Energie si dolari

Wizzair cere o taxă de anulare mai mare decât preţul biletelor

Politicile proprii ale companiilor aeriene low cost ascund ţepe de zile mari.

Un articol de Andreea PAVEL

Pe site-ul www.urbaniulian.ro a fost postat un anunţ conform căruia compania aeriană low-cost Wizzair se joacă cu banii şi nervii clienţilor săi. Iată abuzul reclamat de un cetăţean pe nume Adrian Simo, care se consideră neîndreptăţit de firma picată la oval:

”În data de 25 August 2008 am cumpărat on-line 3 bilete de avion pe ruta Timişoara – Roma dus întors de la firma Wizzair. Biletele sunt pentru data de 24 Decembrie 2008 la dus şi 28 Decembrie 2008 la întors. Am plătit pentru ele suma totală de 807,00 RON.

Sâmbătă, în data de 18 Octombrie 2008 am sunat la firma Wizzair ca să renunţ la aceste bilete deoarece nu mai intenţionez să fac deplasarea la Roma în data anterior menţionată.

Mi s-a răspuns că renunţarea este posibilă pentru o taxă de anulare de aproximativ 1200 RON!”

Adrian Simo a mărturisit că nu ar fi fost împotrivă să plătească o taxă, sub forma unei penalizări, dar consideră inadmisibil faptul că taxa respectivă este mai mare decât însuşi costul biletelor şi că nu există o regulă, cel puţin de bun simţ, prin care aceste penalizări să nu depăşească niciodată valoarea biletelor achiziţionate. De asemenea, o altă nemulţumire a clientului ar fi aceea că nu poate lua legătura cu firma Wizzair decât prin apelarea telefonică a numărului 0903 760 100, lucru care l-ar putea ajunge destul de scump (0,60 euro pe minut). Iată cum, astfel de ”politici” ale companiilor autonome pot duce la astfel de imoralităţi demne de reclamat la Protecţia Consumatorului.

Vocea clienţilor consternaţi

Redăm în rândurile ce urmează nemulţumirile mai multor clienţi care au avut de-a face cu companiile aeriene low-cost, implicit şi Wizzair, şi care au rămas cu amărăciunea unor tehnici deloc cinstite ale acestora.

Daniela Florea La companiile low cost, cum este şi wizz air, dacă renunţi la bilet nu se restituie nimic, chiar dacă renunţarea se face cu luni de zile înainte de data călătoriei. Nu primeşti înapoi nici măcar taxa de aeroport… Asta e politica companiilor low cost şi condiţiile biletelor sunt trecute şi pe site-urile lor. Sunt bilete ieftine, dar cu condiţii stricte în caz de anulare a călătoriei, aşa cum este în cazul de faţă. Banii nu mai pot fi recuperaţi, nici măcar un leu, iar suma care i se cere este într-adevăr nejustificată. Ce fraier să dea 1200 RON, când de fapt pierde numai 807 RON?!

Ionela Dar cum să-i ceară mai mulţi bani decât costul biletelor în sine? Ce naiba, sunt cămătari şi ăştia?

Simona V. Uite aici o listă a taxelor Wizz. Pentru anulare se cere 60 EUR. Deci au încercat să vă fraierească, să vă convingă să nu renunţaţi la bilet. http://wizzair.com/useful_information/service_fees/. Dacă tot suntem la Wizz, vă povestesc una şi mai “interesantă”: cumpăr, folosind cardul, bilet de 1060 RON; factura e emisă în RON. În extrasul de cont, în dreptul detaliilor de plată îmi apare “Wizz […] Suma: 1060 RON”. Din cont îmi sunt luaţi 1101 RON. La emailuri nu răspund (asta a fost prin august, încă nici un răspuns), la telefon nu răspund, iar dacă răspund te taxează cu 0,60 EUR / minut. Nu există, deci, nici o metodă de a lua legătura cu ei. Altă poveste cu Wizz: un prieten olandez avea zbor din Tg. Mureş în Budapesta, apoi, la diferenţă de vreo 2 ore, din Budapesta spre Amsterdam. Ambele la Wizz. Avionul decolează cu o oră şi ceva întârziere din Tg. Mureş, ajunge la Budapesta, culmea, cu vreo 30 de minute înainte de decolare, dar nu mai este primit la check-in. N-a contat că era vorba de aceeaşi companie. Şi-a luat bilet la altă companie, plătind câteva sute de euro şi pierzând toată ziua în aeroport. A făcut reclamaţie şi a cerut despăgubiri, dar “politica” lor e că nu-i dau nimic dacă au mai puţin de 2 ore întârziere. Ce spuneţi? Aşa-i că nu doar românii sunt specialişti în ţepe?

Zurich În vara anului curent am achiziţionat două abonamente Wizz Plus (preplată) pentru doi angajaţi ai firmei, ruta Cluj-Bucureşti (atunci era acea rută). Abonament care poate fi utilizat pentru toate destinaţiile WizzAir, conform ofertei de pe site. Ne-am uitat atent la condiţiile lor, deoarece am citit lucruri năzdrăvane de-ale lor pe site-uri ungureşti şi am plătit 1.200 EURO + TVA pentru cele 2 abonamente. În momentul rezervării (online) observăm că nu putem rezerva plecarea din şi/sau sosirea în Cluj, spre-înspre Băneasa, mai precis această rută nu este funcţională. Tot aşa, multiple încercări de contactare telefonice, pe mail la care răspund numai după 30 de zile, am ajuns la Budapesta la unul dintre birourile lor. Am ştiut înainte că n-am să pot intra la ei numai aşa, pentru că nu primesc clienţi şi nu rezolvă probleme decât prin e-mail, am prins un angajat de-al lor afară la fumat, pe care l-am rugat frumos să mă direcţioneze la acel coleg de-al lui care mă poate ajuta în această problemă. Eu am achiziţionat aceste abonamente în mod special numai pentru destinaţiile susmenţionate. Am reuşit să vorbesc cu cineva şi cu ajutorul extrasului bancar de pe card am susţinut plata noastră şi am cerut recuperarerea banilor. Final îmbucurător: după 10 zile am primit banii în contul cardului, minus un comision de 35 EURO.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top