Actualitate

Veche de aproape 200 de ani, biserica din Ceamurlia de Sus este renovată

Mugurel Marșavela, primarul comunei tulcene Baia, a anunțat în urmă cu o lună începerea lucrărilor de renovare a bisericii Sfântul Gheorghe din localitatea Ceamurlia de Sus. De altfel, în scurt timp au apărut și schelele exterioare, semn că lucrările au demarat.

Totodată, episcopul Tulcii, Preasfințitul Visarion, a fost pe 22 august la această biserică pentru a-i sfinți crucile ce se vor înălța pe turle. Episcopul a slujit slujba Vecerniei în mijlocul oamenilor din comunitate.

Biserica Sfântul Gheorghe din Ceamurlia de Sus, comuna Baia, a fost construită în anul 1839.

În anul 2016, la acest locaș de cult au avut loc câteva reparații exterioare şi sistematizare a curții cu fonduri (6.000 de lei) obținute de la Consiliul Județean Tulcea.

Sat component al comunei Baia, Ceamurlia de Sus, este situat la 12 km de reşedinţa de comună, la obârşia pârâului Ceamurlia, într-o prelungire spre dealul Altân Tepe. De la Două Cantoane, un drum de circa 8 km ajunge în sat, unde se desparte în două direcţii: spre Stejaru şi Altân Tepe, respectiv spre Beidaud şi Casimcea.

Circulă părerea că ar fi fost întemeiat de cazacii zaporojeni, înainte de 1855, motiv pentru care administraţia turcească i-a atribuit primul nume, care în traducere înseamnă cazacii noi. Numele satului este cel actual şi nu cel iniţial. Există posibilitatea ca cele două denumiri să fi circulat în paralel, cum s-a întâmplat şi în cazul altor localităţi. Locul cazacilor a fost luat mai târziu de bulgari, probabil până în 1877, apoi, după schimbul de populaţie din 1940, de aromânii din Cadrilater (303 familii).

Populaţia de astăzi se ocupă mai ales cu agricultura, în special creşterea ovinelor, activitate tradiţională, pentru care a funcţionat şi o mică fabrică de caşcaval. Creşterea animalelor va rămâne activitatea cea mai productivă, ţinând cont de condiţiile naturale şi de tradiţii, deşi satul nu are perspective prea mari de dezvoltare, după cum o evidenţiază situaţia demografică.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top