Politic

“USR acţionează ca PSD”- Deputatul Matei Dobrovie iese din partid pentru a susţine Referendumul

Deputatul USR Matei Dobrovie a demisionat din USR pentru că nu este de acord cu boicotarea Referendumului pentru Familia Tradiţională. Nu este nici pe departe prima ruptură din interiorul acestui partid, din cauza modului diferit în care membrii de raportează la problema familiei. În urmă cu un an, acest subiect a generat ample dezbateri în interiorul USR, legat de acest subiect.
Acesta este tributul plătit de o structură politică fără o doctrină clară, ce încearcă să adune oameni cu orientări diverse.

Cât despre deputatul Matei Dobrovie, el este de profesie jurnalist şi şi-a exprimat de mai multe ori principiile creştin-tradiţionaliste. Iată ce scria, de exemplu, într-un comentariu pe care l-a publicat în 2012 pe Contributors.ro: „În fiecare marţi seară mă duc la o cateheză ortodoxă unde se strâng tineri pentru a vorbi despre teme duhovniceşti, dar și care ţin de viaţă – despre şcoală, educaţie, rolul televizorului în viaţa copilului. Sunt acolo IT-işti, profesoare, doctori, consilieri juridici, biologi, dentişti, arhitecţi. (…) Aceştia sunt tinerii care ar putea schimba faţa politicii româneşti. Evlavioşi, atenţi la cei din jur, cu frică de Dumnezeu şi cu dorinţa de a-şi ajuta aproapele, ei sunt resursa umană de care are nevoie o nouă mişcare politică.”

Se pare că tocmai această orientare a sa l-a făcut astăzi să demisioneze din USR: „Susțin inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției în sensul definirii căsătoriei ca fiind uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie și demisionez din USR. Am votat PENTRU în Camera Deputaților și îndemn cetățenii României să iasă la vot pe 6–7 octombrie! Această inițiativă civică este un exercițiu democratic util, legitim și îmbucurător. Este pentru prima dată când cetățeni ai României strâng peste 3 milioane de semnături pentru a participa la o decizie. Voința lor nu trebuie și nu poate fi ignorată. Nu se pot interzice anumite referendumuri, doar pentru că nu ne plac.”

În același timp, Matei Dobrovie îi acuză pe cei din PSD de politizarea referendumului, dar nu crede că referendumul este „al lui Dragnea”:„Încercările de a confisca și de a politiza referendumul și inițiativa cetățenească sunt regretabile. Dar afirmația că referendumul este <al lui Dragnea> este falsă. Comportamentul PSD-ului este ipocrit: în țară, pesediștii <apără familia tradițională>, iar la Bruxelles, europarlamentarii social-democrați votează cele mai progresiste rapoarte anti-familie, așa cum o face grupul S&D. Acolo sunt progresiști radicali, în țară conservatori. Trebuie să se decidă! În realitate, dacă PSD chiar ar fi vrut să se organizeze referendumul pentru definirea căsătoriei, ar fi făcut-o demult. Tragerile de timp repetate arată însă că Dragnea și compania au vrut doar să mimeze că susțin referendumul și să îl folosească drept sperietoare și ca mijloc de a distrage atenția de la atacurile asupra justiției și deteriorarea economiei.”

Dobrovie acuză conducerea USR de aranjamente şi lipsă de transparenţă

Pe de altă parte, Dobrovie susține că USR acționează uneori ca PSD și că partidul se sinucide politic: „Din păcate, USR este departe de a fi partidul altfel, curat, pe care ni l-am dorit, și acționează de multe ori ca PSD. Lupte interne pentru putere, oameni aleși în conducere/funcții nu pe baze de competențe, de cine este cel mai bun, ci pe bază de găști, liste circulate înainte de alegerile interne pentru BM, BN și celelalte de organe de conducere, gândirea unor sisteme de vot care să favorizeze doar o tabără. Este foarte trist, dar nu putem ascunde gunoiul sub preș, tocmai noi, partidul transparenței. Conflictele din USR au devenit ireconciliabile pentru că nu au fost soluționate, ci alimentate de măsurile de forță luate de actuala conducere. În exterior, conducerea actuală a USR spune că referendumul de modificare a Constituției este o temă divizivă, dar în interior au folosit din plin această temă într-un scop meschin – divizare și preluarea puterii! Pentru motivele de mai sus, nu mă mai regăsesc în acest USR, care nu mai este o Uniune incluzivă în care toți au dreptul să se exprime. Cred că USR se sinucide politic, și este alegerea actualei conduceri, care va trebui să-și asume rezultatele.”

USR în cere lui Dobrovie să îşi dea demisia din Parlament

Reprezentanții Uniunii Salvați România regretă decizia fostului coleg şi îi cer să demisioneze din poziția de deputat al Parlamentului României: „USR regretă decizia intempestivă a colegului Matei Dobrovie de a părăsi partidul prin invocarea unor incompatibilități doctrinare. Vocile tuturor, indiferent de orientare, sunt binevenite și chiar necesare într-o grupare politică precum USR, pentru a putea contribui la modernizarea României.(…)Sperăm ca Matei Dobrovie să își respecte promisiunile față de colegi făcute la nominalizarea lui drept candidat al USR și să ia și decizia morală a demisiei din poziția de deputat al Parlamentului României. USR rămâne ca și până acum un partid deschis tuturor opțiunilor de conștiință ale membrilor săi prezenți și viitori și va continua schimbarea pe care a început să o aducă în politică: mai multă transparență, fără corupție!”

Un articol de Viviana ROTARU

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top