Actualitate

Scandalul MANELE vs SPORT: Ionescu de la DSJT Constanța s-a făcut de râs într-o conferință de presă organizată ilegal

Anul trecut s-a încheiat cu un scandal în sportul constănțean, după ce Sala Sporturilor a găzduit un concert de manele, în locul unui meci de baschet. Echipa de baschet feminin a clubului CSM Constanța nu a putut juca meciul de acasă cu ACS Sepsi Sf. Gheorghe, din cauza unui concert susținut în Sala Sporturilor din Constanța de către manelistul Tzanca Uraganul.

Contextul: DJST trăiește din banii de la CSM, 580.000 lei doar anul trecut!

Trebuie spus că Sala Sporturilor din Constanța este în administrarea Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST), care o poate închiria către terți, în condițiile legii.

Legea în acest caz este reprezentată de un Ordin de Ministru, care stabilește cine are prioritate în închirierea sălii. Așa cum este firesc, activitățile din afara ariei sporturilor se află pe ultimul loc.

Cu alte cuvinte, Sala Sporturilor poate fi închiriată pentru un concert de manele (măcar dacă era unul de colinde, așa cum s-a zvonit inițial!) doar dacă nu există alte solicitări din zona sportului. Și, evident, dacă nu e vreun meci programat în acea zi. La Constanța, Clubul Sportiv Municipal (CSM) este principala entitate sportivă care închiriază sala, cu plăți de aproximativ 580.000 lei anul trecut!

Intriga: Meciul a fost amânat pentru 200 de lei pe oră de la Tzanca Uraganul

Pe data de 10.10.2023, DJST a cerut CSM Constanța să transmită programul competițiilor oficiale pe care le va susține în perioada 15.10.2023 – 31.12.2023. După numai două zile, CSM a răspuns printr-o adresă în care preciza programul meciurilor. Între ele se afla și meciul de baschet cu Sepsi, de pe 23 decembrie.

Conform informațiilor furnizate chiar de către directorul DJST Constanța, Emil Ionescu, pe data de 4 decembrie a primit o solicitare pentru organizarea concertului de manele, iar pe 5 decembrie s-a grăbit să semneze contractul, pentru uimitoarea sumă de 200 de lei plus TVA pe oră! Și asta pentru o sală de aproximativ 1500 de locuri! O adevărată afacere, nu-i așa?

Problema de fond: Peste 1000 de sportivi nu au unde să se antreneze

În replică, viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a luat atitudine și a cerut Autorității Naționale pentru Sport (ANS) demiterea conducerii DJST Constanța, pentru acest incident.

Totodată, Rusu a postat pe Facebook un mesaj în care atrage atenția asupra tabloului general: Un club precum CSM Constanța, cu peste 500 de medalii obținute anul trecut, nu are unde să se antreneze, în timp ce administratorii bazelor sportive (DJST, de exemplu) le țin în paragină.

„În adresa făcută doamnei președinte ANS Elisabeta Lipă am solicitat pe de o parte preluarea în vederea reabilitării bazei sportive Badea Cârțan pentru a fi redată sporului constănțean, și demiterea conducerii Direcției Județene pentru Sport și Tineret pe de altă parte.

Baza sportivă este actualmente în administrarea DJST și se află într-o stare deplorabilă, insalubră, devenind un adevărat focar de infecție. Avem sportivi extraordinari care nu au unde să se antreneze și o baza sportivă cu un potențial imens care nu este valorificat, totul sub ”managementul” Direcției Județene pentru Sport și Tineret! Sportul are puterea de a salva generațiile. Depinde de noi să aibă și mijloacele!”, a scris Rusu pe Facebook.

Un fel de director, dar mai mic și cu cravată roz

În tot acest context, decizia Elisabetei Lipă, șefa ANS a venit ca un lucru firesc, astfel că lui Emil Ionescu i-au fost retrase majoritatea prerogativelor, rămânând un fel de director adjunct, însă unul mai… mic.

Asta nu l-a împiedicat însă pe distinsul domn să se îmbrace într-o cămașă roz, la care să își asorteze o cravată… tot roz și să organizeze o conferință de presă la sediul instituției. Întrebat de jurnaliști în ce calitate organizează conferința, acesta a dezinformat spunând că el este șeful instituției, în tandem cu colega Dana Gurgu, ambii deținând funcția de director adjunct.

Ceea ce a uitat să spună Ionescu este faptul că doar Dana Gurgu are dreptul, conform prerogativelor transmise de ANS, să vorbească public în numele instituției. Adevărul acesta a ieșit la iveală abia după terminarea conferinței de presă, atunci când jurnaliștii au primit pe mail Ordinul ANS privind delegarea atribuțiilor celor doi directori executiv. Mai mult decât atât, Dana Gurgu a declarat pentru Dezvăluiri că nu a știut că Ionescu avea de gând să organizeze o conferință de presă și că nu este de acord cu acest demers.

Conferința de presă a lui Ionescu a reprezentat o serie de acuzații fără dovezi, de expuneri neclare și contradictorii, care pe alocuri au stârnit amuzamentul asistenței. Voi relua mai jos câteva dintre „ideile” expuse:

1. A anulat meciul de baschet la solicitarea directorului CSM, Andrei Talpeș, dar nu poate demonstra acest lucru.

2. A stabilit prețul de doar 200 lei pe oră pentru concertul lui Tzanca Uraganul, deși recunoaște că acesta este foarte mic.

3. S-a opus solicitării Primăriei Constanța de a investi în unele active ale DJST, dar nu știe să spună ce va face instituția cu aceste ruine și recunoaște că nu sunt bani și nicio idee pentru reabilitarea lor.

4. Îl acuză pe viceprimarul Constanței că nu a putut ca în opt luni să inițieze o Hotărâre de Guvern pentru trecerea acestor imobile la primăria Constanța (deși un viceprimar nu are asemenea prerogative).

5. Recunoaște că nu îi plătește pe angajații care ar trebui să meargă la Sala Sporturilor sâmbăta și duminica, punând în pericol desfășurarea meciurilor. Cu toate astea, încasează bani mulți de la CSM, club căruia s-a angajat prin contract să îi pună la dispoziție sala pregătită pentru meciuri sau antrenamente.

6. Recunoaște starea jalnică a bazelor, unele dintre ele veritabile ruine.

7. Recunoaște că îi obligă pe sportivii CSM de la volei să își scurteze antrenamentele de seară, pentru că angajații săi de la sala Sporturilor nu vor/nu pot să stea la program conform contractului de pe urma căruia a încasat peste 100.000 euro doar anul trecut.

8. Susține cauza Asociației Sportive Tomitanii, care a „confiscat” terenul de rugby Farul și nu primește pe nimeni acolo, în timp ce sportivii CSM trebuie să se antreneze și să joace pe terenuri din alte localități.

9. În timp ce refuză intenția actualei administrații de a investi în bazele sportive, laudă foste inițiative fanteziste (nematerializate) din timpul primarului Decebal Făgădău, precum construirea unui patinoar de hochei sau un trenuleț funicular care ar fi făcut legătura între terasa Restaurantului Sport și plaja Modern.

10. Confundă infracțiunea de „fals în declarații” cu declarațiile false, referindu-se la adresa pe care viceprimarul Constanței a trimis-o la ANS. Ba chiar spune că vă depune plângere penală împotriva lui Rusu pentru această „infracțiune”.

11. A recunoscut cu nonșalanță că l-a pus pe un angajat de-al său să distrugă o reclamă a unui sponsor, înainte de un meci din campionatul național de baschet.

12. A recunoscut ca pe ceva firesc faptul că sala pentru care încasează atâția bani se prezintă în felul următor: plouă în ea, apa caldă lipsește, este frig, instalația electrică este distrusă.

Mihai Răzvan ROTARU

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top