Litoralul românesc

Al- Qaeda, Hezbolah și alte organizații teroriste își reactivează celulele din Estul Europei. România nu face excepție!

Cât de expusă este România unor eventuale atacuri teroriste de genul celui de la Burgas?

Încă din anul 1972, România a cunoscut, cel puțin la nivelul serviciilor secrete, pericolul atacurilor teroriste ale extremiștilor islamici. Nu de puține ori, România a fost acuzată că ar fi oferit sprijin și protecție teroriștilor de toate genurilor, cunoscut fiind cazul celebrului Carlos, zis și “Șacalul”, care și-ar fi făcut veacul pe la noi prin țară, ascunzându-se aici între reprizele de atacuri teroriste executate în lume. De-a lungul timpului, s-a demonstrat că, în România, celulele teroriste ascunse sub masca unor organizații religioase, și-au găsit adăpostul la liniștea căruia și-au putut vedea nestingherite de treabă. Atacul terorist, comis miercuri 18 iulie, în Burgas- Bulgaria, a atras din nou, indirect, atenția opiniei publice internaționale asupra țării noastre.

Un articol de Ștefan KOSTOFF

 

Burgas, este doar începutul unor serii lungi de atentate?

Autorul atacului anti-israelian comis miercuri 18 iulie a.c. pe aeroportul din Burgas ar fi un membru al unei celule Hezbollah, ce opera în Bulgaria şi era în așteptarea executării misiunii pentru care a fost antrenat, căutând ţinte în vederea suprimării. Oficiali americani citați de New York Times au declarat că serviciile de informaţii americane consideră că autorul atacului a „acţionat la indicaţia strictă”, de a ataca ţinte israeliene, atunci când se ivesc oportunităţi şi că aceste indicaţii au fost date grupării libaneze Hezbollah de Iran, principalul său susţinător financiar. Alţi doi oficiali americani au confirmat că Hezbollah se află în spatele atacului, dar au refuzat să ofere detalii suplimentare.
Potrivit sursei citate mai sus, atacul ar fi o răzbunare faţă de asasinarea unui om de ştiinţă iranian, care lucra în domeniul nuclear, atribuită de Teheran Israelului. Surse din cadrul serviciilor secrete susțin că ar putea fi vorba și despre o răzbunare, vizavi de momentul anului 2010, când Turcia, odinioară aliatul Israelului în lumea musulmană, s-a îndepărtat de Tel Aviv, după raidul forțelor israeliene. Atunci, o flotilă turcă încerca să ducă ajutoare umanitare în Fâșia Gaza, unde Israelul a instituit o blocadă. Nouă persoane au fost ucise. Ulterior incidentului, raportul ONU cu privire la raidul israelian, releva că blocada israeliană era legală, însă felul în care un comando israelian a descins pe vapoarele cu ajutoare umanitare a fost „excesiv și nerezonabil”.

Răzbunarea, una din explicațiile oficiale

Un oficial israelian de rang înalt a declarat joi 19 iulie a.c. că atacul de la Burgas face parte dintr-un val intens de atacuri teroriste comise în lume de două organizaţii diferite, Forţa Quds iraniană, o unitate internaţională de elită a Gardienilor Revoluţiei şi Hezbollah.
„Lucrează împreună, atunci când este necesar, şi separat, atunci când nu este necesar”, a declarat oficialul israelian, sub acoperirea anonimatului, nefiind autorizat să vorbească public despre probleme de securitate naţională.
În timp ce atacul de la Burgas corespunde modului de operare al Hezbollah, nu este clar dacă autorul a intenţionat să se arunce în aer sau dacă încărcătura explozivă a fost detonată de un “supraveghetor”, care avea misiunea de a evita o eventuală răzgândire a a atentatorului.
Asupra resturilor cadavrului atentatorului a fost găsit un permis de conducere fals din Michigan, dar nu există informaţii că acesta ar avea vreo legătură cu Statele Unite. Ulterior au apărut informații cum că atentatorul ar fi cetăţean suedez, membru al reţelei teroriste Al-Qaida, pe nume Mehdi Ghezali.  Ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a declarat că expertiza ADN a teroristului a fost finalizată. Ţvetanov a spus că există deja informaţii privind naţionalitatea acestuia, dar a refuzat să ofere alte detalii. Cert este că atentatorul și-a pregătit atacul cu o săptămână înainte, acestuia oferindu-i-se adăpost și sprijin în Bulgaria, posibil în cadrul unei grupări extremiste bulgare, cu locuri conspirative în zona orașului de frontieră  Ruse. Conform publicației „English.news.cn”,  Serviciul Român de Informații nu a comentat zvonurile conform cărora, atentatorul ar fi sosit în Bulgaria prin tranzitarea României, fapt care induce ideea că, și pe teritoriul țării noastre, acest gen de vectori teroriști sinucigași și-au găsit sprijin.

Urmele organizațiilor radicale la Constanța

În vara anului 2007, câţiva constănţeni au acuzat statul român că refuză să le echivaleze diplomele opţinute la o universitate privată din Iordania (Zarqa Private University). Şeful Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, a declarat în mijlocul scandalului de atunci că tinerii, membri ai fundaţiei islamice Taiba, care activează în mai multe ţări printre care şi România, au fost educaţi în spiritul islamului radical-extremist.
În poveste a intrat şi SRI, care a publicat pe un site oficial un articol în care sugera o apropiere între Fundaţia Taiba şi organizaţia extremistă Fraţii Musulmani. Reprezentanţii Fundaţiei Taiba au respins această acuzaţie şi s-au plâns că sunt persecutaţi de autorităţile din România.
În anul 2007, 14 profesori ai Zarqa Private University au fost obligaţi de către autorităţile iordaniene să îşi dea demisia, pentru că aparţineau grupării Fraţii Musulmani. Informaţia a fost confirmată şi de siteul grupării, care acuza implicarea serviciilor secrete din Iordania în această afacere. Investigaţiile au demonstrat că o mare parte din acţiunile companiei, ce patronează universitatea, aparţineau unor membri importanţi ai Fraţilor Musulmani.
Preşedintele universităţii, Ishaq Al-Farhan era unul dintre cei mai marcanţi membri ai Frontului Acţiunii Islamice (Hizb Jabhat al-Amal al-Islami), aripa politică a organizaţiei Fraţii Musulmani. În anul 2000, pe când deţinea funcţia de preşedinte al Consiliului Frontului Acţiunii Islamice, i s-a interzis intrarea în SUA.
Cel mai interesant personaj din cadrul universităţii a fost Omar al-Ashqar, fostul decan al Facultăţii de Sharia, în prezent profesor la „Islamic Learning Foundation”- SUA. Această fundaţie este asociată cu organizaţia „Fraţii Musulmani” din Pakistan (Jamaat-e-Islami). Fondatorul organizaţiei pakistaneze este Maududi, iar urmaşul său la conducere a fost mult timp Khurram Murad, fondatorul „Islamic Foundation”- UK.
“Întâmplător”, cărţile liderilor islamişti numiţi mai sus se regăsesc pe lista traducerilor publicate de către Fundaţia Taiba, pentru cititorii români: „Predestinarea şi Destinul”, „Raiul şi Iadul” de Omar al-Ashqar, „Sharia”, „Ce înseamnă Islamul”, „Drepturile Omului în Islam”, „Islamul Azi” şi „Religia Adevărată” de Maududi.

Percheziții la Taiba

La datele de 14 şi 19 aprilie 2011, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, au efectuat 21 de percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi în judeţele Constanţa, Gorj, Mehedinţi şi Cluj, ocazie cu care au fost ridicate diferite înscrisuri şi medii de stocare a datelor, care puteau constitui mijloace de probă sau puteau prezenta interes operativ. Persoanele cercetate erau cetăţeni români şi străini, domiciliaţi pe teritoriul României, care îşi desfăşurau activitatea în cadrul  asociaţiilor şi fundaţiilor care au ca obiect de activitate promovarea şi perpetuarea culturii şi religiei islamice în mediile comunităţii musulmane din România. Cei în cauză erau acuzați de implicare în acţiuni cu potenţial de radicalizare şi prozelitism islamic radical, respectiv în susţinerea unor canale de finanţare a acestor activităţi. Procurorii D.I.I.C.O.T. au declanşat cercetările respective ca urmare a unei cereri de asistenţă judiciară internaţională formulată de către autorităţile din Germania, privind un cetăţean german de origine egipteană care s-a aflat pe teritoriul României, condamnat în Egipt, în lipsă, la o pedeapsă de 10 ani închisoare pentru spălare de bani în folosul unei entităţi teroriste de sorginte islamică.

SRI acuză: fundaţii islamice româneşti servesc interesele grupărilor extremiste

Capturarea celebrului deja Florin Lesh, care în iulie 2006 a încercat să detoneze o maşină-capcană la Timişoara, a readus în discuţie acţiunile Fraţilor Musulmani în România. Conform SRI, Lesh (pe numele său de musulman, Aynan Hassan Abger) a fost racolat de Fraţii Musulmani în urmă cu mai mulţi ani şi chiar a luptat sub stindardul jihadului alături de “fraţii” musulmani în războiul din Bosnia. Ofiţerii de informaţii susţin că Lesh a fost îndoctrinat cu percepte fundamentaliste, declarându-se dispus să se sacrifice într-un atentat terorist. Aceleaşi surse afirmă că Lesh a ţinut permanent legătura cu adepţi ai ideologiei fundamentalist-islamice din ţară şi străinătate, în special cu musulmani din regiuni cunoscute ca pepinieră a fenomenului terorist. Totodată, pe site-ul Şcolii Naţionale de Informaţii (instituţie patronată de SRI) a apărut informaţia conform căreia, Fraţii Musulmani activează în România, sub acoperirea unor fundaţii şi asociaţii, printre care Liga Islamică şi Culturală şi Fundaţia Umanistă Al Taiba – România şi au filiale în principalele centre universitare din ţară.
“Cazul Lesch” a determinat SRI să ofere informații despre organizațiile teroriste de pe teritoriul României și mai ales despre Frații Musulmani. Presiunea mediatică și aparența de neseriozitate a operațiunii de prindere a lui Lesch ( să ne amintim că presa l-a numit în acea perioadă ’’teroristul în șlapi’’) au determinat atunci SRI să facă unele clarificări.
Astfel, la nivelul anului 2007, potrivit site-ului de atunci al Academiei Naționale de Informații, care cita surse SRI, gruparea teroristă Frații Musulmani activa în România sub acoperirea Ligii Islamice și Culturale și Fundației Taiba, având filiale în principalele centre universitare din țară. De la apariția grupării în România (1976), au fost identificați circa 60 de membri și 150 de simpatizanți. Deși serviciile secrete considerau că nu exista încă intenția grupării din România de a achiziționa armament sau tehnică militară, baza logistică este relativ însemnată, constituită din mai multe imobile, cu scop declarat de centre islamice, case de rugăciune și moschei, cu dotările necesare mediatizării ideologiei specifice (rețele informatice și de comunicare performante, aparatură de editare și multiplicare a materialului propagandistic). Activități desfășurate în România: propagarea, în rândul musulmanilor și a persoanelor de altă religie, a ideologiei fundamentalist-islamice extremiste, recrutarea de membri pentru organizațiile extremiste Frații Musulmani și Hamas, organizarea anuală a pelerinajului musulmanilor din România la Mecca, a taberei de pregătire islamică a tineretului musulman din România, implicarea în activitățile desfășurate de către Muftiatul Cultului Musulman din România, etc.

Celula Al-Qaeda la Galați organiza infiltrările teroriștilor în Europa de Vest!!!

Informația despre celula Al Qaeda de la Galați a apărut în cotidianul italian „Il Secolo XIX“ în toamna anului 2007. Autoritățile italiene au depistat o falangă europeană a organizației teroriste, ce își avea unul din punctele de operațiune în România, la Galați.
Conform acestor informații, în cursul unei anchete a poliției din Genova a fost interceptată o discuție telefonică dintre doi suspecți de terorism. Suspecții reținuti de italieni au avut contacte cu membrii de prim-plan din terorismul islamic, implicați în atentatele de la Casablanca, Madrid și Londra, până la Abu Mussab al-Zarqawi, unul dintre locotenenții lui Osama bin Laden, ucis într-un raid american în Irak, în iunie 2006. Din convorbirea telefonică reieșea că pe teritoriul României ar exista o ramificație a organizației Al-Qaeda, al cărei scop ar fi să înlesnească trecerea teroriștilor în Europa de Vest. Din aceeași convorbire reieșea că gruparea din Galați ar deține pe teritoriul României și tabere de antrenamente, unde luptătorii islamiști ar învăța să folosească dispozitive explozive. Ziarul italian nominaliza trei persoane implicate în activitatea Al Qaeda în România: liderul celulei din Europa de Est a rețelei, Kamel Abbachi, algerianul Mourad Boussaha și Abdul Baset Suwalem. Potrivit publicației italiene, toți ar fi căsătoriți cu românce și ar locui în Galați. Abbachi avea drept sarcină să gestioneze transferul de imigranți clandestini către Italia și Portugalia, în schimbul a circa 1.500 de euro de persoană. El le făcea acestora invitații de ședere în România, prin intermediul unui „mijlocitor“. După declanșarea scandalului, SRI a cerut Poliției Române să-l caute pe Abbachi. Polițiștii din Galați au efectuat cercetări și au ajuns la concluzia că acesta ar fi părăsit România, împreună cu familia, în anul 2006. Surse din poliția Galați susțineau că Abbachi a venit în România în anul 2005 și s-a căsătorit cu Irina-Manuela Bordei. Algerianul a înființat în Galați firma Abkamin SRL, prin care a făcut comerț.

Cronica neagră a atentatelor din România

În România au avut loc mai multe atentate teroriste, începând din timpul regimului comunist. Unele dintre ele au fost dejucate de autorități, altele au fost duse până la capăt. Iată-le pe cele mai importante:
-1972 – prin cooperarea dintre Ministerul de Interne și serviciile secrete israeliene a fost prevenită ocuparea Ambasadei Israelului din București
-1973 – Unitatea Specială de Luptă Antiteroristă (USLA) a capturat o importantă cantitate de explozibil, aparținând organizației Septembrie Negru, destinat unui atentat împotriva Ambasadei Israelului din București
-1974 – patru teroriști au încercat, fără success, să-l asasineze pe președintele Consiliului Mondial Evreiesc, aflat în vizită oficială în România
-1975 – a fost expulzat din România un grup de teroriști germani, aparținând organizației Baader Meinhof, care încercau să livreze arme, explozibili și documente false unui terorist palestinian
-1977 – Ambasada Egiptului la București a fost ocupată în forță de câțiva studenți arabi
-1984 – Ahmad Mohammed Ali Al-Hersh, student palestinian cu cetățenie iordaniană, l-a împușcat mortal pe diplomatul iordanian Azmi Al-Mufti; Al-Hersh era membru al Organizației Abu Nidal (OAN)
-1985 – o mașină-capcană a explodat la Universitatea Politehnică București, în cartierul Grozăvești, provocând moartea a doi ofițeri USLA; atentatul a fost revendicat de organizația Frații Musulmani și a implicat patru membri ai acesteia
-1991 – ambasadorul indian la București, Julio Francis Ribeiro, a fost împușcat de membrii grupării Babbar Khalsa a Frontului de Eliberare a Khalistanului, organizație extremistă care luptă pentru crearea unui stat Sikh independent în Punjab
-1996 – Ali Safwan Mohsen, membru Hezbollah, a fost depistat în România; acesta a făcut parte din grupul de comando implicat în deturnarea avionului TWA care lega Atena de Roma, în 1995
-1998 – o bombă artizanală a fost descoperită sub Podul Izvor din București, cu puțin timp înainte de Ziua Națională; atentatul nu a fost revendicat.
-2000 – o bombă artizanală a fost descoperită la Craiova, în WC-ul unui vagon CFR și a fost dezamorsată cu 15 minute înainte de momentul exploziei

Nouă grupări teroriste activează în România

Pe teritoriul României activează următoarele grupări teroriste: Hamas, Hezbollah, Frații Musulmani, Partidul Eliberării Islamice, Frontul Democrat pentru Eliberarea Palestinei, Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei, Al Fatah, Al Saika.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top