Ancheta

COD ROȘU de lipsă de responabilitate la ISU!

Alertă de lipsă de responabilitate la

Sistemul Ro-alert e cunoscut la nivel național ca subiect de bășcălie, iar ISU Constanța sunt campionii gafelor Ro-alert, inclusiv cu avertizări despre fenomene meteo care încetaseră. Pe 31 august însă, ISU Constanța și-a bătut toate recordurile: În 24 de ore, au reușit să dea nu mai puțin de patru alerte – toate după ora la care se prognoza fenomenul periculos. Cireașa de pe tort a fost avertizarea Cod Roșu transmisă la ora 01.15 – pentru fenomene care „urmau” să se producă… începând cu ora 00.15!

Patru șanse ratate

Finalul verii a venit cu patru șanse pentru ca pompierii constănțeni să se facă de basm – iar ei nu au ratat nici una!
Mai întâi, vineri pe la prânz, ei au avertizat asupra unei furtuni puternice din centrul județului Constanța, încadrată de meteorologi cu cod portocaliu. Conform prognozei, furtuna urma să se abată cu ploaie puternică și frecvente descărcări electrice, între 10.29 și ora 12.00.
Avertismentul pompierilor însă a fost postat la 11.28 – fix o oră de la începerea fenomenelor prognozate!


Odată porniți cu stângul, salvatorii-minune de la ISU Dobrogea Constanța o țin langa: La 01.15 după miezul nopții, turiștii și constănțenii sunt treziți cu un mesaj că vor fi plouați bine, începând cu ora 00.15!


Iar la ora cinci și patru minute, aceiași turiști și constănțeni sunt sculați din somn din nou de alarmele telefoanelor – pentru o altă rundă de ploi, care „urma” să se producă cu cinci minute înainte – la ora cinci!


După trei runde de gafe, în fine, pe la 7 dimineața se trezește în sfârșit și bunul-simț în pompierii constănțeni: La 6.58 se dă o nouă alarmă pe telefoane, pentru o furtună care urma să înceapă la 07.00. Avertismentul e din nou degeaba, pentru că în ceva mai puțin de două minute oricum nu ai timp să ajungi acasă dacă ești pe drum, să te pui la adăpost dacă ești pe câmp, sau să desfunzi canalizarea înfundată. Dar măcar, la a patra ocazie, salvatorii-minune reușesc să nu mai „prognozeze” fenomene care se produseseră deja…

Pompierii constănțeni, campioni la Jaga-jaga!

Asemeni eroului din cântecul de petrecere cu Jaga-jaga, pompierii ISU Dobrogea i-au chinuit pe constănțeni și pe turiști toată noaptea de 30-31 august, și mai ales i-au chinuit degeaba!
În cazul avertizărilor date cu o oră întârziere, inutilitatea lor e evidentă. Pompierii au dat avertizarea la alibi, după ce începuseră să zbârnâie telefoanele la 112. Un fel de „Nu e vina noastră că am fost luați din nou prin surprindere! Iată, noi v-am avertizat să vă feriți de ploaie – e vina voastră că v-ați inundat!”
Nici celelalte mesaje nu au avut mare rost: Fenomenele prognozate erau ploaie abundentă și niscai descărcări electrice – elemente împotriva cărora oricum un cetățean nu prea are ce face, decât cel mult să pună acatiste…
Mai mult, aceste fenomene s-au petrecut în mijlocul nopții – când majoritatea covârșitoare a cetățenilor sunt deja la adăpost – deci sfaturile din avertizările ISU „adăpostiți-vă” și „luați măsuri de autoprotecție!” sunt nu numai stupide (cum să te „autoprotejezi” de ploaie?) ci și complet inutile…
Dacă la capitolul „utilitate” pompierii constănțeni au bifat fix zero puncte, la „panică” în schimb au luat nota 10: Sute de mii de oameni din aria de producere a fenomenelor au fost treziți din somn, repetat, și terorizați de alarmele telefoanelor – culmea! – pentru fenomene care se produceau deja.
De la Năvodari la Eforie, ploaia a început abia pe la ora cinci (cu vreo zece minute înainte de alarma pompierilor). Asta însă nu i-a oprit pe cei de la ISU să dea ro-alert pentru tot Litoralul, la 1 noaptea… Deci acolo unde pompierii nu au reușit să terorizeze constănțenii și turiștii cu alarme tardive, i-au sculat din somn cu alarme inutile – pentru fenomene inexistente în zona lor!

Somnoroase pompiere, pe la Ro-alert se-adună…

După circul făcut de ISU Dobrogea în noaptea de 30-31 august, mii de oamenii s-au plâns pe rețelele de socializare că au fost terorizați aiurea cu mesajele ro-alert, sau că prognozele ISU au fost tardive și inutile. În replică, Inspectoratul general pentru Situații de Urgență (IGSU) a dat un comunicat de presă. IGSU a apelat bine înțeles la limba de lemn și bla-bla-ul de rigoare: „Asigurăm cetățenii de faptul că autoritățile competente depun permanent eforturi pentru asigurarea stabilității sistemului și funcționării acestuia la parametri optimi și manifestă rigurozitate pentru furnizarea cu celeritate a informaților”. În același timp, însă, au confirmat indirect că salvatorii ISU Dobrogea dorm în bocanci: Deși au rotunjit din pix orele la care ar fi fost transmise mesajele ro-alert, acestea sunt în continuare după ora la care urmau să se petreacă fenomene asupra cărora eram avertizați. Astfel, pentru furtuna prognozată la ora 00.15, mesajul chipurile a fost transmis la 00.21 (în realitate, a fost la 01.15), iar pentru furtuna de la ora 5, e trecut din pix că ro-alert-ul a plecat la 05.03 (deci tot după începutul furtunii).
Pompierilor constănțeni li s-ar putea acorda o circumstanță atenuantă: Natura e imprevizibilă, uneori te ia prin surprindere. Din păcate, nici această scuză nu ține, întrucât alte instituții erau în alertă, spre deosebire de ISU. Serviciul de apă-canalizare zonal al RAJA SA decretase starea de urgență încă de joi, de la primirea primelor prognoze, pentru a avea maxim de personal disponibil pentru intervenții și o situație similară era și la Apele Române.

Ciclonul de pe Marea Neagră care a provocat ploile era discutat de zile bune la tv, iar pe radarele meteo ale ANM se vedea clar de exemplu furtuna care a devastat Vama Veche, încă de la ora 21.00 (cu patru ore înainte de „prognoza” ISU Dobrogea!)

ISU Constanța confirmă că ISU Constanța ne-a terorizat inutil

Contactată telefonic pentru un punct de vedere, purtătoarea de cuvânt a ISU Constanța nu a putut să ne transmită niciun cuvânt, în schimb ne-a înaintat punctul de vedere al IGSU – cel în care se confirmă, practic, că alertele emise de ISU Constanța au fost date DUPĂ producerea evenimentului.
Revenind la mesajele ro-alert inutile, prin care se panichează gratuit populația, putem nota faptul că la Constanța acestea au devenit deja o tradiție, onorată cu sfințenie în ultimii ani.
Pe perioada pandemiei, am fost terorizați inutil în mod repetat, adesea cu mesaje ro-alert de o prostie cruntă, de genul „În municipiu a crescut rata de pozitivare! Luați măsuri de autoprotecție!” (cum poți să te protejezi de rata de pozitivare??) Date de obicei după căderea întunericului, aceste „avertizări” nu bifau decât un singur obiectiv – panicau inutil populația.
Cât despre tardivitatea mesajelor ro-alert la Constanța, și aceasta este o tradiție: Încă din 2019, scriam despre un episod care a făcut înconjurul țării – un roalert dat după producerea unei furtuni, prin care erau panicați inutil 700.000 de români, care credeau că sunt pe cale să fie loviți de o nouă furtună. După acel eveniment, șeful ISU Constanța și purtătoarea de cuvânt s-au încurcat în minciuni, referitor la sancțiunile dispuse pentru acea eroare. Cel mai probabil, nimeni nu a fost sancționat – pentru o situație în care un cetățean de rând ar putea primi 10 ani de pușcărie.
Lipsa de sancțiuni s-a tradus într-o lipsă de responsabilitate. ISU Constanța a continuat să dea „avertismente” la alibi, după producerea fenomenului asupra căruia chipurile ne preveneau, așa cum s-a întâmplat anul trecut. Anul acesta recidivează spectaculos, cu patru avertismente tardive, într-o zi…

Un articol de Răzvan PETRE

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: Alerta de dronă la Constanța: Dezinformare, sau doar cea mai recentă boacănă Roalert? - Dezvaluiri.Ro

  2. Pingback: După ce ne-au terorizat o săptămână cu „Ciclonul Ashley”, autoritățile, specialiștii și presa ne anunță că Ashley… nu există! - Dezvaluiri.Ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top