Actualitate

VIDEO| Decât să cedeze clădiri cu care NU face nimic, Statul preferă să le lase să se dărâme!

Statul român deține în proprietate, în diverse localități, o adevărată avere, pe care o lasă să se distrugă. E vorba de clădiri și terenuri cu care nu mai face nimic, dar pe care refuză să le dea în proprietate sau administrare primăriilor, pentru ca acestea să le dea o întrebuințare.

Este și cazul a două clădiri abandonate, aflate la intrarea în comuna Comana, județul Constanța.

Primarul Ion Adam vorbește despre încercările fără rezultat de a lua în administrarea primăriei Comana aceste clădiri.

Prima dintre ele, situată chiar la intrarea în localitate (pe dreapta, în direcția de mers Constanța-Negru Vodă n.red.) este sediul fostului Dispensar Sanitar-Veterinar care nu mai funcționează de aproximativ 15 ani.  „Nu s-a mai interesat nimeni de el, este o epavă, o ruină, un pericol pentru copii. S-a furat cam tot de pe acolo, inclusiv zidurile care erau din cărămidă”, spune primarul.

Administrația locală arată că oricând se poate întâmpla un accident în acea clădire dezafectată deoarece copiii se mai joacă în zonă.

Ion Adam spune că UAT Comana ar vrea să ia în administrare sau în proprietate clădirea pentru a o pune în siguranță. A făcut demersuri și la DSVSA – Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, și la doi parlamentari care reprezintă zona. „Am fost anul trecut la directorul DSVSA Constanța pentru a solicita clădirea. Directorul mi-a spus că este în imposibilitatea de a lua el o decizie, doar Ministerul Agriculturii poate face asta. Lucrurile nu au avansat deloc.”

Această clădire este în atenția unui întreprinzător privat care are o livadă de 10 hectare de nuci în apropiere, o investiție de aproximativ 800.000 de euro realizată cu fonduri europene. „El ar vrea să facă acolo birouri și un magazin de desfacere a produselor din nuci, să plătească o chirie sau o concesiune”, adaugă primarul.

Cea de-a doua clădire uitată de statul român este tot la intrarea în Comana, doar că pe partea stângă, dacă mergi spre Negru Vodă. Aici a fost cândva un sediu al celor de la ANIF-Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, care se ocupau de sistemul de irigații. Și această instituție este subordonată Ministerului Agriculturii.

Tot de 15 ani s-a distrus și furat tot ce se putea fura și din acest imobil rămas al nimănui. „Vecinii cară acolo gunoiul și a ajuns un focar de infecții”, explică Ion Adam care spune că ar putea face acolo un depozit pentru piatră și pentru diferite utilaje ale administrației locale.

Primăria a primit chiar și o solicitare și de la o firmă privată pentru un spațiu destinat unui depozit de materiale de construcții. Patronul a mers la directorul ANIF Constanța și nu s-a mai întâmplat nimic.

„Statul român nu e interesat de clădirile acestea, poate habar n-au de existența lor. Ei se schimbă de la o zi la alta. Sunt convins că situația nu este doar în Comana. Sunt un pericol, arată urât, toată comuna este aranjată doar cele două clădiri sunt urâte”, spune primarul.

Ion Adam explică faptul că amendarea proprietarilor nu este o soluție deoarece primăria se încarcă cu acele amenzi pe care nu le va plăti nimeni. „Vine Curtea de Conturi și spune că nu am adunat impozitele și dai dintr-una într-alta. O Ordonanță de Guvern ar putea simplifica situația, iar aceste clădiri părăsite să poată trece ușor în administrarea/proprietatea primăriilor”, conchide edilul comunei Comana.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top