1% pentru sport, restul pentru salarii și utilități. Așa a cheltuit anul trecut Direcția Județeană pentru Tineret și Sport (DJST) Constanța, prestator de servicii sportive educaționale, bugetul de 10 milioane.
Instituția subordonată Agenției Naționale pentru Sport (ANS) are o bază materială care stă să se prăbușească, în care a reușit să investească ridicola sumă de 33.000 lei într-un an întreg. Asta în timp ce pe salarii a „tocat” 5 milioane!
Și după toate astea, concluzia din Raportul de activitate pe 2023 a fost: „Am fost mai puțini, responsabilități mai mari, dar am performat!”.
Ar fi amuzant, dacă nu ar fi groaznic
În mediile de sport din Constanța circulă o legendă urbană despre sportivi străini care au fost păcăliți că toaletele turcești de la Sala Sporturilor sunt dispozitive de fitness în care trebuie să își bage picioarele, pentru a se recupera după efort!
Cum la sala din Constanța uneori lipsește și apa caldă de la dușuri, nu ar fi de mirare ca sportivilor străini să li se spună şi că așa e apa caldă în România, adică mai… rece.
Ar fi amuzant, dacă nu ar fi groaznic…
Baze nefuncționale. Iar cele care totuși funcționează, au nevoie de reparații capitale
Sala Sporturilor este în administrarea DJST Constanța, alături de alte 6 baze sportive, un hotel și un restaurant, plus 4 tabere de vară în stațiunile din sudul litoralului.
O parte dintre acestea sunt nefuncționale, iar toate celelalte au nevoie de reparații capitale.
Cu toate că starea acestora este deplorabilă, Direcția profită de lipsa infrastructurii sportive din Constanța și își închiriază bazele sportive către cluburi care au nevoie de ele.
Sau chiar către maneliști care vor să organizeze concerte, așa cum puteți vedea mai jos.
Culmea Managementului: Au cheltuit 10 milioane pentru a obține venituri de 4,5 milioane, din închirieri
Raportul de activitate pentru anul trecut, pe care îl puteți consulta aici, ne-a oferit ocazia să înțelegem mai bine cum funcționează această instituție.
În afară de veniturile proprii, obținute din închirierea bazei materiale, DJST primește subvenții generoase de la stat, pentru a-și putea plăti salariile. Salarii care se ridică la aproximativ 1 milion de euro pe an!
Cifrele și realitatea arată un management dezastruos, căci salariile reprezintă jumătate din bugetul de 10 milioane lei, iar cealaltă jumătate se duce pe bunuri și servicii pentru funcționarea acestor ruine.
Cum veniturile obținute de DJST din închiriere sunt de aproximativ 4,5 milioane, rezultă că statul cheltuiește 10 milioane, pentru a obține venituri de două ori mai mici”.
1% pentru sport, restul pentru salarii și utilități. Prestator de servici sportive sau agent imobiliar?
Din bugetul de 10 milioane, doar 115.000 lei au fost folosiți pentru activitatea sportivă propriu zisă, adică aproximativ 1 la sută!
Cum DJST este definit prin lege prestator de servicii sportive educaționale, și NU agent imobiliar, pare că Direcția și-a ratat menirea.
Am apelat la directorul Daniela Gurgu, să ne ajute să înțelegem această situație.
„Finanțarea a fost mică și pe parte de sport și pe parte de bunuri și servicii. Noi trebuie să ne descurcăm din venituri proprii. Finanțarea a fost anul trecut 5.920.477, din care 4.984.446 au fost salarii.
Deci 6 milioane a fost finanțare aproximativ, din care 5 milioane au fost cheltuieli de personal și 715.188 lei, bunuri și servicii. Adică utilități, cheltuieli pentru funcționarea Direcției. Energie, apă, căldură și tot ce a fost”.
Nu au fost doar 115.000 lei pentru sport. Noi am mai dat la niște competiții cupe, medalii, mingii pe care le aveam în depozit…
Ăsta este și motivul pentru care primim finanțare de la ANS sau de la minister, că nu ne putem descurca. Chiar dacă toată lumea vrea gratuități n-ai cum…
În primul rând, nu-ți permite legea și în al doilea rând, trebuie să te descurci.
Noi avem tarife aprobate de ANT, nu stabilim noi tarifele pentru săli, pentru cazări. Dar oricum, tarifele sunt subvenționate și nu se acoperă cheltuielile pe care le avem”.
Le cade Sala în cap. La propriu!
„Pentru Sala Sporturilor avem foarte multe solicitări, sala e doar una. Așa bătrână, urâtă cum e… Încercăm să o menținem atât cât putem, să se poată desfășura pregătirea sportivilor acolo.
Da, e adevărat că sâmbătă, în timpul antrenamentului echipei de handbal, înaintea meciului oficial, s-a desprins un corp de iluminat din tavan (FOTO JOS) Și nu putem face reparații cu oamenii noștri pentru că nu sunt autorizați pentru lucrul la înălțime.
Am am discutat cu o firmă care este autorizată și ne-au promis că vor veni vineri (după șase zile – n.red.)”, a spus Daniela Gurgu.
Dacă Direcția ar avea buget de milioane de euro pentru investiții, ar face… tot cârpeli!
Am fost curios să înțeleg care este viziunea managerială a directoarei Gurgu și i-am propus un exercițiu de imaginație. Am întrebat-o ce ar face dacă ar avea la dispoziție milioane de euro pentru investiții.
„În primul rând, am investit în sală tot ce am putut să facem anul trecut, în ultimele luni. Am făcut o achiziție și pentru toaletele de la intrare, să le reparăm numai că a intrat în vigoare acea Ordonanță a Guvernului la 1 noiembrie și n-am mai putut să o facem.
O avem în continuare ca prioritate pentru anul ăsta. Acum am chemat administratorii și, după ce achităm utilitățile, vrem să luăm fiecare încăpere din Sala Sporturilor și, cu oamenii noștri, să zugrăvim să vopsim, să facem ce putem noi. Deci nu putem în momentul ăsta să luăm o firmă care să se ocupe de renovarea Sălii Sportului”.
No comment!
Fonduri europene? Ce sunt alea?
Am vrut să aflăm dacă s-a încercat vreodată accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea bazelor sportive aflate în administrarea DJST Constanța. După confuzia inițială (oare interlocutoarea noastră chiar nu poate să facă diferența între o finanțare europeană și una guvernamentală?) ne-am dat seama că nimeni nu a încercat niciodată să obțină bani europeni pentru reabilitarea acestor baze sportive!
„Noi suntem subordonați Ministerului. Deci noi am făcut asemenea proiecte. Și referitoare la modernizarea bazelor sportive, numai că s-au oprit minister. Cred că au fost pentru tabere.
Au fost declarate la început eligibile trei tabere, pentru reparații capitale, numai că în urma reevaluărilor care s-au făcut acolo nu s-au mai aprobat proiectele noastre.
De fiecare dată când ni s-a cerut, am trimis dar nu s-a putut… În primul rând, la tabere nu s-au făcut pentru că nu sunt documente de intabulare. Asta este tot ce știu eu. Pentru bazele sportive nu ni s-a solicitat.
Deci propuneri din partea noastră au fost, nu neapărat din fonduri europene. Noi am propus chiar și din bugetul pe care îl avem noi. În fiecare an, măcar s-a făcut câte puțin, un acoperiș și o fațadă…”.
Nu au bani de investiții dar nici nu vor să îi lase pe alții să investească
În raportul de activitate al DJST este menționat că Primăria Constanța și-a manifestat intenția de a investi în cele două baze sportive dezafectate, „Badea Cârțan” și „Triunghi”. Aici și-ar putea desfășura activitatea atleții și rugbiștii, care trebuie să se antreneze în alte orașe sau chiar prin parcuri sau pe plajă, așa cum puteți vedea mai jos.
Iată ce crede Daniela Gurgu despre asta:
„Știu că autoritățile locale și-au prezentat dorința de a prelua aceste baze nefuncționale, pentru a le face funcționale. Probabil dispun de mai mulți bani, și vor să le reabiliteze încât să poată fi folosite pentru activitatea sportivă.
Dacă autoritățile locale dispun de fonduri pentru modernizare, pentru a le pune în circuitul sportiv, interesul nostru este sportul…
Eu sunt numită de pe 3 ianuarie 2024 în această funcție și n-am reușit în două luni să cuprind toată activitatea, să vă pot da relații despre absolut tot.
Eu îmi doresc să avem noi fonduri și să rămână în continuare ale noastre. Nu sunt pentru înstrăinarea bunurilor pe care le are Direcția în administrare.
Nu vom avea niciodată aceste sume. În niciun caz! Noi nu vom avea bani mulți, vom încerca să investim în bazele funcționale care sunt acum.
Dar nu le dăm noi în administrare, asta e o problemă care trebuie discutată la nivelul Ministerului, nu ține de noi.
Nimeni nu este pentru cedarea bunurilor. Ce pot eu să vă spun este că Direcția nu are fonduri și în viitorul apropiat nu va avea fonduri ca cele două baze (Badea Cârțan și Triunghi) să devină funcționale”.
1% pentru sport, restul pentru salarii și utilități. Așa cheltuiește DJST Constanța 10 milioane pe an, pentru administrarea unor ruine. Și după un astfel de an, concluzia directoarei, scrisă în Raportul de activitate a fost:
„Am fost mai puțini, responsabilități mai mari, dar am performat!”. Ura!
Mihai Răzvan ROTARU