Actualitate

Videoclipul anti-românesc din Ucraina are consecințe (geo)politice și penale

În datat de 4 iunie la Kiev s-a desfășurat, la inițiativa procurorului militar general al Ucrainei, Anatolii Matios, reuniunea operativă de lucru a reprezentanților instituțiilor cu atribuții în domeniul combaterii amenințărilor la adresa integrității teritoriale a Ucrainei dedicată analizării “amenințărilor” generate de videoclipul “Războul româno-ucrainean în 2022”.

Reuniunea a fost prezidată de procurorul militar general al Ucrainei, Anatolii Matios, care deține și funcția de procuror general adjunct al Ucrainei. La întâlnire au participat, printre alții, șeful interimar al Serviciului de Securitate al Ucrainei Igor Bakanov, șeful interimar al Departamentului principal de anchete al Serviciului de Securitate al Ucrainei O. Kravchenko, șeful ad interim al Serviciului de Informații Externe al Ucrainei A. Alekseienko, șeful interimar al Serviciului de Stat pentru Grăniceri din Ucraina Iurii Gresko, șeful interimar al Direcției Generale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei O. Ivașcenko, viceministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, V. Bodnar.

Anatolii Matios a anunțat că a fost deschisă o anchetă preliminară în cadrul procedurilor penale inițiate urmare a faptului că “persoane neidentificate au comis atacuri asupra integrității teritoriale a Ucrainei pentru infracțiuni prevăzute în art. 110 din Codul Penal al Ucrainei (pregătiri pentru comiterea unor încălcări privind integritatea teritorială și inviolabilitatea Ucrainei, respectiv acțiuni deliberate întreprinse pentru a schimba limitele teritoriului sau frontierei de stat a Ucrainei, precum și apeluri publice sau distribuirea de materiale care fac apel la săvârșirea unor astfel de fapte, combinate cu incitarea la învrăjbire națională).

Informațiile privind infracțiunea specificată au fost incluse în Registrul unificat al investigațiilor procesuale provizorii, iar conducerea anchetei va fi realizată de către procurorii Procuraturii Generale Militare.

La reuniune s-a convenit elaborarea unui plan de investigație prealabilă. Unitățile operaționale ale Serviciului de Securitate al Ucrainei au primit sarcina de a stabili circumstanțele comiterii infracțiunii și identificarea tuturor persoanelor implicate, în timp ce alte organe au fost solicitate să furnizeze informațiile necesare pentru buna desfășurare a anchetei.

S-a adoptat hotărârea de a se aplica în regim de urgență măsuri comune (ale autorităților de aplicare a legii, de informații și ale altor organe abilitate ale statului) care vizează prevenirea și reprimarea unor astfel de activități ilegale ce amenință integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Una dintre variantele principale ale anchetei care se iau în calcul în momentul de față vizează o posibilă „operațiune specială informațională” realizată de către serviciile speciale rusești.

În același timp, numeroși oficiali ucraineni au continuat să se pronunțe pe această speță. Potrivit publicației “Libertatea cuvântului” (Cernăuți), comisarul militar al regiunii Cernăuți, Vitalii Ciurai, apreciază că „felul în care a fost afișată în videoclip harta și modul în care au fost selectate melodiile nu sunt proiectate la întâmplare. Materialul a fost realizat destul de profesionist. Sunt convins că filmul a fost proiectat în birourile Kremlinului de către serviciile de securitate din Federația Rusă, care în mod constant încearcă să ne influențeze creierul. Apariția videoclipurilor de acest gen ne va ajuta, poate, să înțelegem că trebuie să fim mereu în alertă, iar armata trebuie să fie puternică și capabilă de luptă”.

Varianta principală cercetată de autoritățile ucrainene o reprezintă o posibilă provocare organizată de către serviciile speciale rusești. Se iau totodată în calcul și alte variante (o glumă proastă cu efecte penale și urmări nocive pentru relația dintre București și Kiev, incitări deliberate la încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei etc.). Serviciul de Securitate al Ucrainei va desfășura activități pe linia stabilirii circumstanțelor comiterii infracțiunii și identificării tuturor persoanelor implicate. Rămân neelucidate o serie de aspecte colaterale, inclusiv reacția procurorului militar principal al Ucrainei, care a inflamat public o temă a cărei soluționare ține în mod current de funcționarea specifică a instituțiilor abilitate. În acest sens, se poate atribui reacției respective un interes personal/privat de tip politico-electoral, având în vedere campania electorală în curs din Ucraina.

Indiferent de cauza care a generat acest scandal, prejudiciul asupra relației româno-ucrainene este cert. Mediile ultranaționaliste din Ucraina își reinventează clișeele antiromânești. Prin identificarea unor presupuși “inamici” vestici ai Ucrainei, se slăbește percepția publică privind acțiunile ostile și responsabilitățile Moscovei. Principalii “câștigători” au acestui episod scandalos sunt Moscova și mediile ultranaționaliste din Ucraina.

Episodul demonstrează totodată cât de nepregătite sunt sistemele statale din această parte a lumii împotriva unor episoade fabricate de acest gen, care (pe fondul unor stereotipii negative reciproce latente) pot inflama în mod accelerat percepții publice extrem de importante din perspectiva consolidării încrederii reciproce dintre două țări vecine. De asemenea, inflamarea acestui episod poate avea, în scenariul negativ, și rolul de a pregăti posibile reacții dure împotriva vocilor democratice din Ucraina și din afara ei care se pronunță pentru menținerea drepturilor actuale ale comunității românești din Ucraina.

Prin efecte, episodul videoclipului respectiv este unul anti-românesc (reinventează clișeele privind “imperialismul” românesc, alimentează suspiciunile și retorica anti-românească a mediilor ultranaționaliste ucrainene, consolidează percepțiile publice anti-românești, ostilizează relația bilaterală româno-ucraineană etc.).

În fine, acest episod confirmă existența a două “continente politice și mentale” diferite: în timp ce România, țară membră UE și NATO, solid ancorată în politicile aliate, recunoaște integritatea teritorială a Ucrainei și desfășoară acțiuni externe clare, sistemice, coerente în acest sens (inclusiv privind condamnarea fără echivoc a Moscovei pentru agresiunile la adresa acestei integrități), Ucraina permite „clișeelor revanșarde” inventate să tulbure la vârf liniștea fragilă a statului, din ce în ce mai amenințată în est.

Dr. Dorin Popescu

Sursa: www.casamariinegre.ro

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top