Opinii

USL încă funcționează în primăriile din Dobrogea

„USL va rezista cel puțin până după alegerile prezidențiale de anul acesta”

Anul 2014 a început cu disensiuni în interiorul USL. Mai exact, senatorul PSD Gabriela Firea, a anunţat la începutul lunii ianuarie că demisionează din PSD după decizia PNL de a accepta colaborarea cu PDL, în Ilfov. La scurt timp, fosta prezentatoare tv a revenit asupra deciziei, retrăgându-și demisia. Sfârșitul de an a fost și el destul de tensionat, iar majoritatea oamenilor au început să se întrebe care este miezul neînțelegerilor între liderii USL, dacă are Traian Băsescu vreo implicare și cât va mai rezista această formaţiune politică? Am stat de vorbă cu o parte dintre primarii dobrogeni pentru a vedea ce răspunsuri au la aceste întrebări reprezentanții uniunii din teren și pentru a afla dacă la nivel local funcționează USL-ul.

Baia – primar Nicolae Ianuș

„Tensiuni trebuie să existe pentru că sunt două doctrine diferite, sunt unii oameni ce au exces de zel și automat apar disensiuni, dar zic eu că este normal, pentru că acest popor le-a dat un vot de încredere atât de mare. Acest vot nu a mers doar către PNL, PSD sau PC, ci către USL. Această construcție politică măcar 4 ani de zile trebuie să funcționeze. Din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să se găsească soluții ca și pentru europarlamentare să se prezinte împreună, să susțină aceeași candidați. Pentru că nu poți, acum esti frate, te pupi, apoi ești dușman. Chiar dacă dânșii vorbesc despre o campanie civilizată, fără atacuri, o campanie este o campanie. Noi știm, am trecut prin atâtea și nu se poate. Ar fi trebuit să mergem împreună pentru că astfel se consolida și candidatura lui Crin Antonescu. Așa cred eu că ar fi fost bine. Sunt niște calcule ce nu au fost făcute bine. Cât despre implicarea lui Băsescu,  cred nu este întâmplător că au existat ceva disensiuni între șefii USL, nimic nu lasă Băsescu la voia întâmplării. Fără să fie băgat în seamă de niciunul dintre ei (nr. : Antonescu și Ponta),  el tot încearcă. Cred că președintele țării are destule probleme acum cu scandalul cu Gazprom și ce mai vedem prin presă. Din ce se vede sunt lucruri destul de grave.
La noi în comună funcționează USL-ul fără probleme”.

Băneasa – primar Marin Ion

„Sincer atunci când vine vorba de politică de vârf e mai greu să îmi exprim o părere dat fiind faptul că pentru noi, cei din teritoriu, prioritatea o reprezintă problemele comunităților noastre. Evident că mergem și noi la sedințe de partid și auzim ce se întâmplă la București, dar prefer să nu fac atât de mult politică, și în schimb, să realizez ceva pentru oamenii din Băneasa. Dacă vorbim despre Băsescu, tot ceea ce pot să spun este că fiind un președinte jucător, se bagă peste tot. Dar să nu uităm că este președintele pe care noi l-am ales.
Din fericire la noi în primărie nu sunt probleme, USL-ul funcționează. Toate proiectele pe care le-am înaintat colegilor consilieri au fost semnate fără probleme. Împreună cu dânșii am reușit să facem câte ceva pentru orașul nostru de când am început acest mandat”.

Cobadin – primar Cristian Telehoi

„Nu cunosc ce se întâmplă la București și nu mi s-ar părea normal să comentez. Din punctul meu de vedere, atât timp cât hotărârile de consiliu și toate proiectele pe care le-am inițiat, au fost votate cu unanimitate de voturi, eu zic că funcționează această alianță. USL-ul va mai rezista atât timp cât își mai doresc cei de la București și probabil atât timp cât cei din teritoriu se înțeleg.
La nivelul primăriei noastre această formațiune funcționează,  dar mai departe cei de la București vor avea ultima decizie”.

Grădina – primar Gabriela Iacobici

„Nu aș putea să vobesc foarte mult despre aceste disensiuni create între liderii USL de la București. Sincer, ne preocupă problemele din teritoriu și ne mai rămâne puțin timp pentru celelalte probleme. Dar dacă vorbim despre USL, eu cred că această formațiune politică va rezista cel puțin până după alegerile prezidențiale.
Cred în cuvântul premierului că îl va susține pe Crin Antonescu  pentru funcția de președinte și așa cred că este normal.
Nu cred că domnul Băsescu are vreo implicare în neînțelegerile celor din USL.
La noi în primărie funcționează această structură, pentru că la noi funcționează totul. Ne înțelegem cu toate partidele”.

Hârșova – primar Tudor Nădrag

„Există disensiuni la vârful USL pentru că de la început această căsătorie nefirească nu a fost gândită pe principii corecte. Că vorba aceea, prietenia se ține cu socoteală cinstită. Atunci când PSD a pornit la drum cu PNL, care are ca și electorat un număr egal cu jumătatea partidului social democrat, și au pornit într-un parteneriat de 50% cu 50%, socoteala a fost făcută incorect. Cu toate acestea, cei care în permanență s-au declarat nemulțumiți sunt cei care au fost favorizați. Întotdeauna au ridicat probleme că nu știu ce minister a avut fonduri mai mari decât celelalte. Până la urmă, este o luptă pentru putere și este normal, toată lumea mizează deținerea puterii. Teoretic, așa cum spun unii analiști, USL-ul va rezista cât timp este Băsescu la putere, pentru că au făcut această alianță forțați de împrejurări. După mintea mea, cred că se va strica și mai repede, în preajma alegerilor europarlamentare. Traian Băsescu își exercită prerogativele de președinte cu mână de fier și se vede, este un jucător activ și asta nu îi poate interzice nimeni. La urma urmei, președintele e președinte, dar este unul jucător fără doar și poate.
Până la proba contrarie, că iată susțin unii în ultimele zile că are și ceva probleme, acesta a demonstrat că nu are nicio problemă și că este un jucător activ. Nimeni nu îi poate impune să nu facă asta.
La noi în primărie USL-ul nu a funcționat niciodată și cu atât mai puțin la alegerile din 2012 când fostul primar liberal a fost principalul meu contracandidat. Putem spune că istoria s-a repetetat pentru că și în 2008 eu l-am învins pe cel mai tare primar liberal din România de la acea oră. În acea campanie electorală toți miniștrii guvernului Ponta, au venit în vizită la noi în oraș să-l susțină pe fostul primar. Nu i-a folosit la nimic! La fiecare două, trei zile venea câte un ministru să îi ridice cota.
Principalii adversari în momentul de față la noi în oraș, în consiliul local, sunt cei din aceeași alianță cu noi, cei de la PNL și cei de la PC. Deși în vara lui 2012 am avut acea confruntare electorală și am învins încă o dată, oamenii aceștia nu se resemnează că au pierdut, deși din 2008 și până acum au avut destul timp. Nu am ce să fac, dar până la urmă acesta este rolul opoziției”.  

Mihai Viteazu – primar Gheorghe Grameni

„Nu pot să știu ce se întâmplă la București între liderii USL-ului. Nu am nicio informație oficială în acest sens. Nu știu cât mai rezistă USL-ul pentru că în politică orice este posibil.
Nu doar Traian Băsescu, toată opoziția este preocupată de distrugerea alianței Uniunii Social-Liberale. Nu pot spune că Băsescu a făcut ceva pentru a destabili relația celor doi de la cârma USL-ului, pot spune doar că și el a făcut parte dintr-un partid, partid ce acum se află în opoziție. La noi în primărie funcționează acestă alianță fără probleme”.

Ostrov – primar Niculae Dragomir

„Nu am idee de ce au existat tensiuni la București între liderii USL, nu pot să vă dau eu informații de genul acesta. Părerea mea este că USL-ul va mai rezista și după alegerile europarlamentare. La noi în comună funcționează  fără probleme această alianță”.

Pantelimon – primar Vasile Neicu

„Bănuiesc că apar probleme în interiorul USL pentru că s-au înțeles într-un fel și pe parcurs se face altfel. Cred că uneori domnul Crin Antonescu a fost puţin mai agitat, pe când Ponta a reuşit de fiecare dată se se abţină.
Agitatația trebuie făcută, pe o parte face agitație Băsescu, pe altă parte face Crin, dar sigur va mai rezista USL-ul cel puțin pâna la alegerile prezidențiale.
E posibil să aibă o implicare și domnul Băsescu la conflicte iscate în interiorul alianţei, totul e posibil în politică. La noi în primărie funcţionează USL-ul, nu avem probleme”.

Techirghiol – primar Adrian Stan

„Acum pare că s-a terminat tensiunea din interiorul Uniunii Social-Liberale. Cred că de fapt a fost vorba despre o repoziționare înainte de începerea anului electoral 2014, an greu, cu europarlamentare și prezidențiale. După părerea mea USL-ul va rezista cel puțin până după alegerile prezidențiale.
E clar că Traian Băsescu este un jucător important încă pe scena politică actuală și are propriul joc politic. Dacă acest joc proiectat de dânsul presupune ca cei din USL să nu se înțeleagă, este clar că face tot posibilul să contribuie la acest lucru.
Lucrurile sunt într-o stare de normalitate între consilierii PSD și cei de la PNL la noi în primărie”.

Turcoaia – primar Neculai Sandu

„Sunt nemulțimiri în USL și într-un fel această ceartă a lor este justificată pentru că aproape toți primarii pe care eu îi știu, sunt necăjiţi. Nu s-a dat nimic în teritoriu.
Toate proiectele sunt în așteptare, totul este înghețat. Nu știu cât o să mai putem aștepta, am intrat în acest an cu speranțe, ar trebui să se vadă câte ceva.
Nu trebuie să așteptăm alegerile ca să facem ceva, să construim ceva pentru comunitate. Avem programul acesta de dezvoltare și spun că o să susțină fiecare primărie cu câte un proiect, două. Avem de făcut o canalizare, drumuri , un minim necesar trebuie să le oferim locuitorilor.
Eu cred că trecem cu USL și după alegerile prezidențiale.
Cred că Traian Băsescu a agitat spiritele și nu doar în USL, ci în toată țara. Nu mi se pare normal ca un președinte să facă așa ceva.
La noi în primărie funcționează USL-ul. Viceprimarul nostru este PSD, iar relația noastră aș descrie-o ca fiind una de normalitate.
Lucrăm împreună și sperăm că vom primi cât mai curând fonduri să ne ducem proiectele la bun sfârșit”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top