Litoralul românesc

Urmaşul doctorului Vintilă atacă actul de donaţie de la Muzeul Topalu

Urmaşul doctorului Vintilă se pregăteşte să revendice lucrările Muzeul de Artă „Dinu şi Sevasta Vintilă” din Topalu.Pentru început, Mario Vintilă a cerut Judecătoriei Hârşova să verifice dacă tablourile sunt păstrate în condiţii bune la Muzeul din Topalu. Viceprimarul comunei Topalu, Ion Jipa, ne-a declarat că Mario este nimeni altul decât fiul pe care donatorul l-a avut cu o minoră, fapt ce a stârnit un imens scandal în anturajul doctorului.

 Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

 

 În timp ce Mario Vintilă spune că e o datorie morală să verifice dacă tablourile sunt bine întreţinute, reprezentanţii administraţiei locale declară că la mijloc e vorba doar de bani. În plus, aceştia vin cu argumente: clădirea muzeului a fost reparată în totalitate, iar sălile sunt dotate cu aparate de reglare a temperaturii şi umidităţii, camere de supraveghere şi un sistem de alarmare în caz de incendiu.

 

Interesat doar de bani

După 48 de ani de când doctorul Vintilă şi-a donat colecţia personală Primăriei Topalu, Mario Vintilă a înaintat Judecătoriei Hârşova o acţiune prin care solicită dovezi că lucrările de artă din Muzeul Topalu sunt păstrate în condiţii optime. În dosarul cu numărul 179/842/2008, înregistrat la 11 aprilie, sunt vizate Primăria Topalu, Muzeul Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu şi Muzeul de Artă Constanţa. Fiul doctorului cere să se verifice numărul lucrărilor de artă din colecţie, comparativ cu inventarul din Contractul de donaţie. Mario Vintilă pune şi problema condiţiilor în care sunt păstrate lucrările. El vrea să vadă dacă sălile muzeului prezintă semne de igrasie sau alte deteriorări şi dacă există instalaţii care să asigure conservarea lucrărilor de artă.

“Au venit şi aici împreună cu un avocat şi cu o altă persoană care mi-a spus că este expert în artă. S-au uitat la toate lucrările, le-au studiat cu atenţie. Nu au avut de ce să se lege şi s-au oprit la rama unui tablou spunând că e crăpată. Dar puteţi să vedeţi că nu e adevărat. E vorba de îmbinările bucăţilor de lemn din care a fost făcută”, ne-a povestit angajat muzeului, care este şi ghid pentru vizitatori. Într-adevăr, clădirea a trecut prin reparaţii capitale care au costat 34.500 RON, cu finanţarea Consiliului Judeţean Constanţa. În fiecare sală a muzeului au fost amplasate aparate pentru menţinerea constantă a temperaturii şi umidităţii, camere de supraveghere şi un sistem de alarmare în caz de incendiu.

Primarul Gheorghe Murat consideră că interesul lui Mario Vintilă este unul pur comercial, fiind cunoscută valoarea uriaşă a lucrărilor din Muzeul Topalu. În acelaşi timp, edilul din Topalu spune că muzeul oferă cele mai bune condiţii de păstrare a lucrărilor. “Noi considerăm că urmaşul doctorului Vintilă este interesat doar de bani. Ne dorim ca lucrările să rămână la Muzeul Topalu şi nu să ajungă în vreo colecţie privată. Am început deja să lucrăm la o strategie de promovare a acestui muzeu, pentru ca tot mai mulţi turişti să vină să îl viziteze”, ne-a declarat primarul Murat.

Marii clasici ai picturii româneşti sunt la Topalu

Muzeul din comuna Topalu, situată pe malul Dunării, la 70 km de Constanţa, uimeşte prin valoarea colecţiei sale. Între cele peste 200 de lucrări ale acestui muzeu se regăsesc lucrări ale clasicilor picturii şi sculpturii româneşti din secolul XX: Ioan Andreescu, Octav Băncilă, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Nicolae Dărăscu, Ion Jalea.

Aceste lucrări au fost donate comunei satului natal de către soţii Dinu şi Sevasta Vintilă, în anul 1961 şi sunt păstrate în fosta casă natală a doctorului, donată la rândul ei. Actul de donaţie stabileşte faptul că lucrările vor intra în patrimoniul Sfatului Popular al comunei Topalu, care se obligă să le păstreze în bune condiţii şi să nu le înstrăineze.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top