Interviu

Vara asta, artiştii constănţeni vor să recupereze “Oxigenul” pierdut

Padina va fi gazda unei tabere organizate de profesorul Bebe Pitei şi 25 de elevi ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii

Bebe Alexe Pitei, profesor de artă fotografică la Şcoala Populară de Arte şi Meserii (SPAM) din Constanţa, va organiza, în această vară, o tabără, împreună cu un grup de 25 de elevi, cu vârste cuprinse între 19 şi 28 de ani, la Padina, în Rezervaţia Naţională Bucegi. Bebe Pitei nu a ales locul întâmplător. Acesta ne-a povestit că în urmă cu doi ani a vizitat destinaţia taberei şi a decis să se întoarcă aici, pe de-o parte pentru că a fost impresionat de peisajele care inspiră la creaţie, iar pe de altă parte pentru că organizarea taberei nu va întâmpina probleme, dat fiind faptul că Bebe cunoaşte locul foarte bine. La întoarcere, elevii, coordonaţi de profesorul Pitei au de gând să realizeze un film documentar de 15-20 de minute. Miza documentarului ne-a fost prezentată foarte plastic chiar de organizator: ”Hotărât, orice ar fi, vom merge în aceasă tabară de vară, la Padina din Rezervaţia Natională Bucegi şi ne-am propus să facem un film cu şi despre noi, cu munţi cu brazi, dar şi cu nesimţiţii care vin în hoarde cu grătarele si zgomotoasa lor muzică, un amestec de orientalism şi gen mahala”.

Un articol de Andreea PAVEL

”Oxigenul” artiştilor: natură curată şi implicare civică

„Oxigen” este numele simplu, dar sugestiv atât al expoziţiei, cât şi al taberei propriu-zise. În funcţie de prognoza meteo, tabăra se va desfăşura între 1 şi 15 iulie şi va dura cinci zile: ”Dorim să milităm pentru o natură curată şi sănătoasă, pentru a se bucura de ea şi generaţiile viitoare. În cadrul expoziţiei de fotografie va fi prezentat şi documentarul taberei, atât în Constanţa, cât şi în localităţile judeţului. Demersul nostru va fi prezentat şi în Bucureşti. Imaginile vor prezenta şi aspecte ale indiferenţei şi ignoranţei”. Bebe Pitei şi-a spus oful vizavi de indolenţa ”grătargiilor” de week-end care îngroapă natura în munţi de gunoaie, sau a inconştienţilor care risipesc oxigenul prin defrişările masive. Practic, principalul scop la taberei, expoziţiei şi filmului documentar este reprezentat de dorinţa de a trage un semnal de alarmă asupra a tot ceea ce înseamnă urmele nepăsării oamenilor, în mediul înconjurător: ”De cele mai multe ori, scurte incursiuni de weekend ale unui anumit gen de iubitori de iarbă verde au un efect devastator asupra mediului. În urma lor, rămân cicatrici adânci care cu greu se închid. Prin imagini şi exemplu de sine, dorim să atragem atenţia, suntem tineri şi vrem un mediu curat. Dorim să sensibilizăm astfel un segment al societăţii şi să explicăm de ce mediul trebuie protejat cu delicateţe şi grijă. Natura se reface lent în faţa nesăbuinţei, agresiuni şi inconstienţei. Problema este că nici o amendă nu va conştientiza şi va reface prea curând răul deja făcut. «Creşte la loc, dom’le!» este o replică prea des spusă”, ne-a mai declarat Bebe Pitei.

Motto-ul tinerilor: ”Natura curată, respect de sine”

Cu această ocazie, artiştii constănţeni vor să-şi strige revolta împotriva nepăsării şi vor să prezinte în cadrul expoziţiei  de fotografie cât de frumoase sunt peisajele de la Padina şi ce notă discordantă dezolantă fac acestea cu mormanele de gunoaie: ”Vom face şi fotografii de aproape şi fără filtre, cu mormane de gunoaie abandonate, cu pet-uri răsărite ca nişte flori ciudate, nepământene, pe vreo poiană unde se poate instala cortul, sau cu pomi ciuntiţi… pentru grătar. Toate regăsite în week-end pe muzica lui Guţă şi Salam. La maxim. Tocmai de aceea vrem să arătăm ce grozăvii şi ce atrocităţi asupra mediului pot face o mână de nesimţiţi fără responsabilitate, care cred că au dreptul chiar la orice. Respectul faţă de natură păleşte în faţa ignoranţei, susurul izvorului este înecat de manele, iar verdele sufocat de pungi, hârtii, pet-uri”, şi-a exprimat dezamăgirea profesorul îndrumător al elevilor.

Pitei se mândreşte cu elevii de la SPAM

Tinerii de la SPAM trăiesc cu pasiune magia imaginii fără să facă rabat de concepţie şi principii morale. Bebe Pitei nu a contenit să ne vorbească despre aceştia numai la superlativ, considerându-se norocos şi mândru că este profesorul lor. Îndrumătorul ne-a asigurat că tinerii nu vor accepta să retuşeze poiana de pet-uri, pungi, munţi de gunoaie şi de nesimţire. Pe cât de revoltat este Bebe, pe atât de optimist vorbeşte despre viitor. Având ca model reputaţia nemţească în ce priveşte bunul simţ, profesorul Pitei este de părere că, din fericire, din ce în ce mai mulţi tineri din România sunt îndreptaţi şi educaţi în vederea protejării mediului înconjurător. ”Acum este momentul să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a susţine acest trend”, spune Bebe.

Iarna trecută, pasiunea i-a lăsat desculţi

În încheiere, organizatorul ne-a asigurat că tabăra se va lăsa cu multe fotografii şi cu acumularea unei experienţe bogate: ”Vom face multe fotografii. Avem de cărat cu noi obiective, trepiede, filtre şi alte minunaţii ale tehnicii actuale, care ne-au lăsat iarna asta fără ghete, dar ne-au făcut fericiţi, de câte ori vreun obiectiv dorit  ne-a completat «colecţia»”, a conchis Bebe Pitei. La eveniment sunt invitaţi şi absolvenţi care au câştigat premii pentru artă fotografică, inclusiv cei care au primit menţiune la Concursul Naţional de Arte Plastice de la Piteşti. Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice, editor al ziarului de investigaţii DEZVĂLUIRI, este partener media la eveniment, iar membrii ONG-ului vor  urmări îndeaproape desfăşurarea pregătirilor necesare organizării, dar şi derularea taberei şi a expoziţiei fotografice.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top