Afaceri Europene

Zilele FNSP au apus. La orizont răsare o nouă formațiune sindicală: Federația Sindicatelor Porturi și Aeroporturi Naționale

După 23 de ani, o nouă federație sindicală ia naștere în Portul Constanța

Așa cum a fost prezis încă de la sfârșitul anului trecut de jurnaliștii DEZVĂLUIRI, luptele intestine pentru putere din cadrul Federației Naționale a Sindicatelor Portuare au determinat ruperea acesteia.        
În luna aprilie a.c, cu ocazia organizării Congresului FNSP, au apărut dovezi irefutabile ale ruperii federației și ale sfârșitului „domniei” lui Petre Costel, liderul de necontestat și de neînlocuit, timp de 23 de ani, al acestei formațiuni sindicale.

Un articol de Ștefan KOSTOFF

 

Atunci, au avut loc primele luări de poziții oficiale contra organizatorilor alegerilor generale pentru funcțiile de conducere ale federației, prezența a numeroase sindicate portuare la congresul de la Sinaia fiind anulată. Se știa de atunci că zarurile fuseseră deja aruncate în favoarea celor care trebuiau să ocupe funcțiile de conducere ale FNSP.  Statutului federației i se aduseseră modificări abuzive menite să pice mănușă doar anumitor candidați, și să excludă din start candidaturile celor „nepoftiți”. Cum era de așteptat, șef suprem a devenit Burlacu Mircea, cel care l-a secondat cu umil servilism ani de zile pe „El lider maximo” Petre Costel. De asemenea, Petre Costel nu a fost tras pe bară definitiv, acestuia i s-a  acordat funcția de președinte onorific pe viață. În rest toate au rămas vechi și la fel toate!

Un suflu nou pentru viața sindicală portuară

Starea totală de letargie a vieții sindicale din Portul Constanța a determinat liderii unor sindicate să se retragă din FNSP și să se unească într-o nouă formațiune. Așa a luat ființă ideea unei noi federații sindicale portuare, denumită acum Federația Sindicatelor Porturi și Aeroporturi Naționale. Inițiatorul acestei noi formule este Silviu Stanciu, lider al sindicatului Decirom din Portul Constanța. Acesta, cu sprijinul de necontestat al liderilor sindicatelor de la societățile comerciale portuare Romtrans, Phoenix, Sablatorul Tulcea, Umex, CN APMC, Convex, Minmetal, Constanța Sud Terminal Container, a pus bazele noii federații amintite mai sus. Se așteaptă cooptarea și sindicatelor din cadrul AIK Mihail Kogălniceanu, Oil Terminal și Șantierul Naval Constanța.
Primul pas, în ceea ce privește lupta sindicală va fi făcut prin demararea negocierilor cu cei de la Organizația Operatorilor Portuari privind implementarea unui Contract Colectiv de Muncă la nivelul întregului Port. În anii 1998- 1999 a existat un astfel de proiect, dar cei din FNSP l-ar fi abandonat, cei care au avut de suferit fiind muncitorii portuari.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top