Consiliul European

A doua venire a domnului… Pilat

În urmă cu câţiva ani scriam un editorial despre Curtea Constituţională, acest Pilat al politicii româneşti. Mă refeream la misiunea ingrată a Curţii, la faptul că aceasta era, în mare, o sinecură, şi la faptul că, atunci când e chemată să separe negrul de alb, Curtea are un talent excepţional în a pronunţa decizii gri – avantajoase ambelor părţi. Şi – de ce nu? – avantajoase propriilor piei de magistraţi.
Înainte de a arunca prima piatră, trebuie notat un lucru, în apărarea CCR: Oamenii care compun Curtea sunt magistraţi români. Sutele de ani de experienţă judiciară românească (cumulate de judecătorii Curţii), de târnosit tribunale şi de îndeplinit proceduri legale garantează faptul că membrii CCR sunt formataţi, după chipul şi asemănarea Sistemului în care funcţionează. Ori, Sistemul Judiciar Român e un teatru al absurdului.

Un editorial de Razvan PETRE

Este brutal, arogant, rigid, obtuz, penibil. Construit pe bazele dreptului roman, teoretizat cu maldăre de citate din latină, el este un sistem bazat pe procedură, nu pe adevăr, sau pe aflarea lui. În Curţile de justiţie româneşti, poţi să ai tot adevărul de partea ta – dacă nu l-ai spus la primul termen (sau la al doilea, sau când naiba dictează procedura), poţi să te duci şi la puşcărie. Adevărul tău e inadmisibil, dacă procedura dictează astfel. Tot procedura te poate scoate din belea, dacă avocaţii tăi ştiu să se agaţe de ea. Procedura şi cutumele te amână ani de zile, te trimit în fundul sălii pentru că nu porţi robă, te pun în coada şedinţei ca să-ţi pierzi ziua în tribunal, te fac să fii judecat după literă, punct şi virgula din lege, iar nu după natura faptelor şi declaraţiilor. După zeci de ani de târnosit săli de judecată, judecătorii Curţii Constituţionale sunt ei înşişi victime ale Sistemului – reeducate prin muncă şi repetiţie.
Revenind la evenimentele ultimei săptămâni, nu putem să nu observăm asemănarea dintre verdictul pe suspendarea preşedintelui dat în 2007, şi cel de acum. Ca şi atunci, Curtea s-a dat peste cap, reuşind o contorsiune genială – un aviz negativ, care este, în acelaşi timp, pozitiv. Dacă în 2007 judecătorii (pe fondul popularităţii crescute a lui Băsescu) au dat aviz negativ, acum ei s-au mărginit să constate că „nu există încălcări grave ale Constituţiei” (ceea ce e cam acelaşi lucru, dar cu alte cuvinte). Asemănarea merge mai departe, CCR-ul menţionând, atunci şi acum, că „decizia aparţine Parlamentului”- lucru evident, dar care, menţionat în aviz, e o undă verde din partea Curţii. Pe fond, deşi nu au găsit încălcări grave, în ambele cazuri judecătorii au notat declaraţii şi comportamente ale lui Băsescu aflate la marginea legalităţii şi de natură a constitui, la o adică, încălcări mai mari sau mai mici ale Constituţiei.
Pornind de la artificiul spectaculos al Curţii, avocaţii ambelor tabere au luat ce le convenea şi şi-au construit argumente. Avizul dă dreptate taberei lui Băsescu, când notează că nu au fost săvârşite încălcări grave ale Constituţiei. Tot avizul dă dreptate taberei lui Ponta, când menţionează alte încălcări şi binecuvântează procedura suspendării preşedintelui în Parlament. În continuare, actele emise de Curte păstrează ambiguitatea perfectă – ele infirmă teoria loviturii de stat, dar lasă loc a se înţelege că hotărârile Guvernului şi Parlamentului au încălcat, la rândul lor, Constituţia. Prin ultimele decizii, favorabile actualei Puteri, şi prin anunţul privind ameninţarea unui judecător, CCR validează chiar şi declaraţiile actorilor politici externi, care vorbeau de ameninţări asupra Justiţiei.
În hotărârile CCR, Binele şi Răul s-au evaporat. Mielul şi leul stau alături, albul şi negrul coexistă paşnic. Toată lumea e mulţumită şi toată lumea are toate argumentele de care avea nevoie. În afară, războiul continuă, ambele tabere fiind înarmate cu muniţia CCR. Înăuntru – o mie de ani pace.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top