Politic

Bola: Ministerul Mediului minte. Activitatea INCDM este grav afectată

“Activitatea Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Marină (INCDM) „Grigore Antipa” din Constanța este grav afectată chiar de politicile Statului Român, dar Ministerul Mediului se face că nu vede adevărul și minte cu nerușinare în răspunsurile oficiale pe care mi le trimite”, a declarat recent deputatul Forța Dreptei de Constanța, Bogdan Bola.

Conform unui document trimis către instituțiile centrale, INCDM arată clar că Hotărârea de Guvern nr. 183/2020, modificată şi completată prin HG nr. 1283/2021, „nu a permis accesul la procedura de concesionare a luciului de apă marină pentru realizarea de experimente în mare deschisă, activitatea Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Marină (INCDM) „Grigore Antipa” fiind astfel AFECTATĂ.”

De asemenea, din cauza imposibilității concesionării luciului de apă marină în scopuri de cercetare-dezvoltare, INCDM “Grigore Antipa” s-a aflat în imposibilitatea accesării de fonduri europene FAO-GFCM pentru amplasarea în apele Mării Negre a unei instalații experimentale de mitilicultură, cu scopul de a studia procesele biologice şi ciclurile de dezvoltare ale organismelor epibionte din Marea Neagră, astfel încât proiectul respectiv a fost blocat.

Institutul arată, în respectivul document, că este „vital pentru activitatea noastră a se permite prin lege accesul cercetătorilor în zonele concesionate pentru investigații științifice, evident fără a perturba în niciun fel activitatea economică.”

“Cu toate că aceste informații au ajuns pe masa ministerelor și cu toate că am depus un proiect legislativ care să repare această nedreptate, ministrul Mediului Tanczos Barna îmi transmite, printr-un document oficial, exact contrariul.

Într-un răspuns la o interpelare pe care am formulat-o anul trecut, menită să vină în susținerea proiectului meu legislativ, ministrul Mediului susține că INCDM „a întreprins și întreprinde activități de cercetare în Marea Neagră de zeci de ani fără a avea nevoie de atribuirea unor suprafețe din aceasta”. Mai mult, Tanczos Barna spune că activitatea institutului de cercetare „NU este afectată” de prevederile HG 183/2020”.

Pe cine ar trebui să credem? Niște specialiști care scriu negru pe alb că activitatea lor este AFECTATĂ și au pierdut proiecte din această cauză sau un politruc pus de UDMR cu girul PSD – PNL să conducă Ministerul Mediului și care spune asemenea aberații?

Vă dați seama cu ce probleme se confruntă cercetătorii români care încearcă să colecteze date despre ecosistemul marin, pescuitul de adâncime și care nu pot să realizeze experimente în mare deschisă, prin testarea „in situ” de tehnologii, instalații, specii pretabile etc.?”, susține Bola.

Tot în acest context deputatul Bogdan Bola a spus că “cercetarea asupra mediului marin al regiunii trebuie să fie făcută într-un mod care să respecte legile existente, permițând totuși cercetătorilor să obțină informații valoroase despre marea noastră teritorială și asupra activităților ce se vor desfășura acolo. Asta dacă nu vrem iarăși același haos…

De aceea am inițiat modificarea OUG 107/1996 privind înființarea Administrației Naționale „Apele Române” prin inserarea unui articol care să permită transmiterea folosinței gratuite a unor părți din domeniul public al apelor către institutele de cercetare, pentru exploatarea apelor de suprafață în activitățile de cercetare-dezvoltare.”

„Vom continua să presăm instituțiile Statului să își facă treaba, chiar dacă este clar că Dobrogea nu se află printre prioritățile lor. Marea Neagră ar trebui să fie o resursă inepuizabilă pentru TOȚI locuitorii României, nu doar pentru jmekerii care au „intrări” la București!”, conchide Bola.

(Sursa foto – Facebook/Bogdan Bola)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top