Actualitate

ARBDD a lăsat Delta la cheremul BRACONIERILOR și CATASTROFELOR naturale

Au trecut două săptămâni de la incendiul care a distrus 6000 de hectare de vegetaţie în Delta Dunării, iar Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) NU a găsit vinovatul din cauza căruia ISU a fost anunţat cu o întârziere de o zi, deși pretinde că îl caută!

„Este o anchetă la nivelul Corpului de control, al Administraţiei RBDD, pentru a se stabili ce s-a întâmplat şi de ce dispeceratul nu a răspuns în termen la apelurile comisariatului din Sulina„, a declarat Guvernatoarea Deltei, Atena Groza, pentru Agerpres.

Această declarație este o abureală, căci Atena Groza ȘTIA că în perioada respectivă la dispecerat lucra O SINGURĂ PERSOANĂ, după un program de lucru de opt ore, doar în cursul săptămânii! Prin urmare, sâmbătă 15 ianuarie, la dispecerat NU se afla nimeni.

Surse din interiorul ARBDD ne-au relatat că în ultimii ani s-a renunțat la programul de permanență, atât la dispecerat (unde pot fi anunțate incendii sau acte de braconaj), cât și la inspectorii de teren. Asta înseamnă că dacă în Deltă se întâmplă ceva seara sau în week end, instituția NU poate fi anunțată!

În urma restructurărilor de personal, la dispecerat (acolo unde este conectat și numărul de telefon special TELVERDE), s-a ajuns de la 5 angajați, care asigurau permanența, la două persoane!

În plus, în perioada în care s-a produs incendiul, unul dintre cei doi dispeceri era în concediu, iar ofițerul de serviciu care răspundea de graficul acestora se pensionase, deci în ziua incendiului nu exista nici măcar ofițer de serviciu…

Primarul din Sulina: ARBDD face economii… Dar cu ce preț?

Primarul din Sulina, Dan Nicolenco, consideră că incendiul ar fi fost stins mult mai repede dacă ARBDD nu ar fi făcut restructurări de personal sau dacă ISU ar fi acceptat să înființeze o stație locală:

Inspectorii ARBDD din Sulina au sunat la sediul din Tulcea, dar telefonul era închis. Au spus că în mod normal trebuia să fie dispecera acolo, dar nu era…

Știu că anul trecut s-au luat măsuri radicale la ARBDD, au disponibilizat niște persoane, poate că au considerat că sunt cheltuieli care nu se justifică și că fac economii… Dar cu ce preț?

Acum, inspectorii lor din Sulina lucrează la opt ore. Noi ne auzim și la 12 noaptea pentru că sunt oameni de-ai locului, dar programul lor e doar de opt ore. E ciudat ce se întâmplă, probabil că doamna guvernator crede că așa e bine…”.

Totodată, primarul Nicolenco spune că acest incident arată cât de necesară este o stație ISU la Sulina:

Am făcut solicitări către ISU Tulcea, i-am rugat să deschidem un punct aici la Sulina, căci avem nevoie atât pe uscat cât și pe apă. Acum funcționăm cu voluntari, dar la un astfel de incendiu e nevoie de profesionișit, unități specializate.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top