Politic

Senatorul Vergil Chiţac face o radiografie a scenei politice constănțene: Din păcate, uniunea anti PSD este în impas

Domnule senator ați candidat în 2016 pentru funcția de primar. V-au lipsit aproape cinci procente ca să ajungeți primarul Constanței. Cum caracterizați situația politică de astăzi din Constanța?

Acum doi ani eram un novice care a intrat fără o minimă experiență în ceea ce însemnă lupta politică. Am avut încredere în echipa PNL Constanța dar pe parcurs mi-am dat seama că liberalii au mers la alegeri pe varianta: două capete. Se vede clar acum că marea majoritate a liberalilor erau și sunt interesați doar de funcții, influență la nivelul administrației locale și, nu în ultimul rând, afaceri.

Neacademic vorbind, erau și sunt într-un blat evident cu PSD. De altfel mulți ”combatanți” PNL, imediat după alegeri, au migrat la ALDE sau, au fost unii din eșalonul doi și trei, direct la PSD pentru diferite sinecuri sau afaceri. Pentru că stricam blatul PSD – PNL prin activitate mea de la organizația municipală am fost și eu eliminat prin fraudă și falsuri la alegerile interne locale ale liberalilor. Din poziția de senator independent am continuat pe direcția promisă constănțenilor în campania electorală. Prin Asociația Constanța Altfel am inițiat aproape 80 de demersuri pentru blocarea unor proiecte aberante ale primarului Decebal Făgădău și consilierilor locali. Împreună cu membrii asociației și cu cetățenii încercăm stoparea construcțiilor abuzive pe spații verzi și în alte zone improprii, cum ar fi parcările. Dar constat că situația dreptei în România a rămas sub semnul orgoliilor și dezbinării. De altfel de această situație a profitat PSD la ultimele alegeri. Echipa lui Făgădău a inventat mai mulți candidați independenți declarați de dreapta pentru a fragmenta voturile celor care nu votează PSD. Cam în toată țara a ținut această strategie și, la această oră, PSD stăpânește politic țara prin influența acestor primari și președinți de Consilii județene. Constat că unirea celor anti-PSD este în impas. PNL, principalul partid de opoziție, este dominat de ideea că este liderul și că rezultatul de la europarlamentare va certifica asta. De pe această poziție, PNL ar putea conduce negocierile pentru alianța anti-PSD. Dar avem deja patru partide mici, PNL, USR, PMP și formațiunea domnului Cioloș, care are probleme cu înscrierea ca partid. Observați că am folosit sintagma „anti-PSD” în loc de „dreapta”, pentru că în România partidele politice nu au avut o identitate doctrinară manifestă, ci numai declarativă. Prin modul cum au condus economia de exemplu, cel mai de dreapta guvern a fost al lui Victor Ponta și cel mai de stânga al lui Călin Popescu Tăriceanu.

Se poate vorbi despre coeziunea anti-PSD la Constanța?

Aici la noi am avut o alianță PMP-PSD îmediat după alegerile din 2016, care funcționează și în prezent. Voturile celor trei consilieri PMP înclină balanța către PSD și îi oferă un confort fragil lui Decebal Făgădău în Consiliul local. La Constanța, USR face opoziție, dar nu a transformat încă valul de emoție revărsat asupra sa la precedentele alegeri în forță instituțională. Pot spune că la această oră, cu alegeri dintr-un singur tur, este greu ca un contra candidat al PSD să câștige primăria.

Mai sunt doi ani până la alegerile locale. Veți mai candida la funcția de primar?

E prea devreme să ne pronunțăm!

Așadar, conform analizei dumneavoastră, va fi greu ca cineva din afara PSD să câștige primăria. Care ar fi soluția?

Faptul că în urmă cu aproape trei ani domnul Dacian Cioloș, din poziția de prim ministru, a ezitat și nu a dat o ordonanță de urgență ca să avem alegeri din două tururi în 2016 a condus la un rezultat categoric în favoarea PSD. Acum, prin inițiativa lui Vlad Voiculescu, cofondator al partidului Mișcarea România Împreună al domnului Cioloș, se încearcă să se schimbe lucrurile. La acest moment formațiunea lui Cioloș strânge semnături pentru a schimba legea și pentru a se reveni la două tururi de scrutin. Susțin această inițiativă legislativă și am început să strângem și noi semnături pentru alegeri în două tururi. Situația la vârful PSD este complicată. Se dau încă lupte subterane pentru schimbarea lui Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, dar cred că și în aceste condiții va fi greu ca PSD să accepte alegerile din două tururi. Doar dacă se va răscula ALDE. Să vedem!

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top