Actualitate

VIDEO: Preotul care şi-a dat foc la Catedrala Mântuirii a fost caterisit pe nedrept de Teodosie

George Ciulei, fost preot la Cernavodă, şi-a dat foc în timpul slujbei de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului. Fostul prelat îi trimisese Patriarhului Daniel o scrisoare în care ameninţa că va recurge la acest gest dacă decizia de caterisire pe nedrept pronunţată împotriva sa nu va fi reparată.

Preotul care şi-a dat foc la Catedrală a fost caterisit pe nedrept de Teodosie

George Ciulei, fost preot la Cernavodă, şi-a dat foc în timpul slujbei de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului. Fostul prelat îi trimisese Patriarhului Daniel o scrisoare în care ameninţa că va recurge la acest gest dacă decizia de caterisire pe nedrept pronunţată împotriva sa nu va fi reparată.Citeşte mai mult despre acest caz:https://www.dezvaluiri.ro/video-preotul-care-si-a-dat-foc-la-catedrala-a-fost-caterisit-pe-nedrept-de-teodosie/(sursa video: Constantin Cumpănă)

Publicată de Dezvăluiri.ro pe Duminică, 25 Noiembrie 2018

Drama preotului Ciulei a început în anul 2015, când un bărbat aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, aflat la volanul unui Matiz, a intrat pe contrasens şi s-a ciocnit de autoturismul condus regulamentar de fostul cleric. În urma impactului, şoferul care provocase accidentul, pe nume Nicolae Chiţu, şi-a pierdut viaţa, iar Ciulei a avut nevoie de 120 de zile de îngrijiri medicale pentru a-şi reveni.

Cu toate că nu a avut nicio vină în producerea accidentul, fapt ce reiese şi din dosarul de cercetare 3522/P/2015 de la IPJ Constanţa, Permanența Arhiepiscopiei Tomisului a luat decizia nr 914 din 23 martie 2015, prin care îl suspendă din preoție pe George Ciulei pe termen nelimitat.

Părintele a susținut, într-un dialog cu reporterii Dezvăluiri, că în conformitate cu canoanele Bisericii oprirea de la slujire o poate da doar instanța de judecată (consistoriul), nu Permanența centrului eparhial.
Într-un răspuns halucinant dat de Arhiepiscopie, semnat de către preotul Axinte Cezar (care în acea perioadă deţinea funcţia de consilier juridic) și preotul Ioniță Florin (inspector bisericesc), preotul Ciulei este informat că
Deși art.72 al. 1 din Regulamentul instanțelor de judecată BOR acordă părții reclamante prezumția de nevinovăție până la proba contrarie, totuși trebuia luată în calcul și posibilitatea unei sentințe finale care ar fi putut să vă fie defavorabilă, adică să fiți incriminat”.

După 7 luni de la oprirea sa de la slujire, avocatul preotului Ciulei, Viorel Pâslaru, a trimis o adresă către Arhiepiscopia Tomisului, în care a prezentat situația clientului său și a cerut repunerea acestuia în drepturile de slujire. Adresa nu a rămas fără consecințe pentru preotul George Ciulei, acesta fiind chemat în repetate rânduri pentru a retrage acest act, a se căi pentru îndrăzneală și pentru a i se explica pe larg faptul că trebuie să dea dovadă de supunere necondiționată față de Arhiepiscopul Teodosie.

Văzând că nu poate dialoga eficient cu Arhiepiscopia Tomisului, Ciulei a trimis o adresă Patriarhului Daniel, în care a expus toate faptele. Patriarhia a obligat tot Arhiepiscopia Tomisului să îi dea explicaţii lui Ciulei. Instituţia bisericească a invocat canonul 5 Grigore de Nysa, 23 Ancira, 31 Ioan Ajunătorul, 8,11,54,57 Vasile cel Mare”, cu prevederi care însă nu sunt identice celor întâmplate. Apoi, pentru a se răzbuna pentru faptul că preotul a avut curaj să i se adreseze Patriarhului, Ciulei a fost deferit Consistoriului (Tribunalul bisericesc), care l-a depus din treapta preoţiei.

Convins că dreptatea e de partea lui şi nu are nicio vină pentru cele întâmplate, George Ciulei a făcut apel la Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei. Pe 16 noiembrie, acest for de judecată a menţinut sentinţa Tomisului, respingând cererea lui Ciulei de a fi reprimit în rândul preoţilor. A urmat scrisoarea lui Ciulei către Patriarh, căruia îi spunea că dacă nu va schi,ba decizia Consistoriului, se va incendia în faţa Catedralei Mânturii, pentru a atrage atenţia asupra nedreptăţii la care a fost supus.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top