„Ziua de 23 Mai reprezintă pentru armâni un moment de recunoaștere identitară, de conservare a trecutului armânesc şi de recuperare a memoriei noastre colective pentru continuitatea noastră istorică”, spun reprezentanții Primăriei comunei Stejaru, județul Tulcea.
Prin participarea comunității de aromâni la această sărbătoare s-a dorit a se transmite un semn de maturizare a conștiinței noastre istorice şi, în acelaşi timp, să contribuie în mod esenţial la împlinirea „destinului armânesc”.
Comunitatea aromânilor din Stejaru s-a deplasat cu ocazia acestei zile deosebite la București, cu un autocar de 55 de locuri.
Ansamblul de dansuri Stejărenii a deschis programul artistic pe scena din Piata Unirii.
Stejaru este o comună în județul Tulcea, Dobrogea, formată din satele Mina Altân Tepe, Stejaru (reședința) și Vasile Alecsandri. Aici trăiesc foarte mulți aromâni, care au avut o istorie foarte zbuciumată, membrii acestei comunități fiind alungați succesiv din Grecia, Epir, Cadrilater, ca apoi să suporte prigoana comunistă.
Ziua Națională a Aromânilor se sărbătorește oficial începând cu anul 1991, având semnificații politico-identitare deosebite în conștiința aromânilor din întreaga regiune balcanică. Evenimentul marchează, în fapt, momentul 23 mai 1905 când – prin Iradeaua Imperială a sultanului Abdul Hamid al II-lea – Imperiul Otoman a recunoscut oficial comunitățile „române” (aromâni și meglenoromâni) de pe teritoriul său, ca răspuns la intervențiile exprese ale suveranului și guvernului României pe lângă Înalta Poartă.
