Litoralul românesc

Viceprimarul din Cernavodă nu ştie cine i-a completat declaraţia de avere!

Administrator la propria firmă, Floriean Hristea caută scuze stupide pentru incompatibilitatea în care se află

Războaiele și vendetele politice declanșate de prefectul județului Constanța, Claudiu Palaz, în mai multe localități din județ, a făcut ca activitățile primăriilor vizate și afectate de deranjul politic să se concentreze mai mult pe contracararea intențiilor prefectului decât pe lucrul în folosul comunităților locale.

Un articol de Ştefan Doru COPOŢ

Amenințările cu organizarea de referendumuri, ambiția de a compromite în fel și chip activitățile primarilor din aceste localități au dat naștere unor situații paradoxale în care tocmai pseudo-contracandidații actualilor primari să fie deconspirați în legătură cu anumite ilegalități pe care le-au comis. Intenția de îndepărtare din funcția de primar al orașului Cernavodă a Marianei Mircea, a scos în schimb la iveală și nereguli legate de aspecte de legalitate din activitatea de consilier și viceprimar a lui Floriean Hristea, susținut de către prefectul Palaz pentru posibila înlocuire a Marianei Mircea.

Incompatibilitatea

Într-un recent comunicat de presă, primarul Mariana Mircea declara că
prefectul Palaz ar trebui să-şi verifice, mai întâi, “protejații” din PD-L, și abia după aceea să arunce cu piatra în primarii aleși în mod democratic. Mariana Mircea a declarat că pentru Floriean Hristea, viceprimarul PD-L de la Cernavodă, nu există transparenţă în exercitarea funcţiei publice. „Legea nr. 161/2003 prevede măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Conform art. 87, lit. d şi art. 88, lit. d, funcţiile de viceprimar şi consilier local sunt incompatibile cu funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la o societate comercială.
Se pare că viceprimarul din Cernavodă nu cunoaşte prevederile acestei legi şi le încalcă, având tripla calitate de viceprimar, consilier local şi… administrator al SC Hristia Galaţi SRL”, spune Mariana Mircea. Sesizând aceste aspecte, administraţia Cernavodă a înştiinţat instituţia Prefectului Judeţului Constanta, solicitând aplicarea prevederilor art.91, alin. 4 din legea mai sus menţionată. „Cu toate că legea este în vigoare, iar certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa în luna decembrie 2009 atesta că Floriean Hristea este înregistrat ca asociat şi administrator la SC Histria SRL, Instituţia Prefectului consideră că acesta nu se află în stare de incompatibilitate”.

O declarație cu cântec

Declarația de intrese și de avere pe care le-a depus Hristea la secretariatul Primăriei Cernavodă în anul 2008, denotă că acesta era la acel moment administrator al societății comerciale SC Hristia SRL. În această calitate, vicele Hristea declara că încasase și suma de 12.600 de RON. Conform datelor obținute de jurnaliștii DEZVĂLUIRI de la Registrul Comerțului, Hristea și soția sa figurează și în prezent ca administratori ai acestei societăți (foto jos)

Un astfel de document eliberat de Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti – Oficiul Registrului Comerţului a fost prezentat și Instituției Prefectului, dar nu s-a ținut cont de el. În acest context, Mariana Mircea ne-a declarat:  
„Cred că domnul viceprimar nu şi-a depus în anul 2009 declaraţiile de avere şi de interese pe care ar fi trebuit să le depună la numirea în funcţie pentru că încă mai este administrator în firma sa (…). Dacă tot se vorbeşte de ilegalitate, mai trebuie adăugat că viceprimarul locuieşte ca şi chiriaş într-o locuinţă care aparţine Primăriei, deşi are în proprietate două apartamente, unul în municipiul Galaţi şi unul în cartierul Columbia din Cernavodă. Hristea nu se simte jenat de această situație. El încearcă să se ascundă în spatele Prefectului”.

Vicele uituc

În legătură cu inadvertențele din declarațiile de avere și interese, jurnaliștii DEZVĂLUIRI s-au întâlnit cu viceprimarul și consilierul Floriean Hristea în vederea lămuririi acestor neclarități. Din primele sale declarații, Hristea a lăsat să se înțeleagă faptul că nu s-ar afla deloc în ilegalitate și că funcția sa de administrator al societății SC Hristia SRL nu mai este de multă vreme de actualitate. La vederea documentelelor obținute de jurnaliștii DEZVĂLUIRI precum și copia propriei declarații de avere și de interese, Hristea a devenit agitat. Neconcordanțele evidente dintre documentele prezentate de el și declarația de avere l-a determinat pe acesta să gafeze într-un mod foarte jenant. Întrebat dacă el a completat declarația de avere și de interese, Hristea a spus: “Da, asta este semnătura mea cu siguranță… dar scrisul parcă nu-i al meu… Şi eu scriu de tipar ca și aici… Dar nu seamană cu al meu. Poate că mi-a scris-o un prieten și eu am semnat-o… Am uitat… nu mai știu dacă eu am scris-o”.

Adevăr sau minciună?

Pentru a încerca să iasă din ridicolul situației, vicele de Cernavodă a scos dintr-un dosărel o decizie emisă de SC Hristia SRL în anul 2008, conform căreia calitatea de asociat a lui Hristea era suspendată. Această consemnare era făcută și în Carnetul de muncă al viceprimarului. Dar, această decizie, cu numărul 05 din data de 27.06.2008 și înregistrată probabil doar înregistrul sereleului Hristia, conține doar o ștampiluță a unui consilier de la ITM Galați, necontrasemnată, și semnăturile lui Hristea și a soției sale. În rest nimic oficial care să ateste depunerea acestei hârtii, ori la ORC, ori în altă parte. Dovadă că cele menționate în această hârtie nu se potrivesc cu datele oficiale ale ORC, adică Hristea e în continuare administrator al SC Hristia SRL. Cu toate acestea, hârtia respectivă ar fi fost depusă la Instituția Prefectului și ar fi fost luată de bună.

Încă o șansă?

Primarul orașului Cernavodă, Mariana Mircea, i-a cerut recent, printr-o scrisoare deschisă, viceprimarului Floriean Hristea, să-și depună declarația de avere și de interese, pe anul 2009 conform legii. „Conform legilor în vigoare, ca o persoană care ocupă o funcție publică, trebuie să faceți cunoscute declarațiile de avere și interese. În acest moment, nu există nicio declarație clară în acest fel depusă la Primărie sau la Agenția Națională de Integritate, ceea ce ne dă de bănuit că aveți ceva de ascuns. Să fie oare faptul că încă mai sunteți acționar și administrator al unei firme particulare?”,  semnalează în scrisoarea deschisă primarul Mariana Mircea.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top