Politic

Un parlamentar propune valorificarea algelor marine. Ce răspuns șocant a primit acesta de la ministrul Mediului

În urma unei comunicări transmise de către Comisia Europeană prin care se recomandă tuturor țărilor membre să valorifice algele marine, ca resursa regenerabilă, Ministerul Mediului din România se opune acestei recomandări.

În multe țări din lume, algele marine sunt valorificate la maximum în industria farmaceutică și cosmetică, în agricultură (îngrășământ), ca hrană pentru animale și chiar în industria alimentară. Marea Neagră oferă în fiecare an, gratuit, mii de tone de alge pe care România le aruncă la gunoi. De asemenea, multe țări europene „cultivă” algele marine în scopurile de mai sus.

Iată ce spune despre acest lucru deputatul Forța Dreptei de Constanța, Bogdan Bola:

„În 2020, pe vremea când conduceam Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, am propus să valorificăm această resursă deosebit de valoroasă. Planul viza preluarea algelor pe care curenții le aduc la mal și prelucrarea lor într-o hală pe care am fi construit-o în zona de sud a litoralului. După prelucrare, algele puteau fi folosite în diferite industrii.

Astfel, ABADL nu ar mai fi cheltuit milioane de lei anual pentru strângerea și aruncarea la gropile de gunoi a algelor marine (nu mai vorbim de forța de muncă necesară și efortul acestor oameni, mirosul emanat ulterior, etc), ci putea chiar începe să aibă beneficii importante din prelucrarea acestora…

Din păcate, anul 2020 a fost anul multor schimbări și cu toate că Guvernul Orban făcuse pași înainte pentru a-l pune în practică, proiectul inițiat de mine și foștii mei colegi stă și acum ignorat prin sertarele Ministerului Mediului. Ba mai mult, Ministerul Mediului vine și îmi spune, în Comisia de Mediu a Camerei Deputaților, că:

„.. considerăm că o astfel de decizie este prematură fiind necesare studii care să reflecte corespunzător raportul carbon consumat versus carbon eliminate, precum și eventuale riscuri asupra ecosistemului. Reiterăm faptul că datorită condițiilor actuale fizico-chimice și a schimbărilor climatice, maricultura pentru Marea Neagră, în acest moment, NU este recomandată”

Deci…care este cauza refuzului Ministerului? Nu avem studii care să reflecte impactul asupra Mării Negre… sau avem, atâta timp cât tot acest secretar de stat spune că nu este recomandată..? Interesant este faptul că, în pofida opoziției Ministerului și analizând argumentele mele, colegii deputați din Comisia de Mediu au votat un aviz FAVORABIL comunicării Comisiei Europene,”.

„A sosit momentul să valorificăm pe deplin potențialul algelor ca resursă regenerabilă în Europa”, este semnalul dat de Comisie și ignorat de Guvernul României prin ministerul de resort.

“Este încă o dovadă a pasivității, incompetenței și lipsei de viziune pe care actualii guvernanți și șefi de instituții o au, deși UE pune la dispoziție foarte mulți bani pentru cercetare și valorificare a resurselor regenerabile.

P.S. Când eram la ABADL, am citit personal un studiu făcut în anii 1970 în România, privind folosirea algelor ca îngrășământ natural în agricultură sau ca nutriment alimentar. Toate studiile au demonstrat calitățile deosebite ale acestora, producția la hectar crescând chiar și cu 30% în zonele unde au fost folosite. La animale, în special taurine, algele sunt excelente ca nutreț, prevenind chiar anumite boli ale acestora”, a mai declarat Bogdan Bola.

(Sursa foto – Facebook/Bogdan Bola)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top