Fără categorie

Acordul de liber schimb între UE şi Coreea de Sud este aprobat în Parlament

După ce a făcut presiuni prin folosirea unor măsuri riguroase de salvgardare și a primit garanții din partea guvernului de la Seul, prin care a fost asigurat că noua legislație coreeană privind emisiile de CO2 nu va avea un impact negativ asupra producătorilor europeni de mașini, pe 17 februarie Parlamentul European a aprobat cel mai ambițios acord comercial pe care UE l-a negociat vreodată.

Acordul, votat cu 465 voturi pentru, 128 împotrivă și 19 abțineri, este rezultatul a doi ani și jumătate de negocieri. Procedura UE de ratificare fiind de acum încheiată, acordul de liber schimb va putea intra în vigoare în iulie 2011.Mult-așteptatul acord între UE și Coreea de Sud are ca scop eliminarea a aproximativ 98% din taxele de import, precum a altor bariere comerciale pentru bunurile prefabricate și produsele și serviciile agricole în următorii 5 ani.  Se așteaptă ca acordul sa creeze noi schimburi comerciale în bunuri și servicii în valoare de 19,1 miliarde de euro pe an, și ca expor…

După ce a făcut presiuni prin folosirea unor măsuri riguroase de salvgardare și a primit garanții din partea guvernului de la Seul, prin care a fost asigurat că noua legislație coreeană privind emisiile de CO2 nu va avea un impact negativ asupra producătorilor europeni de mașini, pe 17 februarie Parlamentul European a aprobat cel mai ambițios acord comercial pe care UE l-a negociat vreodată.

Acordul, votat cu 465 voturi pentru, 128 împotrivă și 19 abțineri, este rezultatul a doi ani și jumătate de negocieri. Procedura UE de ratificare fiind de acum încheiată, acordul de liber schimb va putea intra în vigoare în iulie 2011.Mult-așteptatul acord între UE și Coreea de Sud are ca scop eliminarea a aproximativ 98% din taxele de import, precum a altor bariere comerciale pentru bunurile prefabricate și produsele și serviciile agricole în următorii 5 ani.  Se așteaptă ca acordul sa creeze noi schimburi comerciale în bunuri și servicii în valoare de 19,1 miliarde de euro pe an, și ca exportatorii din UE să economisească 1,6 miliarde de euro pe an datorită acordului. Activitățile legate de comerț, cum ar fi achizițiile publice, drepturile de proprietate intelectuală, standardele de muncă și problemele de mediu sunt de asemenea acoperite de acord.

Industria automobilelor

În cadrul acordului, tariful de 8% pentru autoturismele din UE exportate către Coreea va fi eliminat, iar producătorii de automobile din UE își vor putea vinde produsele – realizate în conformitate cu specificațiile UE – fără a mai fi supuse la teste suplimentare. Acordul de liber schimb stabilește, de asemenea, un grup de lucru/o comisie de monitorizare  pentru a evita protecționismul care ar putea fi realizat în viitor prin noi bariere tehnice (de exemplu, reglementările tehnice din Coreea de Sud cu privire la standardele de emisii de CO2).

Textilele

Tarifele pentru textile și îmbrăcăminte din Coreea de Sud sunt, în prezent, 10,06%, acordul prevăzând eliminarea imediată a unei părți substanțiale din cele 60 de milioane de euro în taxe percepute anual exportatorilor UE. În plus, capitolul din acord care se referă la proprietatea intelectuală va asigura o protecție vitală pentru mărcile comerciale ale UE, aplicabilă atât mărcilor înregistrate cât și celor neînregistrate.

Produsele electronice de consum

Prin eradicarea tuturor cerințelor redundante, cum ar fi testările costisitoare sau procedurile de certificare, acordul de liber schimb elimină barierele în calea comerțului cu electronice de consum și aparate de uz casnic, cum ar fi televizoarele, computerele, cuptoarele cu microunde, telefoanele mobile sau echipamentele de telecomunicații. În plus, recunoașterea standardelor europene de IT de către Coreea de Sud, ca parte a acordului de liber schimb, ar trebui sa permită producătorilor europeni de electronice accesarea liberă a pieței Coreene, și oportunități egale cu acelea ale producătorilor din Coreea.

Clauza de salvgardare

PE a aprobat, de asemenea, o clauză de salvgardare (495 voturi pentru, 16 împotrivă și 75 abțineri) care va permite UE suspendarea reducerilor suplimentare ale taxelor vamale sau creșterea lor la nivelurile anterioare, în cazul în care ratele mai mici ar duce la o creștere excesivă a importurilor din Coreea de Sud, cauzând sau putând cauza un ‘prejudiciu grav’ producătorilor din UE.

Deputații europeni au făcut o serie de modificări legislației. Parlamentul European, precum și persoanele implicate în industrie, vor avea de acum dreptul de a sugera Comisiei lansarea unei investigații care ar putea duce la activarea acestei clauze. Comisia poate, de acum, lua în considerare o gamă mai largă de factori atunci când stabilește dacă prejudiciul a fost cauzat. Definirea produselor care fac obiectul clauzei de salvgardare a fost clarificată, fiind un aspect important pentru industria de automobile.

 

Sursa:PE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top