Directoarea Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, Vasilica Mihai, a încalcat legislatia referitoare la statutul functionarilor publici, ocupând pentru o buna perioada functia de cenzor la SC HELIOFARM SA. În data de 9 februarie 2005, când era deja sefa la DGFP, aceasta a renuntat la calitatea de cenzor, însa nu oricum, ci lasându-si drept urmas în afaceri pe fiul ei din prima casatorie. Catalin Dragut (25 de ani), fiul directoarei, este si el angajat pe un post de inspector asistent la Serviciul de Îndrumare Colectare Venituri din cadrul DGFP, însa sub protectia mamei si-a permis sa încalce la rândul sau legea. Pentru ca lucrurile sa mearga struna, în comisia de cenzori de la HELIOFARM a fost cooptat si un alt functionar public de la Fisc, respectiv Caterina Frangu. Sotul acesteia din urma, Titi Fragu, este unul din veteranii finantelor constantene, stiind destul de bine ca nu orice încalcare a legii trebuie sanctionata.
Un articol de ADRIAN CÂRLESCU
DORU COPOT
DORU COPOT
Ultimele informatii care ne-au parvenit din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta ne determina sa corectam teza lansata de noi, în numarul trecut, referitoare la faptul ca Vasilica Mihai nu a facut bani, nici pentru ea, nici pentru partidul care a uns-o pe functie. Ei bine, se pare ca sefa Fiscului are o implicare personala si de familie într-o combinatie de afaceri, iar pe de alta parte a fost ajutata în activitatea profesionala, si probabil nu degeaba, de un grup de firme cu imense probleme fiscale.
Viticola Basarabi si-a cumparat bunavointa Fiscului
Una din marile victorii profesionale reputate de Vasilica Mihai de când detine postul de directoare a Fiscului constantean este aceea a dobândirii unui nou sediu pentru Administratia Finantelor Publice Basarabi. Cochetul imobil care a salvat arhiva si angajatii de la Basarabi de inundatii si soareci a fost dobândit prin doua aranjamente extrem de spectaculoase. Etajul noului sediu a intrat în posesia Fiscului printr-un schimb de imobile cu Primaria din localitate, care a acceptat în loc vechea cladire improprie a Administratiei Financiare. De buna seama, pentru a face un serviciu angajatilor de la AFP, dar mai ales contribuabililor! Parterul noului sediu este o donatie a firmei VITICOLA SA Basarabi, astfel ca fara gestul aparent generos al acesteia schimbul de imobile cu Primaria nu ar fi avut nici un sens. Ce se afla în spatele generozitatii firmei din Basarabi nu este greu de presupus, mai ales ca persoanele avizate stiu destul de bine ca SC VITICOLA SA este doar o umbrela oarecum onorabila pentru un paienjenis de firme cu probleme fiscale extrem de grave. Fiscul a trecut de-a lungul ultimilor ani la executarea datornicilor din anturajul VITICOLA, însa de fiecare data bunurile scoase la mezat au fost adjudecate de aceleasi persoane prin intermediul altor si altor aranjamente comerciale. La acest mers al lucrurilor, este justificata si ipoteza ca generozitatea mentionata nu a fost chiar gratuita, existând cel putin premisele ca gestul sa camufleze de fapt un târg pentru dobândirea bunavointei din partea doamnei de la Fisc. Din nefericire pentru aceasta, daca suspiciunea va fi dovedita cu probe, va trebui sa furnizeze explicatii pentru îngaduinta nu tocmai legala despre care am facut vorbire.
Fiul directoarei a preluat ilegalitatea de la Heliofarm
Sefa Fiscului nu are însa nici o consideratie pentru litera si spiritul legii, de vreme ce a eludat o buna perioada de timp prevederile Legii 188/1999 privind statutul functionarilor publici. Potrivit actului normativ citat, functionarii publici nu pot detine calitatea de administrator sau cenzor al unei societati comerciale, sub sanctiunea pierderii functiei si a raspunderii penale. Cu toate acestea, Vasilica Mihai a facut parte din comisia de cenzori de la SC HELIOFARM SA Constanta, din 2003 pâna în 2005. La momentul implicarii sale în afacerea cu medicamente, avea calitatea de functionar public, iar la data de 9 februarie 2005, când a parasit oficial afacerea, detinea deja, la fel de oficial, postul de director al DGFP. În declaratia de interese depusa spre publicare în Monitorul Oficial la data numirii în functia de sef al Fiscului, Vasilica Mihai a omis sa mentioneze legaturile cu firma HELIOFARM, având evident intentia de a-si ascunde conduita ilegala. Incompatibilitatea în care insista nu ar fi recomandat-o, în nici un caz, pentru fotoliul de la DGFP, ci eventual pentru destituire si pierderea calitatii de functionar public. Însa ca si cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, sefa de la Finante a gasit ca cea mai buna modalitate de a-si pastra legaturile de afaceri cu grupul de la HELIOFARM ar fi aceea de a-l lasa ca urmas de nadejde în comisia de cenzori pe fiul ei din prima casatorie, Catalin Alexandru Dragut (25 de ani). Pe baza hotarârii nr.6/21.04.2005 a AGA HELIOFARM, Dragut a fost cooptat în comisia de cenzori. Hotarârea a fost depusa la ORC Constanta abia în data de 20.12.2005, timpul scurs de la adoptare neîmpiedicând judecatorul delegat sa pronunte Încheierea nr. 27.616/22.12.2005 prin care mama si-a transferat fiului pozitia de afaceri. Numai ca fiul este si el functionar public, pe un post de inspector asistent la DGFP, dobândit în virtutea nepotismului congenital de care sufera întregul sistem fiscal. Întâmplarea sau aranjamentele au facut ca sotia unui veteran al Fiscului, Titi Frangu, angajata si ea în DGFP datorita acelorasi tare, sa fie cooptata în comisia de cenzori de la HELIOFARM. Iar daca cei doi inspectori „cenzureaza” fabrica de medicamente încalcând Legea 188/1999, o fac pentru ca sefa lor cea mare – aici facem abstractie de legaturile de rudenie – a dat semnalul ca se poate si asa, de vreme ce legea este facuta, probabil, pentru a fi încalcata de cei puternici si a-i speria pe cei slabi.
Sotia lui Gheorghe Dragomir si-a dat demisia din DGFP în urma cu trei saptamâni datorita divergentelor aparute între ea si sefa fiscului, Vasilica Mihai.
Vasilica Mihai si-a prezentat demisia din Fisc în perioada 1992-1993, când la sefia Fiscului se afla Tudor Balta. Demisia acesteia a fost ceruta în acel moment de catre Balta.
Sotia lui Gheorghe Dragomir si-a dat demisia din DGFP în urma cu trei saptamâni datorita divergentelor aparute între ea si sefa fiscului, Vasilica Mihai.
Vasilica Mihai si-a prezentat demisia din Fisc în perioada 1992-1993, când la sefia Fiscului se afla Tudor Balta. Demisia acesteia a fost ceruta în acel moment de catre Balta.
Grupul de afaceri de la Heliofarm
Firma Heliofarm SA Constanta este mostenitoarea depozitelor de medicamente si al farmaciilor lasate în Constanta de regimul comunist. În anul 1996, societatea a fost privatizata de catre conducerea de la acea data, în frunte cu directoarea Magdalena Cazacincu. Sotul acesteia, Mihai Cazacincu, ocupa functia de presedinte al Colegiului Medicilor din Constanta, postura din care a urmarit aranjarea lucrurilor (se pare pe o filiera care multumea si grupul de interese de la Sicomed, si pe cel de la Ministerul Sanatatii) si musamalizarea scandalului iscat datorita nemultumirii angajatilor. Familia Cazacincu avea deja interese, înca din 1993, în firma producatoare de medicamente MAGISTRA C&C SRL Constanta, actualmente unul din cei 14 producatori autorizati de medicamente orale si unul din cei 4 producatori autorizati pentru productia de supozitoare din România. În anul 2005, MAGISTRA a avut o cifra de afaceri de sase milioane de euro, în vreme ce anul acesta se pregateste pentru o crestere prognozata de 20 de procente. Tot în 2005, Camera de Comert si Industrie a României i-a acordat locul I în topul firmelor, la categoria “Industrie – Industria chimica si a fibrelor sintetice artificiale”. MAGISTRA C&C investeste patru milioane de euro în constructia unei noi fabrici de medicamente, în zona industriala a Constantei, care îi va permite sa produca 600 de milioane de comprimate si 50 de milioane de supozitoare si ovule pe an. Toata aceasta ascensiune incredibila nu ar fi fost posibila fara privatizarea discutabila de care au beneficiat sotii Cazacincu în anul 1996, la HELIOFARM. Între timp, afacerea lor cu medicamente a depasit posibilitatile de retea ale HELIOFARM, ca dovada constituirea altor societati comerciale specializate în distributia de medicamente: S.C. MAGISTRA C&C PHARMA S.R.L., S.C. PROBIOS S.R.L., S.C. RELIFARM S.R.L, S.C. MIRAFARM S.R.L. Sa mai spunem ca Mihai Cazacincu este membru al Partidului National Liberal.