Exclusiv

CAMPIONI FĂRĂ ARENĂ! Prețul celor 553 de medalii obținute anul trecut de sportivii CSM Constanța| VIDEO

Închipuiți-vă niște înotători de performanță puși să se antreneze într-un bazin fără apă. Sau niște jucători de tenis puși să joace fără rachete.

Iar la competiții, acești sportivi să obțină și medalii! Vi se pare un scenariu demn de scrierile lui Kafka? Ei bine, nu e deloc așa.

Ce ați zice dacă v-aș spune că la Constanța există atleți care concurează la 400 metri garduri și care se antrenează fără… garduri? Sau sportivi la triplu salt care nu au groapă de nisip la care să sară?

Mai mult decât atât, sportivii de la atletism din Constanța nu au un stadion cu pistă de alergare și nici o sală dotată corespunzător.

Acești sportivi se antrenează pe plajă și prin parcuri, riscând să se îmbolnăvească ori să se accidenteze, sau merg cu trenul până la București, pierzând o zi întreagă, pentru două ore de antrenament la o sală.

Mai mult de o medalie în fiecare zi

În orașul Constanța, unde sportul este o parte integrantă a comunității, există Clubul Sportiv Municipal (CSM), finanțat de Primăria Constanța, club care a renăscut în ultimii ani și a ajuns la peste 1000 de sportivi legitimați la diverse discipline.

CSM nu are însă o bază materială proprie și de aceea e nevoie să închirieze terenuri și săli de sport, pentru antrenamente și meciuri.

Cu toate aceste neajunsuri, sportivii CSM au reușit să obțină, doar anul trecut, peste 500 de medalii.

În schimb, Direcția Județeană de Sport și Tineret (DJST) nu are sportivi, dar are bazele sportive din Constanța, care includ terenuri și săli, pe care le închiriază. Sesizați paradoxul?

Astfel că DJST face bani frumoși (doar) din chirii, iar cel mai mare plătitor este chiar CSM Constanța!

Deși pare un lucru conceput greșit de la început, această relație ar putea totuși să funcționeze dacă DJST s-ar ocupa ca aceste bunuri pe care le înhiriază să fie la un anumit standard, dacă ar investi deci în modernizarea sau măcar în menținerea lor. În realitate, toate activele sunt într-o stare jalnică, săli de sport ce stau să cadă, igrasie, frig, cu subsoluri inundate.

Nu investesc, dar nici pe alții nu îi lasă să o facă!

Dacă la capitolul săli am putea să oferim cu indulgență o notă de trecere într-o competiție a mediocrității, în ceea ce privește terenurile, situația e mult mai rea. DJST are în administrare Baza Sportivă Badea Cârțan și Baza Triunghi, pe care le-a lăsat să se distrugă.

Astfel că atleții sau jucătorii de rugby de la CSM nu au, efectiv, unde să se antreneze. De aceea au găsit soluții temporare și episodice pe terenuri din localitățile învecinate, atunci când și dacă se poate, ori se antrenează pe plajă, prin parcuri sau fac naveta cu trenul la București, pentru a se antrena!

În ultimii ani, Primăria Constanța a încercat să preia în administrare aceste baze sportive dezafectate pentru a putea investi în modernizarea lor, dar s-a lovit de replica: „Jos labele de pe bazele sportive!”.

Urmăriți un film realizat de publicația DEZVĂLUIRI pe această temă.

Mihai Răzvan ROTARU, Doru COPOȚ, Viviana ROTARU

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top