Actualitate

Va cădea reduta pro-europeană și pro-românească din Republica Moldova?

Pas cu pas se apropie falimentul ideii românești în Republica Moldova (încă nu și decontarea acestui faliment, la București și Chișinău), pe baza deteriorării considerabile (aproape iremediabile) a capacității (acum nepermis de modeste, a) Bucureștiului de a sprijini ideea pro-europeană și pro-românească în Republica Moldova.
La 20 octombrie a.c. vor avea loc alegerile locale generale în R. Moldova. Principala miză a acestor alegeri o reprezintă, ca de obicei, funcţia de primar al orașului Chișinău, chiar și într-un context declarat în mod ipocrit (prin ucazuri scrise simultan la Moscova și Berlin) “vidat de geopolitică” de către socialiști și autohtoniști. Chișinăul este geopolitică, iar alegerea primarului municipiului și capitalei Republicii Moldova nu a fost niciodată altceva, în ultimele decenii, decât GEOPOLITICĂ PURĂ – loc de exercitare a unor opțiuni ireconciliabile, clare, lipsite de ambiguitate, între România/Europa și/sau URSS/post URSS.
Comisia Electorală Centrală a R. Moldova a înregistrat până în prezent 19 candidați (DONICA ANDREI, Mișcarea Profesioniștilor „Speranța-Надежда”; CEBAN ION, Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”; CÂRNAȚ TEODOR, Partidul Politic „VOINȚA POPORULUI”; KLIMENCO VALERII, Partidul Politic „ŞOR”; MUNTEANU VALERIU, Partidul Politic „UNIUNEA SALVAȚI BASARABIA”; CHIRONDA VICTOR, Mișcarea Social-Politică „Forța Nouă”; VOZNOI VITALIE, Partidul politic „Partidul Stânga Europeană”; ȚÎRA Dumitru, Partidul Politic „Partidul Popular European din Moldova”; MARINUȚA Vitalie, Partidul Politic „Partidul Verde Ecologist”; NĂSTASE Andrei, Blocul Electoral ”ACUM Platforma DA și PAS”; RANOGAEȚ Lilia, Partidul Național Liberal; FETESCU Alexandru, Partidul Liberal Democrat din Moldova; CHIRTOACĂ Dorin, Partidul Liberal; DIACOV Ivan, Partidul Politic „Partidul Nostru”; CEBOTARI Vladimir, Partidul Democrat din Moldova; ȚÎCU Octavian, Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”; TOMA Serghei, Partidul Politic „Partidul Oamenilor Muncii”; ȚURCANU Vladimir, Partidul Politic „Partidul Popular Românesc”; VOLOSATÎI Boris, Partidul Politic „Democrația Acasă”).
Este clar că prima șansă o au Andrei Năstase (blocul ACUM) și candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, cei care și-au disputat această poziție și la ultimul scrutin.
Pe de altă parte, situația față de ultimul scrutin diferă substanțial. La alegerile respective, populația pro-europeană și pro-românească a Chișinăului s-a mobilizat exemplar în favoarea lui Andrei Năstase, spre a se evita alegerea socialistului Ion Ceban. S-a evitat această alegere, dar primarul Chișinăului, ales legitim, a fost împiedicat să își exercite atribuțiile printr-un mecanism de fraudă juridică și politică la care Bruxellesul a devenit, prin non-acțiune, complice moral. La aceste alegeri, există o întreagă garnitură de candidaturi din partea formațiunilor pro-europene și pro-românești, dintre care cei mai relevante sunt Boris Volovatîi, Vladimir Țurcanu, Dorin Chirtoacă, Octavian Țîcu etc. (notă: enumerarea este aleatorie).
În pofida unor dese apeluri la unitate pe segmentul pro-european și pro-românesc prin retragerea candidaților fără șanse și sprijinirea unui candidat unic pe zona de exprimare pro-europeană și pro-românească, unitatea scontată nu s-a realizat. Candidații de orientare pro-europeneană și pro-românească își vor distribui voturile unei importante părți a electoratului din Chișinău, reducând totodată șansele lui Andrei Năstase de a atinge un rating electoral similar celui care i-a adus victoria de facto la ultimul scrutin.
Apreciez că riscul alegerii unui primar pro-rus al Chișinăului este mai ridicat decât oricând. Socialiștii au “vânt din pupa” de la Moscova și Berlin, iar pro-europenii și pro-românii din Chișinău își vor împărți/distribui voturile într-un mod sinucigaș. Din cauza compromisului politic al blocului ACUM cu socialiștii lui Igor Dodon, care defilează “acum” nestingheriți pe toată lungimea politicii interne și externe a R. Moldova, de la Președinție la tribuna ONU, de la Moscova la Berlin, de la Bălți la Paris, de la Cahul la Tiraspol etc., Andrei Năstase nu mai este frecventabil pentru o parte a electorilor pro-europeni și pro-români de la Chișinău.
În acest context, prima șansă o are candidatul socialist (deci pro-rus) Ion Ceban.
Va cădea oare, în premieră în ultimele decenii, REDUTA PRO-EUROPEANĂ ȘI PRO-ROMÂNEASCĂ A R. MOLDOVA, CHIȘINĂUL?
Este Bucureștiul capabil să reducă proporțiile dezastrului, în actuala inerție caraghioasă (tragi-comică) a pseudo-liderilor săi de pe Dâmbovița?

Diplomat Dorin POPESCU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top