Opinii

Ziua Europei se impune ca o sărbătoare naţională veritabilă

Proclamată în urmă cu doar câţiva ani, Ziua Europei a reuşit să se impună, în timp record, ca una din principalele sărbători ale românilor. Deşi nu egalează în popularitate tradiţionalul 1 Mai şi este, prin definiţie, o sărbătoare mai sobră, ziua de 9 mai este prilejul unor manifestări diverse de-a lungul şi de-a latul patriei. Întrucât, anul acesta, sărbătoarea a picat într-o zi de sâmbătă iar vremea a fost generoasă, mii de români au sărbătorit Ziua Europei, în glumă sau în serios, cu o ieşire la iarbă verde. Dar nici oficialităţile nu s-au lăsat mai prejos – drapele ale României şi ale Uniunii Europene au fost postate, din vreme, prin sate şi oraşe, iar autorităţile locale s-au implicat în organizarea unor diferite manifestări. În judeţul Constanţa, primăriile din mai multe localităţi au găzduit sau organizat o serie de activităţi dedicate Zilei Europei.

Un articol de Răzvan PETRE

Ziua de 9 mai are multiple semnificaţii. Este ziua în care se celebrează, în multe părţi ale lumii, Ziua Victoriei, altfel spus, capitularea forţelor germane şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în Europa. Pentru români, ea are o semnificaţie istorică deosebită, fiind ziua în care Mihail Kogălniceanu a citit în Parlament Declaraţia de Independenţă, care a fost apoi votată şi prezentată românilor pe 10 mai 1877 (Ziua Regelui şi, automat Ziua Naţională, în acea vreme). În 2005, după ce Tratatul de Aderare fusese aprobat în aprilie, 9 Mai a fost decretată Ziua Europei – în concordanţă cu aceeaşi sărbătoare, recunoascută oficial de UE. Deşi Ziua Europei se sărbătorea de mai multă vreme, în UE, pe data de 9 Mai (ziua în care a fost prezentată Declaraţia Schuman – actul de naştere al UE), recunoaşterea formală a acestui fapt a venit din partea Parlamentului European abia în octombrie 2008, la trei ani după România.

Primăria Cernavodă îşi îndreaptă atenţia către viitorii cetăţeni UE

Cu ocazia Zilei Europei, Primăria Cernavodă a organizat o serie de manifestări adresate în special categoriei sociale celei mai capabile să înveţe valorile europene – copiii şi tinerii. Astfel, pe 8 mai, pe străzile principale ale oraşului s-a organizat un cros la care au participat elevi din şcolile generale şi din licee. Startul competiţiei s-a dat de pe strada Medgidiei, iar sosirea s-a făcut în faţa Primariei, unde a avut loc şi festivitatea de premiere. Câştigătorii au primit diplome şi premii în bani, iar participanţii au primit tricouri. În continuare, în centrul Municipiului s-au desfăşurat concursuri de desene pe asfalt, întreceri cu biciclete şi triciclete, expoziţie de desene pictate la care au participat copiii din grădiniţele oraşului. Ei au primit baloane şi steguleţe cu însemnele UE, diplome şi dulciuri. Actorii teatrului din Cernavodă, costumaţi în personaje de poveste, s-au plimbat printre copii, întreţinând atmosfera de sărbătoare.

După-amiază, Consiliul tinerilor, care a fost la rându-i implicat în organizarea acestor acţiuni, a derulat în rândul tinerilor din licee concursul de cultură generală Tinerii şi Europa.  Liceenii şi-au putut testa astfel cunoştinţele despre UE. Câştigătorii concursului au fost anunţaţi prin intermediul postului local de radio şi au fost premiaţi de Mariana Mircea, primarul oraşului.

Ziua Europei” a durat o săptămână, în Valu lui Traian

 În săptămâna cuprinsă între 4 şi 9 mai 2009, elevii Şcolii “Viceamiral Ioan Murgescu” din Valu lui Traian au sărbătorit Ziua Europei, sub genericul „Paşaport pentru Europa’’, printr-o serie de activităţi şi manifestări, care şi-au propus să promoveze creativitatea şi inovaţia în rândul copiilor, încurajându-i să se facă auziţi la nivel european.

Astfel, elevii au realizat o expoziţie de lucrări cu costume tradiţionale din ţările Bătrânului Continent şi şi-au testat cunoştinţele despre „Simboluri europene”, statele membre Uniunii Europene, steaguri şi monede, prin diverse jocuri, realizări de postere, concursuri de desene cu tema „Europa în ochii noştri”.

În cadrul activităţii „Valori româneşti-valori europene”, ce s-a desfăşurat pe 7 mai, elevii clasei a VI-a au prezentat, sub forma unui joc, drepturile omului şi libertăţile din UE, precum şi rolul pe care-l au diferite instituţii.

În ultima zi din săptămână s-au derulat, într-o manieră ludică şi interactivă, activităţi precum: „Basme în Europa”, „ Obiceiuri şi tradiţii din ţările europene”, „Capitalele Uniunii Europene”.

Medgidia – Expoziţii şi euro -Kureş

 Cu ocazia Zilei Europei, Primăria Municipiului Medgidia şi Casa de Cultură I.N. Roman au organizat, în holul Primăriei Municipiului Medgidia, expoziţia de artă „Lumină şi Har”, ajunsă la a IV-a ediţie. Această expoziţie cu vânzare cuprinde un număr de 70 obiecte realizate de 50 de beneficiari ai proiectelor derulate de World Vision România – Biroul Zonal Constanţa, în municipiul Medgidia şi în comuna Cogealac. Ziua de 9 mai a debutat tot cu o expoziţie, de data aceasta de carte, organizată la biblioteca din localitate. În continuarea evenimentului a avut loc ceremonia de arborare a drapelelor României, Uniunii Europene şi Municipiului Medgidia, aceste drapele fiind arborate, de altfel, la sediul primăriei, precum şi la sediile instituţiilor subordonate administraţiei publice locale şi centrale.

Tot cu prilejul Zilei Europei, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România – Filiala Medgidia a organizat, în parteneriat cu Primăria Municipiului Medgidia, un concurs de lupte tradiţionale tătăreşti – Kureş. Premiile au constat, aşa cum este tradiţia, în cârlan, berbec şi batal, câştigătorul de la categoria Open fiind premiat cu un batal oferit de Primăria Municipiului Medgidia.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top