Politic

Curtea Constituțională a dat dreptate Forței Dreptei în problema DEZINCRIMINĂRII parțiale a ABUZULUI în SERVICIU

Curtea Constituţională a admis sesizarea de neconstituţionalitate ȋnaintată de către deputaţii Forța Dreptei, ȋn data de 12 aprilie, faţă de modificările aduse Codului de Procedură Penală.

CCR a validat justeţea punctului de vedere pe care l-au avut parlamentarii Forţa Dreptei cu privire la definirea abuzului în serviciu, fără prag valoric. Astfel, toate așa zisele argumente ale parlamentarilor din coaliţia PSD-PNL prin care au ȋncercat impunerea unui prag valoric pentru a dezincrimina parţial această faptă penală au fost spulberate.

De asemenea, CCR a confirmat că modificările aduse Codului de procedură penală contestate de Forţa Dreptei sunt antidemocratice. Sporirea puterii serviciilor secrete prin reintroducerea lor ȋn instrumentarea dosarelor penale şi utilizarea interceptărilor obţinute pe bază de mandat de “siguranţă naţională” a fost frânată de CCR.

Curtea a constatat că legiuitorul nu a reglementat un control efectiv al elementelor ce ţin de legalitatea înregistrărilor – mijloc de probă în procesul penal – rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului.

“Practic, aceste mandate de ascultare, cea mai intruzivă formă de supraveghere din România, aveau 0 control din partea judecătorilor şi 0 informaţii despre rezultatul final al cazurilor.

Din mii de mandate de ascultare şi zeci de mii de ore de interceptare, nimeni nu poate spune cu exactitate câte dosare s-au finalizat cu vreo condamnare. Au fost descoperiţi atentatori la siguranţa naţională ori s-au făcut doar dosare informative, ca pe vremea fostei securităţi, cu detalii private din viaţa celor ascultaţi?

CCR a constatat că legiuitorul are obligaţia de a reglementa o procedură aplicabilă conservării sau distrugerii înregistrărilor. Pentru că astăzi, acea procedură nu există. Ce s-a ȋntâmplat cu informaţiile privind viaţa personală obţinute ȋn zecile de mii de ore de ȋnregistrări? Ştie cineva?”, a declarat în acest context deputatul Forța Dreptei de Constanța, Bogdan Bola.

(Sursa foto – Facebook/Bogdan Bola)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top