Exclusiv

Afaceri sub mansarda

Frenezia constructiilor de locuinte ce a cuprins România în ultimii ani a cuprins pâna si acoperisurile vechilor blocuri, construite în perioada comunista. Terenurile sunt din ce în ce mai scumpe si de aceea constructorii si agentiile imobiliare s-au orientat spre construirea de mansarde pe acoperisurile blocurilor de patru etaje din orasele României. Specialistii spun ca acest nou trend are numai avantaje, caci rezolva o parte din nevoia tot mai mare de locuinte si ajuta la izolarea termica si pluviala a apartamentelor deja existente la ultimul etaj. În plus, mansardele “la cheie” sunt ieftine si se monteaza usor. Singura problema pare a ramâne faptul ca o astfel de constructie se poate realiza doar dupa ce toti proprietarii din apartamente îsi dau acordul.

Un articol de MIHAI RÃZVAN ROTARU

Ioan Ududec, presedinte al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari, filiala Constanta, s-a ferit sa ne ofere informatii despre agentii imobiliare care au început deja sa cumpere acoperisuri de bloc, încercând probabil sa preîntâmpine explodarea preturilor. În schimb, Ududec e de parere ca ideea în sine e foarte buna. “Terasele blocurilor sunt construite din materiale vechi, în general de proasta calitate, care necesita reparatii serioase. În general, la aceste reparatii contribuie doar locatarii ultimelor etaje, caci ei sunt cei mai afectati de infiltratiile de apa sau de izolarea termica precara. Acest fapt este incorect, caci acoperisul este în proprietate comuna si indiviza a tutror locatarilor. Construirea acestor mansarde ar rezolva din start toate problemele legate de reparatiile acoperisului.”
Specialistii spun ca edificarea unor astfel de mansarde este destul de usoara, caci acoperisurile blocurile au deja un atic (sistem de supraînaltare pe lateral) ce constituie un avntaj în contextul în care pe piata exista o serie de materiale usoare si de foarte buna calitate.
De aceeasi parere este si arhitectul George Dumitrescu, care considera ca daca sunt repectate normele în vigoare, solutia mansardarii blocurilor vechi este una foarte buna, în contextul nevoii de spatii de locuit.

Ce spune legea

Monitorul Oficial nr. 544 din 09/01/2001 reglementeaza relatia dintre asociatiile de proprietari si alte persoane fizice sau juridice ce doresc sa foloseasca spatii ce apartin acestora. La Capitolul II, privind organizarea, functionarea si conducerea asociatiei de proprietari este stipulat faptul ca închirierea sau folosirea de catre persoanele fizice ori juridice a spatiilor aflate în proprietatea comuna a proprietarilor se face numai prin contract de închiriere sau de folosinta, semnat din partea asociatiei de proprietari de catre presedinte, pe baza hotarârii adunarii generale a proprietarilor, cu acordul proprietarilor direct afectati.
Schimbarea destinatiei apartamentului de catre proprietar sau chirias se face numai pe baza hotarârii adunarii generale a asociatiei, cu acordul proprietarilor direct afectati.
Modificarile constructive si utilizarea în alte scopuri a unor parti sau elemente de constructie ale cladirii, cum ar fi: ancorarea de reclame pe pereti, suspendari de stâlpi, pereti, scari interioare si altele asemenea, se vor putea face numai pe baza hotarârii adunarii generale a proprietarilor, cu acordul proprietarilor direct afectati si, dupa caz, pe baza unui proiect tehnic întocmit de institutii de specialitate, verificat de un expert autorizat, precum si cu autorizatia pentru executare de lucrari, eliberate în conditiile legii.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top