Fără categorie

Vergil Chițac: Constanța este condusă cu poze, nu cu fapte

Senatorul Vergil Chițac îl învinuiește pe primarul Constanței, Decebal Făgădău, că nu a reușit să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea orașului, în schimb a a apelat la Banca Mondială, iar „acum ne îndatorează pe toți”. Parlamentarul îl mai acuză pe edil și că în ultimul an de mandat încă vine în fața electoratului cu fotografii editate pe calculator și nu cu realizări concrete: 

„De mai bine de trei ani, orașul Constanța este condus cu poze, nu cu fapte.
Recent, primarul Decebal Făgădău ne-a arătat câteva imagini despre cum vor arăta cartierele Constanței după ce va aplica ceea ce dumnealui numește, pretențios, <regenerare urbană>. Am aflat că Primăria Constanța își propune să schimbe la față cartierele de blocuri construite înainte de anul 1989, stațiunea Mamaia dar și Zona Peninsulară.
Primăria a apelat la Banca Mondială, care a prezentat câteva propuneri. Nu ne-au fost prezentate în totalitate, de parcă noi, constănțenii, prezumtivii beneficiari ai acestora, nu am merita să le știm (sau poate că nu trebuie să le știm). Ne-au fost însă prezentate câteva desene realizare pe calculator prin care am putea să înțelegem că așa vor arăta mai multe zone din Constanța, în viitor.
Despre minciuna cu Banca Mondială…
Să nu credeți că Bolojan nu a apelat la Banca Mondială că e prost! Făgădău dacă nu a fost în stare să ia bani europeni nerambursabili, acum ne îndatorează pe toți. Pentru că banii vor trebui restituiți cu tot cu dobândă. Dacă tot spune că <a apelat la specialiștii în urbanism ai Băncii Mondiale> , de ce ține 60 de angajați la Direcția de urbanism a Primăriei Constanța?
Un primar care ar fi prezentat promisiuni mincinoase ca dumneavoastră și-ar fi dat demisia de onoare demult. Nu știu cum ați lucrat 10 ani în primărie, dar vă spun că la noi, la militari, cuvântul dat înseamnă încă ceva. Eu mi-am dat demisia în 2001 din funcția de decan al facultății pentru un gest al rectorului de atunci care mi s-a părut că-mi atinge onoarea. Și onoarea este mai importantă decât un scaun …sigur profitabil, domnule Făgădău.
Domnule primar, îmi place să gândesc că nu vă mai crede nimeni!
Ați arătat poze și în campania electorală din 2016 și n-ați făcut nimic. Am văzut cu toții desene în care apărea un sens giratoriu suspendat în zona podului de la Butelii, unde traficul este un coșmar pentru șoferi. N-ați făcut nimic pentru ca poza să devină realitate. Ba mai mult, n-ați reușit să reparați nici măcar un pod, deși ar fi trebuit să fie gata în șase luni… așa ați spus. Ați pus sensuri giratorii pe marile bulevarde și sigur că nu se pot sincroniza semafoarele iar mașinile stau la semafoare din sute în sute de metri.
Ați arătat poze ale unor piețe din Constanța: I. L. Caragiale, Tomis III, Griviței… Am văzut acolo piețe care numai la exterior aveau un aspect civilizat. Era clar că nu era decât o minciună. Nu spuneați cât costă și nici de unde aveți finanțarea. Vă mai aduceți aminte de ele? Prin ce sertar le-ați aruncat? Piețele arată ca acum mai bine trei ani, când îi mințeați pe constănțeni cu promisiunile acestea. Am remarcat însă că ați asfaltat toate străzile din jurul piețe Brick. Poate pentru că pe vremea predecesorului toți șmecherii care fac blocuri, nu primeau autorizații decât dacă cumpărau de la Brick.
Mai rămânea să ne arătați și fotografii ale parcărilor supraterane și subterane pe care ați promis că le faceți sau ale sălilor de sport sau ale multor alte promisiuni și vă reconfirmați renumele de mincinos patologic.
Acum veniți, cu mai puțin de un an înainte de alegeri, și ne arătați alte fotografii realizate pe calculator. Vedem blocuri reabilitate – după ce ați spus că nu e nevoie de reabilitarea blocurilor, vedem spații verzi – după ce ați aprobat în neștire construcții pe spații verzi, vedem chiar și un biciclist – după ce nu ați mai realizat nici măcar un metru de pistă. Ba, mai mult, partenerii din port, cu colaborarea cărora v-ați lăudat de multe ori, au închis digul pentru bicicliști.
Ați mințit, domnule primar, și când ați fost întrebat de către ziariștii din Constanța de ce nu v-ați îndeplinit promisiunile ați recunoscut că au fost simple vorbe spuse în campanii.
Acum folosiți aceeași metodă: poze care să ne ia ochii.
Un primar adevărat ar prezenta un program al lucrărilor și și-ar da demisia dacă nu și-ar atinge obiectivele. Nu știu cum ați lucrat 10 ani în primărie, dar vă spun că la noi, la militari, cuvântul dat înseamnă încă ceva. Și onoarea este mai importantă decât un scaun …sigur profitabil, domnule Făgădău.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top