Exclusiv

Țeapă în stil italian la Tulcea: Fostul primar din Cerna, pe plus, Primăria, pe minus

În anul 2007, primăria comunei Cerna (județul Tulcea), reprezentată la acea vreme de primarul Ion Giacă, semna un contract de asociere în participațiune cu italienii de la SC ENERGIA VERDE VentUno SRL, firmă cu sediul în satul Colibași, județul Olt. Societatea respectivă dorea înființarea pe teritoriul UAT Cerna a unui parc eolian.

Conform înțelegerii parafate, scopul comun era „obținerea de câștiguri” de pe urma producerii de energie verde. Primăria Cerna punea la dispoziția investitorului o suprafață de 76,6 hectare de teren, un loc unde urma să se construiască parcul eolian. Durata contractului este de 49 de ani.

Asociația în participațiune semnată la acea vreme se caracteriza prin independența fiecărui asociat, care se putea obliga față de terți doar în mod direct și fără a-l implica și pe celălalt asociat.

Ca beneficii, primăria Cerna trebuia să primească 15 euro/hectar/an pentru primii doi ani, 30 euro/hectar/anul al treilea, 900 euro/MW/an pentru o perioadă de 46 de ani, dar nu mai puțin de 22.500 de euro pe an. De asemenea, investitorul trebuia să plătească 21.000 de euro către Primărie, în momentul în care punea în funcțiune parcul eolian de la Cerna.

Neculae Mușat semnează „condamnarea” comunei

Anii au trecut, iar în funcția de primar a ajuns Neculae Mușat, cel care va parafa o altă înțelegere cu investitorii parcului eolian de la Cerna. Însă, de data acesta, primarul Mușat nu se mai gândește la binele comunei, ci la binele firmei private.

Așa se explică de ce, în 18 martie 2010, se semnează Actul Adițional 4 la contractul de asociere în participațiune, prin care primăria comunei Cerna devine parte nu doar la beneficii, ci și la pierderi.

După punerea în funcțiune a parcului eolian, Asociatul Administrator (firma privată) și Asociatul Participant (primăria Cerna) participă la împărțirea profitului sau, după caz, a pierderii nete”, se arată în clauza inserată prin act adițional. Iar pentru Primărie au fost calculate cote de participare la pierderi de 3,5% în primul an, de 3,25% în anul al doilea și de 3% pentru restul perioadei de exploatare a parcului eolian.

Așadar, dacă înțelegerea inițială era benefică administrației locale Cerna și, implicit, comunității, primarul Neculae Mușat a introdus această clauză care a dus la îndatorarea Primăriei Cerna cu o sumă fabuloasă, de aproximativ 200.000 de euro. Din păcate, nici Consiliul Local de la acea vreme nu a avut suficienta înțelepciune de a opri o astfel de înțelegere, făcută în dauna oamenilor.

Ca o anexă la actul adițional semnat de Mușat, societatea comercială a inserat niște calcule care s-au dovedit a fi nerealiste, prin care i se explica edilului cât de mare va fi profitul parcului eolian, pornind de la peste 550.000 de euro/an (pentru 2012) și crescând anual cu peste 50.000 de euro. Totul a fost un fiasco, după cum o să vedem în continuare.

Soția lui Mușat, angajată la eoliene

Deși comuna Cerna, după semnarea actului adițional numărul 4, a început să piardă sume colosale pentru bugetul local, totuși, familia fostului primar Mușat a avut și beneficii. Astfel, în declarația de avere depusă în anul 2016 de către Neculae Mușat (declarație publică pe site-ul Agenției Naționale de Integritate-ANI) este notat faptul că doamna Stela Mușat, pensionară, este angajată ca secretară la SC ENERGIA VERDE Ventuno SRL, primind de aici aproximativ 1.000 de lei lunar.

Nu știm anul în care soția a fost angajată la această societate comercială, însă există posibilitatea ca fostul primar Mușat să fi fost în conflict de interese din cauza acestei angajări. Așteptăm ca ANI să elucideze acest caz.

Comuna Cerna datoare cu 200.000 de euro

Revenind la efectele contractului de asociere în participațiune, așa cum a fost el regândit prin acte adiționale, acesta se dovedește a fi de-a dreptul păgubos pentru comunitate.

Printr-o adresă transmisă la finalul anului 2018, SC Energia Ventuno SRL anunță primăria comunei Cerna că îi este datoare cu suma de 769.552 de lei (suma a mai crescut între timp), conform înțelegerii convenite (cu fostul primar Mușat) și trecute în contractul de asociere în participațiune. Suma este rezultatul pierderilor mari pe care parcul eolian le-ar înregistra în ultimii ani.

De ce s-a ajuns la pierderi? Societatea comercială încearcă să explice că la inițierea proiectului „legislația în vigoare era favorabilă dezvoltării de parcuri eoliene, dar pe parcurs prevederile legale s-au modificat până la eliminarea celor mai multe facilități acordate acestor tipuri de investiții, ceea ce a avut un impact negativ asupra parcului eolian Cerna”.

Conform datelor oficiale, SC Energia Ventuno SRL a înregistrat în ultimii ani pierderi de milioane de lei. Astfel, în anul 2016, firma figurează cu o pierdere de 8,5 milioane de lei, în anul 2017 pierderile sunt de 6,7 milioane de lei, iar în anul 2018 (ultimul bilanț depus) s-au înregistrat pierderi de 6,17 milioane de lei.

Desigur, toate aceste pierderi nu ar fi avut nicio legătură cu comuna Cerna dacă în anul 2010, fostul primar Neculae Mușat, nu ar fi semnat acel act adițional prin care făcea părtașă primăria și la pierderile acestei investiții.

Acum, actuala administrație publică încearcă pe calea instanțelor de judecată să stopeze îndatorarea comunei cu sume peste capacitatea ei de plată, sume care ar putea duce la executarea silită a comunei Cerna.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top