Interviu

2010 – anul marelui cutremur

 

Calculele matematice confirmă supoziţiile geofizicienilor

Şirul îngrijorător, din ultimul timp, al catastrofelor naturale provocate de cutremurele de pământ la nivel planetar indică faptul că anul 2010 va fi definit de o lungă serie de asemenea dezastre. Acest lucru nu pare a fi doar o simplă şi imaginară supoziţie, ci este confirmat de studii şi calcule matematice bazate pe statistici concrete. Urmărind  graficele care conţin datele şi ciclicitatea catastrofelor naturale din categoria cutremurelor de pământ, geofizicienii români au ajuns la concluzia că din punct de vedere matematic s-a reuşit crearea unui model în baza căruia se pot anticipa producerea acestor evenimente. Conform acestui model matematic anul 2010 este anul în care România va fi devastată de un cutremur foarte puternic.

Un articol de Ştefan Doru COPOŢ

 

Conform cărţii „Cutremurele care vor lovi România” al cărui autor este Emil Străinu, volum editat în anul 2009, teoria marelui cutremur ce va devasta ţara noastră în anul 2010 este confirmată. Capitolul „Când va lovi România un nou cutremur de mare intensitate”, capitol scris de Conferenţiar Universitar Doctor Ştefan Amariţei din cadrul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, descrie şi demonstrează succint în model matematic faptul că datele rezultate confirmă teoria producerii în cursul acestui an, 2010, a marelui cutremur.
Aşa cum susţine Ştefan Amariţei, în România, zona Vrancea, s-au produs şase cutremure devastatoare, în perioada 1802-1977, respectiv în anii 1802, 1838, 1868, 1908, 1940 şi 1977. Aplicând un model matematic acestor date, respectiv acordarea unui număr de ordine crescător fiecărei date, a rezultat o dispunere logică într-un grafic a acestor seisme. În baza acestui grafic a fost exprimată legătura statistică dintre cele două variabile (anul şi numărul corespondent acordat) printr-o ecuaţie de regresie liniară, de forma : y = a + bx, unde x reprezintă numărul de ordine al cutremurului, iar y reprezintă anul producerii lui. În acelaşi timp a şi b sunt constantele determinate prin metoda celor mai mici pătrate.
În urma calculelor făcute pe baza acestor date s-a demonstrat că următorul cutremur de pământ cu numărul de ordine 7 se va produce în anul 2010. Valoarea centrală prognozată, care devine limita maximă- deoarece regula de producere a cutremurelor de mare intensitate şi durată, din zona Vrancea, arată că diferenţa dintre anul producerii cutremurului precedent este, în mod alternativ, mai mare sau mai mică decât media (35 de ani, calculată prin ajustare 34,89 de ani)

Pericolul maxim a fost prevăzut pentru anii 2009 şi 2010

Dacă am scapat de cutremur în 2009 se pare că anul acesta previziunea va fi valabilă. Conform calculelor Conf.Univ. dr. Ştefan Amariţei, intervalul de încredere pentru producerea cutremurului următor a fost prevăzut pentru intervalul 2007 -2012. În opinia autorului Emil Străinu, anul 2012 este mai puţin credibil, deoarece se află la limita reguli enunţate prin calculul iniţial comentat la începutul acestui material. Concluzia finală trasă de autorii cărţii este că primul mare cutremur de pământ din acest secol, în zona Vrancea, se va produce în perioada 2008-2011. Şansele de producere a acestui seism sunt aproximate la 100%. Deoarece s-a constatat că cele mai mari cutremure au avut loc în majoritatea cazurilor toamna, se poate trage concluzia că viitorul mare seism se va produce între septembrie noiembrie 2010.
Alte calcule mai sofisticate făcute de alţi cercetători români susţin că data de 3 septembrie a.c. să fie de fapt momentul producerii acestui mare cutremur. În acelaşi timp se ştie că cel mai mare impact distructiv îl au cutremurele de mare adâncime, una de şoc fiind amplificată mai intens. Cutremurul aşteptat va fi de mare adâncime (peste 100 de kilometri), iar magnitudinea lui va depăşi gradul 7 pe scara Richter.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top