Actualitate

50.000 de camioane traversează Canada ca protest împotriva vaccinării obligatorii

Update 28.01: Steagul României, la protestul din Canada! (al doilea clip, minutul 6:27). Suma strânsă de organizatori se apropie de 7 milioane de dolari – într-o săptămână – una din cele mai mari strângeri de fonduri pe platforma gofundme.com si cea mai rapida din istoria companiei. În același timp, primul ministru Justin Trudeau a descoperit că e contact al unei persoane pozitive și se va autoizola 5 zile – în perioada în care protestul ajunge în capitala Canadei… Wikipedia (care și-a asumat misiunea de a elimina dezinformarea – inclusiv prin ștergerea textelor referitoare la „teorii ale conspirației” dovedite ca fiind adevărate) a plasat preventiv pagina referitoare la acest protest sub protecție specială până la finalizarea protestului. Asta înseamnă că numai un număr restrâns de administratori pot edita pagina. Aceasta citează doar două rânduri din manifestul organizatorilor, în schimb reproduce pe larg părerile membrilor partidului de stânga al premierului Justin Trudeau, care îi etichetează pe protestatari ca fiind „extremiști, rasiști, xenofobi, sexiști, homofobi, insurecționiști”.

Zeci de mii de camionagii participă la un marș împotriva vaccinării obligatorii impuse de guvernul canadian șoferilor care trec granița SUA-Canada. Acest protest unic și spectaculos s-a pus în mișcare pe coasta Pacificului și va ajunge sâmbătă în capitala Ottawa. Caravana, care este estimată la 50.000 de camioane, va fi întâmpinată de camionagii puși în mișcare dinspre provinciile de pe coasta Atlanticului, autoritățile estimând că acest lucru va duce la blocarea completă a capitalei. La fiecare punct de pe traseu, mii de canadieni au ieșit în frig pentru a-i aclama pe participanții la protest.
O strângere de fonduri pe platforma GoFundMe pentru finanțarea marșului camionagiilor a strâns câteva milioane de dolari. După punerea în mișcare a convoiului și după ce vestea despre el s-a răspândit, numărul donațiilor a crescut spectaculos, de la 4 milioane de dolari canadieni ieri, la 6 milioane la ora scrierii acestei știri.
Inițial, protestul a fost complet ignorat de presa canadiană și de guvern. Odată cu creșterea în dimensiuni a convoiului și confruntat cu sprijinul entuziast arătat de milioane de canadieni pentru acest protest, guvernul și presa au ieșit la atac. Primul Ministru Justin Trudeau a declarat că este vorba de „o minoritate extremistă, care nu reprezintă pe canadieni și care are puncte de vedere inacceptabile”. Dimensiunea protestului pare să îi fi îndulcit tonul lui Trudeau, care, în urmă cu o lună, declara la tv că cei care se opun politicilor privind vaccinarea sunt „misogini” și „rasiști”. Alți apropiați ai lui Trudeau nu au arătat aceeași cumpărate, etichetându-i pe protestatari ca fiind „separatiști” și „teroriști”. De altfel, în presa canadiană au apărut mai multe atacuri la adresa marșului de protest, din partea unor persoane care, pornind de la faptul că partide și mișcări de dreapta și-au declarat sprijinul pentru protestul camionagiilor, au declarat că acesta este organizat de radicali de dreapta, care vor să dea o lovitură de stat.
Organizatorii Freedom Convoy 2022 au declarat că 90% din camionagiii canadieni sunt vaccinați și că mișcarea nu este împotriva vaccinării la modul general, ci împotriva obligativității. Totodată, ei s-au dezis de orice provocări extremiste, cerând participanților la marș să raporteze pe orice persoană care se dedă la acte de violență, sau care lansează provocări la violență și distrugere.

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top