În România, proiectele europene cu punctaj maxim sunt declarate neeligibile
Că există proiecte europene, depuse de primarii comunelor din România, care au fost declarate eligibile, dar nefinanţabile am înţeles. Cu greu, dar am înţeles. Dar, mai nou, că există proiecte europene care obţin maximul de puncte şi nu sunt declarate eligibile, nu este un lucru ce poate fi înţeles. Vorba aceea, dacă nu ei, atunci cine?
Dar iată un exemplu pentru situaţia aberantă pusă în discuţie. Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă a depus spre finanţare proiectul integrat în baza Măsurii 322, care ar valora 2,5 milioane de euro. Proiectul prevede reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, realizarea reţelei de canalizare, construirea unui after-school, reabilitarea interioară şi exterioară a căminului cultural şi dotarea lui cu echipamente de sonorizare şi mobilier. Toate bune şi frumoase până aici. Dar când un astfel de proiect obţine punctajul maxim ce poate fi obţinut de o comună similară cu Poarta Albă.
Un articol de Andreea PAVEL
A pierdut pentru că nu e destul de sărac
De ce a pierdut Vasile Delicoti proiectul? Culmea aberaţiei: Pentru că edilul Vasile Delicoti conduce o comună prea bogată pentru a obţine proiectul. “Ne-au respins proiectul, deşi obţinusem 64 de puncte, adică maximul pe care puteam să-l obţinem, pentru că nu suntem atât de săraci pentru a obţine mai multe puncte”, a declarat Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă. De când până când o localitatea care nu se află la limita supravieţuirii nu are dreptul la asigurarea condiţiilor decente prevăzute de un astfel de proiect, nu vom ştii niciodată. Ceea ce este sigur până în momentul de faţă rămâne doar faptul că, deşi o primărie din mediul rural a îndeplinit condiţiile necesare în cadrul un proiect european, aceasta nu va primi banii promişi. Cine va fi considerat vinovat? Primarul, normal!
Proiecte de viitor, sub semnul întrebării
Primăria Poarta Albă ar vrea să deruleze în viitorul apropiat şi alte proiecte pentru dezvoltarea comunei şi asigurarea unor condiţii de trai mai bune pentru locuitorii acesteia. Astfel, unul dintre planurile primarului Delicoti ar fi să construiască o nouă grădiniţă în locul celei vechi, al cărei exterior să fie construit din tablă Lindab. Ca să poată înţelege mai bine cum va arăta noua instituţie pentru preşcolari, locuitorii din Poarta Albă trebuie să ştie că aceasta va semăna cu actualul sediu al primăriei. Numărul de clase din grădiniţă va fi de patru, structurate în clădirea care va avea un singur etaj. Finanţarea ar trebui să vină de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi se ridică la 100.000 de euro.
Un alt proiect al primarului este asfaltarea curţilor ce aparţin şcolilor din comună pentru a fi eliminat riscul accidentării elevilor în timpul pauzelor sau orelor de sport. Cât despre parcul ce se vrea a fi construit spre satul Galeşu, care aparţine de localitatea Poarta Albă, edilul Vasile Delicoti a declarat că licitaţia electronică va fi reluată, după ce, iniţial, prima încercare de demarare a proiectului a fost contestată. Finanţarea necesară va fi susţinută din fondurile destinate mediului înconjurător.