Politic

Deputatul Bogdan Bola : „Introducerea pe teritoriul României a deșeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă”

În opinia deputatului constănțean Bogda Bola, pentru ca toată lumea să înțeleagă mai bine despre ce reprezintă economia circulară, aceasta presupune mai ales includerea unui sistem de producţie şi reutilizare a deşeurilor.  Economia circulară este utilizată în mul­te do­menii, de la industria ali­men­țară la modă, de la energie la in­dustria auto. Adică pot fi aduse deșeuri doar pentru a fi reciclate sau folosite drept combustibil.

“Tocmai de aceea, am prevăzut foarte clar că pe teritoriul României, nu va fi permisă introducerea deșeurilor amestecate, de mai multe tipuri, nesortate sau care conțin impurități într-o proporție mai mare de maxim 1% și fără să se prezinte documente de proveniență”, a spus deputatul Bogdan Bola.

„Ce înseamnă asta – dacă nu dovedești că deșeul poate fi ÎN TOTALITATE reciclat sau folosit în industrie, nu mai este primit în țară! Practic, nu mai permitem amestecurile de deșeuri în care operatori economici inconștienți ascund gunoaie și inundă România. Deoarece acel maxim de 1% impurități, când vorbim de transporturi medii de sute de tone, înseamnă mii și mii de kilograme de deșeuri care ajung la gropile de gunoi sau, mai grav, arse ilegal pe câmpurile patriei.

Cât despre cei care îngroapă România în gunoaie, am decis să îi lovim acolo unde doare mai tare: profitul lor. Tocmai pentru că, până acum, diferența uriașă între câștiguri și amenzile primite i-au făcut pe mulți să nu le pese de mediu sau de concetățeni, am prevăzut, pentru prima dată în legislația noastră, ca „veniturile realizate de operatorul economic pe perioada în care a funcționat fără deținerea autorizațiilor de mediu corespunzătoare se confiscă”.

Adică…dacă minți în acte și aduci deșeuri care nu pot fi valorificate, îți pierzi toți banii obținuți din această activitate. Iar pentru a fi siguri că măsura noastră va avea un impact real, am dublat-o prin următoarele prevederi: „în urma constatării unor abateri repetate de la legislația privind protecția mediului, odată cu aplicarea sancțiunii contravenționale a amenzii, se va putea dispune suspendarea sau anularea autorizațiilor deținute, după cum urmează:

– dacă o persoană juridică săvârșește două fapte care contravin legislației de mediu într-un interval de 6 luni de la constatarea primei abateri, autorizația de mediu va fi suspendată pe o perioadă de 3 luni;

– dacă o persoană juridică săvârșește mai mult de trei fapte care contravin legislației de mediu într-un interval de 12 luni de la constatarea primei abateri, autorizațiile de mediu vor fi anulate.”

Toate aceste măsuri, care ar fi trebuit să existe deja, au fost dublate prin solicitarea expresă către Ministerul Mediului de a reduce punctele de trecere a frontierei pentru deșeuri de la 77 la doar 15.

„Acest lucru se putea face încă din 2006, însă…alții l-au trecut cu vederea. Noi nu. Doar în acest mod, comisarii Gărzii Naționale de Mediu vor putea fi cu adevărat eficienți și vor putea pune în aplicare corect tot ce am prevăzut mai sus, în inițiativa noastră legislativă. Mă aștept ca această inițiativă să stârnească furia unor cercuri de interese și să avem o opoziție sau întârzieri din partea cui nici nu te aștepți, însă măsurile sunt bune, necesare și de prea mult timp trecute cu vederea. Doar așa putem trece de la declarații sforăitoare, politicianiste la fapte de care chiar au nevoie cetățenii și mediul înconjurător din România. Și nu ne-am oprit aici în schimbările legislative propuse în legislația mediului!”, a mai spus deputatul Bogdan Bola.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top