Consiliul European

Lucruri de care ne-am putea lipsi

Aceasta este o poveste mică. Este descrierea unui episod tipic al vieţii de român, cu bucuriile, cu tristeţile, cu hazul-de-necazul ei şi cu birocraţia care ne înconjoară. Subiectul – „ajutorul” material oferit de Stat tinerilor aflaţi la prima căsătorie. Teoretic – o formalitate, practic – o nimica toată/m-au ciuruit!

Un editorial de Răzvan PETRE

De vreun an încoace, Statul s-a decis să ia taurul natalităţii de coarne. Pentru a stimula tineretul să se stabilească în patria-mumă şi să se pună pe treabă, Parlamentul a votat o lege care să acorde un mic stimulent matrimonial. Conform Legii 396/2006, cuplurile care sunt la prima căsătorie primesc din partea Statului un „cadou de nuntă” de 200 de euro, cu condiţia să aibă domiciliul sau reşedinţa în România. Această iniţiativă simpatică ascunde o avalanşă de hârtii şi un labirint de cozi şi drumuri la ghişee.

Prima coadă este cea de la Starea Civilă. Cu 10 zile înainte de „fericitul eveniment”, „fericitul cuplu” se scoală cu noaptea-n cap să fie primul la coada de la ghişeul unde se rezervă întâlnirea cu ofiţerul Stării Civile. Se achită o mică taxă (dacă vrei să rezervi o anumită oră) şi se dau nişte declaraţii, printre care şi aceea că Eşti/Nu eşti la prima nuntă. Al doilea moment important este cununia civilă, când mirii primesc un cupon albastru prin care se certifică faptul că sunt la prima căstorie şi că sunt îndreptăţiţi să ceară „ajutorul de la Stat”. După aceasta, în pur stil românesc, tinerii căsătoriţi trebuie să „îşi bage cuponul”, adică să îl depună, fix în locul de unde li s-a dat. Teoretic, întrucât Starea Civilă constată că s-au îndeplinit condiţiile legale, tinerii ar putea să primească banii pe loc. La fel de teoretic, dacă Starea Civilă nu are banii, sau nu poate face plăţi (deşi, fir-ar a naibii de treaba, de încasat poate să încaseze taxe de urgenţă şi tariful de nuntă, nu?), atunci ei ar putea, cu ocazia nunţii, să ceară acordul mirilor şi să demareze imediat procesul de obţinere a banilor. În schimb, procedura cere ca mirilor să li se dea un carton albastru, pe care ei trebuie să îl depună în termen de o lună, tot la Starea Civilă.

De la Starea Civilă, Cartonul Magic se duce (fizic sau sub forma unei cereri) la Primar – singurul în măsură să avizeze deblocarea fondurilor. Cu toate acestea, Primarul nu este în măsură a decide dacă proaspăt-căsătoriţii îndeplinesc condiţiile legale. Aşadar, cartonul albastru se întoarce (fizic sau sub forma unei solicitări) la Starea Civilă, care îndeplineşte o formalitate. În următoarea fază, cartonul magic (sau solicitarea respectivă, avizată pozitiv) se reîntoarce la Primar, care îndeplineşte şi el o formalitate, dispunând eliberarea fondurilor. În fine, decizia primarului, avizată şi semnată, se întoarce la Stare Civilă, care o pune în plic şi o trimite mirilor prin poştă, urmând ca aceştia să-şi încaseze banii de la casieria Primăriei.

Povestea Cartonului Magic nu se termină aici. Odată cu primirea plicului, mirii află – o glumă sadică a Sistemului – că pot încasa banii în termen de o lună de la emiterea deciziei. În realitate, Statul nu se deranjează niciodată să trimită banii în termen. Casiera ştie, când ajungi la ghişeu, te ia direct: „Nu sunt bani – Vino la anu’. Da, ştiu ce scrie acolo, dar vezi că pe verso e un număr de telefon, sună peste vreo două luni şi întreabă dacă s-a mai schimbat ceva”. În mod normal, durează cam cinci-şase luni până vin banii, deşi mirii au doar o lună la dispoziţie să îi ridice… Dar vine şi ziua izbăvirii şi, după încă o coadă la ghişeu, mirii află că le-au venit banii, dar că nu pot să îi ridice. Casiera te ia din nou, din zbor: „Vrei bani, toţi vrem. Da’ ia spune, ai cerere depusă aici la mine?” – „Ce cerere?” – „Aha, deci n-ai! Ia cererea asta şi când o completezi o depui tot la mine”. Pentru că, dragii moşului, dacă nu aveţi bulanul formidabil de a nimeri combinaţia câştigătoare la 3 din 180 de zile, cât le ia banilor să ajungă la Primărie, banii pleacă din Casă, în conturile aducătoare de dobândă ale Primăriei, din care nu mai ies decât la cerere, după încă o săptămână.

Dacă vreţi să aflaţi cum se termină povestea, luaţi-vă iubita la braţ şi mergeţi la Starea Civilă. Statul român vă încurajează să faceţi acest lucru şi, dacă sunteţi la prima aventură de acest gen, vă acordă şi un mic bonus! Mu-ha-ha!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top