Litoralul românesc

“Dictatura” fostului preşedinte TVR, Valentin Nicolau, blamată de angajaţii Nemira

“Paginile” de neînţeles ale Editurii Nemira, “traduse” de fostul asistent manager

 

Un articol de Andreea PAVEL

În perioada 16 aprilie – 30 august, Luminiţa F. s-a angajat la Editura Nemira, în funcţia de asistent manager. Aceasta îi acuză pe Valentin Nicolau (fost preşedinte TVR şi fondatorul editurii) şi pe Angelica Nicolau, soţia acestuia şi director executiv, de condiţiile proaste în care a lucrat, de diferenţele foarte mari între ce scria în fişa postului şi ce trebuia să facă de fapt, şi de comportamentul adresiv al soţilor Nicolau. 

Pe site-ul www.urbaniulian.ro este postată povestea Luminiţei F., care a avut parte de o experienţă neplăcută în tot timpul ce a lucrat ca asistent manager la Editura Nemira.

1) La interviu, Luminiţei i s-a arătat un birou în care avea să lucreze, însă, după ce a fost angajată, aceasta s-a trezit într-o încăpere de opt metri pătraţi, fără nici o sursă de aerisire.

O femeie de serviciu i-a pus la dispoziţie un ventilator pe care Luminiţa l-a folosit în exces, până în momentul în care s-a îmbolnăvit şi a fost nevoită să se interneze pentru un tratament adecvat.

2) Asistentul manager o acuză pe Angelica Nicolau, directorul executive al editurii, de faptul că, deşi la interviu îi promisese că a trece întregul salariu pe cartea de muncă, ulterior, directoarea a refuzat să facă acest lucru. Mai mult, la reproşul angajatei, aceasta i-ar fi exclamat: “Bine ai venit în lumea reală, Luminiţa!”. Totuşi, directoarea s-a lăsat înduplecată şi i-a trecut tot salariul pe cartea de muncă.

Fondatorul Nemira “nu-şi ţine mâinile acasă”

3) O altă declaraţie a fostei angajate îl vizează de această dată pe Valentin Nicolau, soţul directoarei, care este un fost preşedinte al TVR. Despre el, Luminiţa F. mărturiseşte următoarele: “Nu reuşea aproape niciodată să-şi ţină mâinile acasă şi nu doar când se afla lângă mine, ci şi lângă alte colege ale mele. Îmi era silă să mai intru în biroul lui, atunci când era la editură, şi să-i duc cafeaua, de teama de a nu mă atinge. Dar mă prindea pe culoar şi tot îmi punea mâna după mijloc sau după umeri. În dimineaţa în care am fost chemată să mi se dea sarcini de rezolvat în plus, motivul pentru care ar fi trebuit să fac eu acele lucruri era că am voce plăcută şi ştiu să vorbesc la telefon spre deosebire de colegul care ar fi trebuit în mod normal să rezolve acele treburi”.

4) Legat de munca suplimentară, angajata susţine că încet-încet i se repartizau sarcini, care, în mod normal, ar fi trebuit să fie rezolvate de un alt coleg care nu făcea mai nimic şi totuşi continua să fie plătit. Acesta a fost momentul în care Luminiţa a cerut trecerea sarcinilor în fişa postului şi renegocierea salariului. Iată reacţia Angelicăi Nicolau: “Atât mi-a trebuit! Chiar m-am speriat când am văzut-o cum s-a albit de furie. Mi-a fost teamă că i se va face rău şi chiar m-ar fi mustrat conştiinţa. Şi de parcă nu era suficient, îndreptându-mă spre toaletă să mă spăl pe faţă, l-am întâlnit pe soţul ei pe culoar, care a ţipat la mine de faţă cu alţi colegi, că locul meu este în stradă, că mă dă afară pentru că locul meu nu este acolo, ci în stradă. Se pare că mă căutase când eram la soţia lui în birou, a sunat telefonul în secretariat, iar el a fost foarte deranjat că nu era nimeni acolo să răspundă. Poate n-o să credeţi, dar am fost scoasă din toaletă de către directoare într-una din dimineţi (nici nu reuşisem să-mi rezolv problema), pentru că suna telefonul!”

Palmaresul lui Nicolau

Site-ul www.bizcity.ro prezintă într-un material toţi directorii TVR din 1990, până în prezent. Conform publicaţiei online, al şaptelea şef al TVR a fost Valentin Nicolau, care a fost numit director general, la propunerea PSD, pe 9 iulie 2002 şi a ocupat funcţia până pe 27 iunie 2005. În 2005, acesta a fost acuzat că în timpul mandatului său a aservit postul public de televiziune partidului social-democrat. Presa, de asemenea, a formulat mai multe acuzaţii privind manipularea ştirilor şi a talk-show-urilor pentru a evita criticile la adresa guvernului Năstase. În acelaşi an, presa centrală l-a acuzat pe Nicolau că a plătit din banii postului public, pulicitate într-o revistă din Spania, în care lideri ai partidului social-democrat prezentau diverse realizări. Pe de altă parte, Valentin Nicolau  a fondat în 1991 Editura Nemira, iar în 2001 a fost numit consilier pe probleme de cultură, educaţie, cercetare şi turism al fostului prim-ministru Adrian Năstase. La începutul anului 2006, Valentin Nicolau se înscrie în Partidul Conservator, în care rămâne trei luni, timp în care conduce filiala din Bucureşti. În iunie 2007 este numit membru al Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), la propunerea PSD, dar după o săptămână de la validarea sa în Parlament, demisionează în timpul discuţiilor privind alegerea unui preşedinte al consiliului. Potrivit unor surse PSD, citate de NewsIn, el a refuzat să mai reprezinte PSD în CNA pentru că nu dorea să fie doar un simplu membru, ci preşedinte al instituţiei.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top