Politic

Pro România și alianța cu liberalii. Răzvan Filipescu a explicat motivele și implicațiile asocierii de la Constanța

Pro România și alianța cu liberalii. Răzvan Filipescu a explicat motivele și implicațiile asocierii de la Constanța

Pro România și alianța cu liberalii au fost principalele teme pe care le-am discutat cu președintele organizației județene Constanța a partidului, Răzvan Filipescu, în studioul emisiunii DEZVĂLUIRI din INTERIOR.

Într-un moment de mare agitație pe scena politicii, Pro România Constanța a făcut o mișcare neașteptată și a virat către PNL.

Deși este considerat mai degrabă un partid de stânga, iată că în județul Constanța candidații Pro România au decis să candideze pe listele PNL la alegerile localae.

Pentru a înțelege mai bine această decizie, l-am invitat pe Răzvan Filpescu, pentru a vorbi despre Pro România și alianța cu liberalii.

Ce spune Filipescu despre primarii și consilierii liberali

Din multe motive și aș începe în primul rând cu colaborarea foarte bună pe care am avut-o la nivelul Consiliului Județean unde am regăsit în echipa de consilieri județeni ai PNL oameni cu experiență în administrația publică, oameni care vor să facă proiecte, care știu ce înseamnă implementarea unui proiect, cât de dificil este și care sunt pașii care trebuie urmați, oameni destoinici, oameni care se luptă pentru ideile și principiile lor pentru că le-am văzut activitatea în comisiile de specialitate.

În al doilea rând în drumurile pe care le, ați văzut că eu sunt destul de activ în județul Constanța și prin prisma meseriei dar și a politicii, am interacționat foarte mult cu primari liberali și am regăsit aici oameni care au adus foarte multe proiecte pentru comunitățile lor. Un lucru care este evident în momentul în care treci prin județul Constanța și vezi o comună condusă de o administrație liberală.

Fără să laud, uitați-vă ce se întâmplă în zona Valu lui Traian, Mihail Kogălniceanu, 23 August, Ovidiu, sunt comune, localități, exemple în ceea ce înseamnă atragerea de fonduri europene. Am găsit o echipă care lucrează pe proiecte. Inclusiv discuțiile pe care eu le-am avut s-au bazat doar pe modul de ducere la îndeplinire a unor proiecte pentru dezvoltarea județului Constanța. Deci dialogul nostru a fost centrat doar pentru obiectivele județului Constanța.

Am regăsit în cadrul PNL de la foști colegi de liceu și foști colegi de facultate până la oameni cu care am lucrat pe perioada mandatului meu la Autoritatea Națională de Turism unde de exemplu pe mandatul domnului Cristian Radu, primarul Mangaliei, am participat la primele târguri cu primăria Mangalia și ați văzut ca deja că Mangalia a început să atragă proiecte pe fonduri europene foarte mult pe partea de reabilitare începe să crească Sudul ca vizibilitate și atracție pentru turiști.

Este un efort pe care primarul de acolo îl face de peste zece ani de zile. Și am lucrat împreună și când eram la ANT, am colaborat. Sunt primari cu care m-am lovit și m-am confruntat pe problema agricultorilor.

Știți că eu sunt un militant al susținerii fermierilor la nivelul Dobrogei, am înființat o asociație de fermieri în anul 2020 și nu de multe ori a trebuit și am lucrat cu primarii din zonele respective pentru a afla exact care sunt nemulțumirile fermierilor, care sunt măsurile ca să le ia pentru a putea despăgubi fermierii în cazuri de calamitate, de secetă în speță am găsit un interes comun.

Cum vede dezvoltarea județului

Astăzi la nivelul județului avem un proiect comun pentru dezvoltarea județului prin care ne-am propus ca și în perioada 2024-2028 să dezvoltăm județul Constanța pe cei cinci piloni pe care noi considerăm că sunt primordiali ai Constanței, vorbim aici despre turism, agricultură, energie, port, logistică, educație și sănătate pentru că am găsit preocupări comune în domeniul sănătății suntem singurele partide care am susținut necesitatea înființării și realizării de noi spitale, un lucru care îl vedem să se întâmplă în ziua de astăzi.

Eu am avut în campania din 2020 proiecte asemănătoare și chiar compatibile cu cele care le implementează și le-au propus administrația liberală.

Mai exact, astăzi suntem într-un parteneriat pentru județul Constanța, votăm împreună, susținem proiectele împreună și totul va culmina cu o candidatură a mea și a colegilor mei din județ pe listele PNL.

Va mai exista Pro România?

Partidul Pro România va continua să existe, este foarte important ce se decide la nivel național să facă în perioada următoare în contextul în care acum se comasează alegerile europarlamentare cu alegerile locale. Este o decizie pe care o ia conducerea partidului.

Pro România și alianța cu liberalii. Răzvan Filipescu a explicat motivele și implicațiile asocierii de la Constanța

Niciodată, inclusiv apropierea mea de PNL și inclusiv faptul că am onorat invitația PNL de a mă alătura proiectului propus de ei și echipei PNL, eu i-am adus-o la cunoștință domnului președinte Victor Ponta cu care am o relație de respect și chiar de prietenie, ne leagă aproape 20 de ani de muncă, să zic, împreună.

Dar niciodată cei de la centru nu s-au implicat în strategie și alegerile locale. Cum nici eu la nivel de județ nu m-am implicat la nivelul fiecărei organizații locale dându-le libertatea de a-și face strategia, de a-și face lista de candidați și de a-și face alianțele. Dar în momentul în care s-a discutat despre această alianță cu PNL la nivel local vreau să vă zic că în proporție de 99,99% colegii mei ai agreat această alianță.

NU trebuie să gândim în nici un fel, trebuie să gândim într-un mod în care Pro România dacă ne uităm în modul în care s-a înființat în 2019, a avut alături oameni care au dovedit și au experiență în administrație. Inclusiv în administrația centrală dar și în administrația locală.

Sunt oameni care nu și-au negociat poziții în interes propriu, sunt oameni care nu au negociat decât proiecte la nivelul județelor, la nivelul localităților și dacă stați să vă uitați așa și la incluziv nivelul județului Constanța o să vedeți că echipa Pro România a fost un factor de echilibru în consiliile locale ca și în cadrul Consiliului Județean. Ați văzut modul în care eu îmi susțin proiectele și inițiativele pe care le am la nivelul Consiliului Județean și modul în care de peste trei ani și jumătate mă lupt pentru proiectele pe care le-am propus în 2020.

Noi chiar am încercat și încercăm să arătăm că putem să facem un alt fel de politică bazată pe proiecte și vreau să vă zic că acest lucru l-am regăsit doar în PNL Constanța, astăzi. Pentru că dacă ne uităm, grupul Pro România și cu grupul PNL sunt singurii care au avut inițiative, care au avut amendamente pertinente la proiecte, au susținut proiectele, s-au luptat pentru proiectele lor, în rest am văzut tot felul de alte poziții sau votat în feluri, am văzut, sunt alte partide care reușesc performanța să voteze în trei sau chiar în patru feluri. Deși poți să votezi numai în trei feluri.

Cum își autoevaluează activitatea în cadrul Consiliului Județean

Sunt mulțumit în mare parte de munca pe care am făcut-o, dar trăiesc niște dezamăgiri în ceea ce privește modul în care, așa cum am afirmat public de multe ori, județul nostru a ajuns în coada clasamentului, în special în ceea ce privește activitatea Consiliului Județean, unde activez ca și consilier. Nu au reușit să ne permită atragerea fondurilor sau investitorilor de care aveam nevoie. De multe ori, nu au facilitat aceste oportunități, așa cum ați observat și cum am exprimat deja public.

M-am plictisit să vorbesc despre potențialul Constanței și să constat că, în peste 30 de ani, nu s-a întâmplat absolut nimic. Acest aspect mă enervează. Vreau să arăt că lucrurile pot fi schimbate și că există alternative. Este frustrant să vezi că, deși avem potențial, nu reușim să-l valorificăm.

Nu este vorba de orgoliu pentru alte județe, ci de faptul că, atunci când comparăm cu alte zone din România, observăm că nu se întâmplă aceleași lucruri. Am depus eforturi și am propus proiecte, dar multe nu au avut nicio evoluție. De exemplu, am propus proiecte pentru satul pescăresc de la Ghindărești și pentru modernizarea târgului de la General Scărișoreanu, dar nu s-au întâmplat absolut nimic.

Pro România și alianța cu liberalii. Răzvan Filipescu a explicat motivele și implicațiile asocierii de la Constanța

În 2021, am trimis conducerii Consiliului Județean propunerea de a introduce două proiecte în strategia de dezvoltare a județului: pentru satul pescăresc de la Ghindărești și pentru modernizarea târgului de la General Scărișoreanu. Cu toate acestea, niciunul dintre acestea nu a avut nicio evoluție semnificativă. Am insistat și am trimis solicitări, dar rezultatele au fost minime.

Este evident că la nivelul Consiliului Județean există nu doar lipsă de viziune, ci și incompetență. Sunt oameni care nu înțeleg etapele de implementare a unui proiect și care nu știu cum să atragă fonduri europene. Este necesară o echipă de profesioniști cu experiență în acest domeniu.

De asemenea, am încercat să inițiez proiecte precum declararea stațiunii Tuzla ca fiind de interes local, pentru a atrage mai multe finanțări și investitori. Cu toate acestea, orgoliul politic a împiedicat aceste inițiative să fie adoptate.

Este important să avem o viziune și obiective clare pentru județ, să identificăm surse de finanțare și să demarăm proiecte într-un timp cât mai scurt. Din păcate, această viziune și strategie au lipsit în ultimii ani.

Trebuie să înțelegem că lumea se schimbă constant, iar Consiliul Județean trebuie să aibă un rol de coordonare și integrare. Însă, fără o viziune clară și obiective bine definite, nu putem genera valoare adăugată pentru județ.

Sper că în viitor se va pune un accent mai mare pe coordonarea și implementarea proiectelor, astfel încât să putem beneficia de potențialul pe care îl avem în județul Constanța.

Ambițiile și orgoliile politice sunt de vină

Dezbinarea de care a dat dovadă Constanța de-a lungul timpului s-a transpus și la nivel central. Nu a existat o putere de dialog, fiind aceste orgolii politice. Eu, dacă mă întrebați, m-aș lupta ca la nivel național să existe o uzanță prin care, indiferent de cine vine în domeniul turismului sau pe domeniul de transport, partea de secretari de stat, subsecretari de stat, directori generali, aceștia ar trebui să revină de drept Constanței.

Nu putem să vorbim de dezvoltarea Constanței, de dezvoltarea Portului Constanța, cu oameni veniți din țară care nu cunosc problematica și specificul Portului Constanța.

Faptul că noi vorbim despre proiecte și vedem că se implementează acele proiecte despre care vorbim, arată că se poate face și o politică altfel. Mai uităm la ce înseamnă proiectele atrase de administrația liberală la nivelul județului Constanța în ultimii ani, care ating aproape un miliard de euro.

Comune cu primăria Constanța și cu toate proiectele de termoficare, la rețelele de canalizare, de drumuri.

Reabilitare, tot ce înseamnă partea de iluminat public. Ai puterea exemplului în spate într-o lume în care vedeți că se practică foarte multă propagandă, manipulare, scandaluri ieftine, circ și cred că asta va conta foarte mult în alegerile viitoare și cred că românul este deja plictisit de aceste lucruri, pentru că scandalul, circul pe care-l vede la televizor nu-i ține nici de foame, nu-l ajută nici să-și plătească facturile.

Învățământul dual

Vă dau un exemplu, m-am luptat pentru învățământul dual și este o bucurie că am reușit ca la nivelul județului Constanța să facem prima clasă de învățământ dual în sistem agricol.

Am reușit cu asociația de fermieri pe care am înființat-o și cu sprijinul membrilor noștri la Negru Vodă. A fost o muncă de lămurire și de convingere, atât cu copiii, cât și cu părinții.

Le-am explicat că diferența dintre învățământul dual și o școală profesională sau un liceu este enorm de mare. În primul rând, în învățământul dual îți faci acea ucenicie care era pe vremuri. Faci practica la locul de muncă. În tineri de fapt investește angajatorul care te vrea să vii la el, pe utilajele lui, pe echipamentele lui, pe tehnologia lui, el investește în tine.

El îți plătește o bursă în primul rând, lunară, de trei sute de lei. Ai o garanție a locului de muncă în momentul în care ai terminat, nu că ai o diplomă, ai un loc de muncă asigurat, pentru că cel care a investit în tine e normal să te vrea în echipa lui.

Pe lângă faptul că îți asiguri ucenicia, rămâi acasă lângă familie, lângă prieteni, poți să-ți întemeiezi o familie. Câștigi la nivel de țară de vest.

Sunt domenii ca agricultura, silozarea, panificație, electricieni, sudori, sunt oameni/joburi care sunt la mare căutare. Și vedeți cât de mult și de bine se plătește la șantierele navale, la industria navală, la agricultură, deci câștigi exact ca afară, pentru ce ai mai pleca?

Și am avut marea bucurie să văd că dintr-o clasă care trebuia să fie de 20 au venit 45 de copii. Și în momentul în care am văzut entuziasmul lor de a se implica în acest proiect și de a urma cursurile unui învățământ dual, în momentul în care i-am văzut în fermă, în momentul în care au lăsat prejudecățile, când i-am auzit “mă duc să lucrez pe tractor”, când s-au urcat pe tractor și au văzut că un tractor este ca o limuzină, cu scaune confortabile, cu aer condiționat, cu tot ce vrei, toate facilitățile și cât de ușor este să lucrezi pe ele, au eliminat orice prejudecată.

Nu mai sunt vechile tractoare, nu mai avem vechile echipamente și utilaje. Dar lucrurile astea trebuie făcute nu numai de noi, trebuie susținute și de administrația locală. Ca dovadă că l-am făcut la Negru Vodă, unde este un primar liberal cu un viceprimar Pro România. Și colaborează foarte bine.

Dar mergeți să vedeți și cum arată Negru Vodă, ce au atras pe zona de reabilitare, pe școli, pe liceu. Deci în momentul în care vezi această aplecare pentru dezvoltarea comunității, pentru dezvoltarea educației în localitatea ta, uitați-vă la Valu lui Traian, creșe, școli, e normal.

Și uitați-vă la ce scoruri câștigă alegerile. De ce? Pentru că omul vede și apreciază și gospodarul și inițiativa și faptul că stă de vorbă cu tine și îți explică ce vrea să facă în localitatea lui, și era normal ca această apropiere să vină într-un mod firesc, pentru că suntem oameni de proiecte.

Cine va candida la funcția de președinte al Consiliului Județean din partea PNL

Am văzut această decizie a PNL (care spune că președinții organizațiilor județene trebuie să candideze la consiliile județene – n.red.), dar nu știu dacă este neapărat cazul Constanței, pentru că eu cred că se adresează altor tipuri de organizații.

Aici în Constanța, și nu numai în Constanța, ci și în multe alte locuri, sunt foarte multe persoane care au o vizibilitate bună.

Pro România și alianța cu liberalii. Răzvan Filipescu a explicat motivele și implicațiile asocierii de la Constanța

Cred că ar fi un mare păcat să limităm dreptul de a candida oricui. Poate eu sunt foarte bun în administrație locală, am dovedit că știu, am o experiență, am alături de mine o echipă. Alți oameni sunt buni pe partea de reprezentare în partid pentru că stăpânesc foarte bine mecanismele legislative, alții poate sunt foarte buni în administrația centrală, pot să ocupe poziții de secretari de stat sau de directori generali pentru că stăpânesc foarte bine domeniul, au alte vederi la nivel macroeconomic și pot să implementeze proiecte de anvergură la nivel național sau la nivel regional. Nu cred că este tocmai bine să limitezi dreptul de a candida al fiecăruia care își dorește și cred că va fi o decizie internă a PNL pentru a alege cel mai bun candidat, atât la nivelul Consiliului Județean, cât și la nivelul fiecărei localități din județ.

Campanie centrată pe proiecte?

Eu voi avea o campanie așa cum am făcut și în 2020, centrată pe proiecte. Îmi doresc să fie o dezbatere, o campanie care să aibă la bază și dezbateri, pentru că ați văzut că în anul 2020 eu am fost singurul dintre candidații la nivelul Consiliului Județean care am cerut dezbateri și nu a venit nimeni.

Este foarte important să ai dezbateri, pentru că din dezbateri se generează idei, apar proiecte noi, se poate colabora ulterior, pentru că se găsesc afinități. Ca și acum am găsit și eu. Și campania mea, dacă vor fi alegeri și voi candida pe listele PNL, voi face campanie pentru partidul pentru care candidez.

Eu am proiectele mele la nivel de Consiliul Județean, pe care oricum vreau să mi le continuu. Acesta este și motivul pentru care candidez pe lista de consilieri județeni, tocmai pentru a-mi duce la îndeplinire proiectele, pentru a le vedea pe unele finalizate, pentru altele pentru a le porni.

Pentru că în acești trei ani și jumătate unele au stagnat nejustificat din motive neimputabile mie. Ați văzut că și acum, la nivel de Consiliu Județean, există o dezbatere între CJ, Direcția de Proiecte, acel ADD care a fost înființat de președintele Consiliului Județean, acum nu se mai înțeleg.

Pro România și alianța cu liberalii. Răzvan Filipescu a explicat motivele și implicațiile asocierii de la Constanța

Așa că anumite proiecte au fost prinse la mijloc și au stagnat. Am această datorie morală față de toți cei care m-au votat, să duc proiectele la bun sfârșit. Și de asemenea, de a genera noi proiecte. Și bineînțeles, că voi face o campanie la fel de frumoasă, întâlnindu-mă cu oamenii din județ, discutând și aplicând pe fiecare zonă în parte viziunea noastră pentru dezvoltare.

Cum răspundem extremismului

În primul rând, v-am spus, aș da propriul meu exemplu din lucrurile pe care le-am făcut și le-am inițiat, iar mulți știu inițiativele, eforturile și lucrurile concrete pe care le-am făcut pentru agricultura și pentru turismul constănțean.

Prezentând avantajele evidente ale integrării României în Uniunea Europeană. Să știți că atunci când au fost aceste proteste cu agricultura, am văzut anumiți oameni care au avut tendința să se alăture unor mișcări extremiste.

Discutând cu ei, le-am explicat foarte clar: <V-ați luat un tractor, ieșiți și protestați poate cu un tractor pe stradă alături de extremiști împotriva Uniunii Europene, dar tractorul sau tractoarele acestea, de cele mai multe ori, au fost cumpărate din fonduri europene. Tractoare care costă 100 de mii de euro și care pe dumneavoastră v-au costat între 15 și 30% contribuția voastră, restul fiind suportat de Uniunea Europeană sau de România. Deci este un avantaj vădit!>.

Facilitățile, infrastructura, haideți să ne uităm ce s-a întâmplat în ultimii ani. Avem podul de la Brăila, avem autostrada către București, au venit bani pentru dezvoltare infrastructură logistică, pe Portul Constanța, se repară căile ferate, sunt lucruri care noi nu am fi avut niciodată puterea de a face de unii singuri.

Faptul că s-au făcut greșeli în implementare, le putem accepta, dar gândiți-vă că în România, din cauză că am intrat în Uniunea Europeană, au intrat de șase-șapte ori mai mulți bani decât am plătit noi ca și contribuție către Uniunea Europeană. Deci avantajele sunt evident vădite. Faptul că dacă ne uităm la modul în care au fost redirecționați banii Uniunii Europene, pe infrastructură de sănătate”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top