Actualitate

Agricultorii din Dobrogea sunt aproape de faliment din cauza secetei și cer ajutor Guvernului

Mai mulți agricultori din Dobrogea, reuniți în Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni, au prezentat într-o conferință de presă gravele probleme cu care se confruntă din cauza secetei din acest an. Reprezentanții fermierilor: Răzvan Filipescu, Theodor Ichim, Mircea Chipăilă, Zamfir Cornel, Dan Anton, Dragoș Maftei, Ștefan Cămară, au arătat că agricultura României este compromisă în mare măsură, iar Guvernul nu a acordat până acum niciun fel de sprijin real. Cel mai afectat județ din țară este Constanța, unde peste trei sferturi din suprafața cultivată a fost distrusă.

Fermierii au spus că situația este cu atât mai gravă cu cât și anul trecut a fost unul secetos, iar anul acesta au cheltuit banii pe trei culturi, în speranța că vor obține ceva.

„Suntem într-o situație mai rea decât agenții comerciali care au avut de suferit din cauza pandemiei, pentru că noi avem venituri doar o dată la un an. Noi investim o grămadă de bani, ne îngrijim de culturi și abia peste un an culegem roadele”, a spus Theodor Ichim.

„În județul Constanța sunt 7-8000 de ferme medii și mari, la care lucrează o sută de mii de oameni. Noi supraviețuim, dar ce fac acești oameni, îi dăm afară? Mai ales că în mediul rural, în general doar bărbații lucrează. Ei au copii care merg la școală… Noi suntem bogați în mijloace fixe, nu în lichidități. Impactul va fi fantastic”, a declarat Mircea Chipăilă.

Fermierii au mai arătat că dacă nu primesc sprijin urgent, problemele lor financiare se vor transmite și către firmele de la care au luat inputuri și vor genera o reacție în lanț.

În aceste condiții, Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni solicită: suspendarea ratelor la credite și leasing pentru producătorii agricoli afectați de secetă și alte calamități, plata de urgență despăgubirilor (oricum foarte mici, consideră fermierii), rambursarea cu celebritate a TVA pentru societățile din agricultură (cu control ulterior, ca să fie evitate amânările), plata urgentă a subvenției pentru motorină, condiții mai ușoare pentru a-și putea realiza singuri sisteme de irigații și perdele forestiere, includerea Dobrogei cu prioritate în programele de înființare a sistemelor naționale de irigații.

„Solicităm emiterea unei Ordonanțe de Urgență / act normativ în regim de urgență care să prevadă următoarele: Prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 288/2010, cu modificările și completările ulterioare, și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010privind contractele de credit pentru consumatori, cu modificările ulterioare, și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, republicată, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, cu modificările și completările ulterioare acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă, inundații și/sau orice alt tip de calamitate naturală de către creditori, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 luni, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare. Măsura trebuie să se acorde exclusiv debitorilor afectați direct sau indirect de toate tipurile de secetă, inundații și/sau orice alt tip de calamitate naturală conform prevederilor ordinului comun al Ministrului Afacerilor Interne și Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în baza proceselor verbale de calamitate semnate cu producătorii agricoli. Măsura de suspendare a ratelor este similară celei acordate firmelor afectate de COVID (unde s-a prevăzut o perioadă de 9 luni), nu are impact bugetar, este benefică pentru fermierii care astfel nu vor intra în restructurare, nu vor fi raportați în Centrala Riscurilor de Credit, vor evita să ajungă în incapacitate de plată, dar și pentru finanțatori, care nu vor crea provizioane pentru aceste expuneri, nefiindu-le astfel afectată profitabilitatea”, au transmis reprezentanții Grupului de Inițiativă.

Dacă cerințele nu le vor fi îndeplinite, agricultorii amenință cu acțiuni de protest.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top