Fără categorie

Agenda digitală: Vicepreşedintele Kroes solicită unui număr de 21 state membre să adopte măsuri urgente privind serviciile mobile de comunicaţii prin satelit

Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil cu Agenda digitală, a cerut în mod urgent unui număr de 21 state membre ale UE să adopte rapid toate măsurile legislative necesare pentru a permite introducerea, la nivel european, a serviciilor mobile de comunicaţii prin satelit care pot fi utilizate pentru internet de mare viteză, televiziune şi radio mobile sau pentru comunicaţii în situaţii de urgenţă, în folosul consumatorilor şi companiilor din Uniune. Conform calendarului stabilit printr-o decizie a Parlamentului European şi a Consiliului de Miniştri al UE din 2008, serviciile mobile de comunicaţii prin satelit (MSS) trebuie introduse în toate statele membre ale UE până cel târziu în mai 2011 (MEMO/09/237). Dar, la peste douăzeci de luni de la data selectării de către Comisie a celor doi operatori care vor oferi aceste servicii paneuropene, 21 de state membre nu au adoptat toate reglementările naţionale necesare pentru a facilita introducerea serviciilor MSS. Vicepre…

Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil cu Agenda digitală, a cerut în mod urgent unui număr de 21 state membre ale UE să adopte rapid toate măsurile legislative necesare pentru a permite introducerea, la nivel european, a serviciilor mobile de comunicaţii prin satelit care pot fi utilizate pentru internet de mare viteză, televiziune şi radio mobile sau pentru comunicaţii în situaţii de urgenţă, în folosul consumatorilor şi companiilor din Uniune. Conform calendarului stabilit printr-o decizie a Parlamentului European şi a Consiliului de Miniştri al UE din 2008, serviciile mobile de comunicaţii prin satelit (MSS) trebuie introduse în toate statele membre ale UE până cel târziu în mai 2011 (MEMO/09/237). Dar, la peste douăzeci de luni de la data selectării de către Comisie a celor doi operatori care vor oferi aceste servicii paneuropene, 21 de state membre nu au adoptat toate reglementările naţionale necesare pentru a facilita introducerea serviciilor MSS. Vicepreşedintele Kroes s-a adresat de curând şi celor doi operatori, cerându-le să-şi intensifice eforturile. Rolul cheie pe care banda largă wireless (terestră sau prin satelit) îl poate juca pentru a asigura accesul la internet în bandă largă, inclusiv în zonele rurale şi izolate, este subliniat de Agenda digitală pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199 şi MEMO/10/200).

Neelie Kroes a declarat: „Statele membre trebuie să adopte urgent toate măsurile necesare pentru a permite introducerea serviciilor mobile de comunicaţii prin satelit peste tot în Europa. Serviciile mobile de comunicaţii prin satelit au un rol important în ceea ce priveşte oferirea de servicii inovatoare companiilor şi cetăţenilor din Europa, inclusiv în zonele rurale sau izolate, precum şi în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor stabilite în Agenda digitală de a oferi acces la internet în bandă largă tuturor, oriunde în Europa.

21 de state membre nu au adoptat încă măsurile legislative necesare pentru a permite celor doi operatori selectaţi în mai 2009, Inmarsat Ventures Limited şi Solaris Mobile Limited, să ofere servicii mobile prin satelit la nivel paneuropean începând din mai 2011.

Vicepreşedintele Kroes a scris astăzi autorităţilor din cele 21 state membre în cauză, cerându-le să soluţioneze incertitudinile juridice existente, precum cele legate de taxele de licenţă şi să pună în aplicare fără întârziere măsurile de implementare necesare. Cele 21 de state membre sunt Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Regatul Unit.

Context

Comisia a propus crearea unui proces unic de selecţie şi autorizare pentru serviciile mobile de comunicaţii prin satelit (MSS) la nivel european, pentru a facilita crearea unei pieţe unice pentru servicii mobile de comunicaţii prin satelit şi pentru a-i maximiza potenţialul, în beneficiul consumatorilor şi companiilor.

Această abordare a fost aprobată de Parlamentul European şi de Consiliul de miniştri al UE la 30 iunie 2008, prin adoptarea unei decizii privind procedura de selecţie a sistemelor MSS la nivel european (IP/07/1243). Decizia stabileşte un proces de selecţie şi autorizare care asigură o introducere coordonată a serviciilor MSS în Uniunea Europeană. La 13 mai 2009, Comisia a selectat doi operatori de servicii mobile paneuropene prin satelit, Inmarsat Ventures Limited şi Solaris Mobile Limited (MEMO/09/237).

Pentru informații suplimentare:

Studiul privind măsurile luate de statele membre pentru introducerea serviciilor mobile de comunicaţii prin satelit este disponibil aici:

Site-ul web al comisarului Neelie Kroes:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Site-ul web pentru Agenda digitală:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top