Primarul Viorel Bălan a reuşit să rezilieze contractul dezavantajos pentru localnici, încheiat între firma Tarmac şi administraţia locală. Clauzele noului document vor aduce pe străzile din comuna Nicolae Bălcescu 25.000 tone de piatră anual.
Un articol de Andreea PAVEL, Sebastian TARCEA
Fosta administraţie din comună e recunoscută în rândul localnicilor pentru afacerile derulate în dezinteresul cetăţenilor. Astfel, în loc să asfalteze drumurile, aşa cum ar fi fost cazul, să găsească o soluţie pentru lipsa apei din comună, ori să facă o investiţie cât de mică în interesul localnicilor, fostul primar a ales să mai înfiinţeze o carieră de piatră, alăturată celei vechi. Tonele de piatră furnizate de prima carieră nu ajungeau nicidecum pe drumurile din Bălcescu, dovadă fiind situaţia jalnică în care se aflau uliţele comunei. Sătenii ne-au povestit la acea vreme că interesele erau foarte mari în ceea ce priveşte cantităţile imense de piatră scoasă din carieră, întrucât acestea erau vândute la negru şi, în schimbul lor, cei implicaţi în afacere scoteau bani grei.
Noua administraţie, însă, pare să-şi ducă la îndeplinire promisiunile electorale, dat fiind faptul că una dintre cele mai importante schimbări înfăptuite este contractul cu firma “Tarmac”. Cele 25.000 tone de piatră vor fi folosite pentru renovarea străzilor din satul Dorobanţu şi din comuna Nicolae Bălcescu.
Primarul şi vicele fentează criza economică
Spre deosebire de alte comune, unde edilii se plâng că nu pot face nimic, din cauza crizei economice, la Bălcescu, primarul, Viorel Bălan, şi viceprimarul, Nicolae Ciocănete, au găsit soluţii ingenioase şi foarte simple pentru a mai construi, sau repara câte ceva prin comună, fără a avea prea multe resurse: “Spre exemplu, cu ajutorul oamenilor de la gospodăria comunală am construit o magazie la şcoală, pentru lemne, pentru că înainte acestea erau depozitate în sălile de clasă din şcoală şi grădiniţă, iar copiii erau în pericol. Dacă am fi angajat o firmă pentru acest lucru, normal că ne-ar fi luat o groază de bani. Dar aşa, ne-am descurcat noi singuri”, a mărturisit viceprimarul comunei. “Şi la Căminul Cultural la fel. Am construit, cu ajutorul localnicilor, cuiere pentru haine, dulap pentru veselă şi alte lucruri necesare. În loc de sute de milioane, am cheltuit câteva zeci şi beneficiem şi de obiecte de calitate, pentru că oamenii din Nicolae Bălcescu sunt iscusiţi, cu simţul răspunderii şi pricepuţi”, a conchis primarul comunei, Viorel Bălan.
Pe de altă parte, la Nicolae Bălcescu s-au pietruit deja aleile de acces către şcoli, iar în Dorobanţu, viceprimarul Ciocănete are în grijă renovarea dispenasarului. Un viitor proiect pe care administraţia locală îl are în vedere este iluminatul public. Dat fiind faptul că vechiul sistem este foarte costisitor, primarul vrea să investească nişte bani pentru modernizarea sistemului şi restrângerea cheltuielilor în viitor. O altă reuşită a noii administraţii este existenţa apei curente în Dorobanţu.