Litoralul românesc

Inspectoratul Şcolar Judeţean ignoră total probleme din învăţământul rural

Joi, 28 august a.c., în cadrul emisiunii „2h cu Sasu”, difuzată la CTV, s-a dezbătut problema calităţii învăţământului în spaţiul rural, aplicată în exemplul celor 13 copii lăsaţi repetenţi în clasa I, în comuna Tortoman.

 

Un articol de Andreea PAVEL

La emisiune a fost invitat şi Petre Prisecaru, profesorul care a făcut publice neregulile din şcoală. Inspectoratul Şcolar Judeţean a dat dovadă de o atitudine total deplasată, aceştia refuzând să participe la dezbatere. Marian Sârbu, şeful ISJ, l-a delegat pe Sorin Cernăianu, inspector de sector, să participe la emisiune. Nu se ştie din ce motive, nici acesta, nici juristul din cadrul inspectoratului, nici alţi inspectori contactaţi telefonic de producătorul emisiunii, Marius Klein, n-au onorat cu prezenţa în emisiune, iar pe ultima sută de metri nici n-au mai răspuns la telefon. Un zvon ar fi că aceştia au folosit drept pretext faptul că în platou avea să se afle şi Prisecaru şi că, de aceea îşi vor trimite juristul. Nu se ştie nici până acum din ce motive, nici un reprezentant ISJ nu a putut să răspundă întrebărilor jurnaliştilor şi telespectatorilor şi, cu atât mai mult, să dea declaraţii cu referire la vreo anchetă desfăşurată la Tortoman. Contactat telefonic de reporterii DEZVĂLUIRI, Marian Sârbu, care se află în concediu, a fost uimit de faptul că nici un subaltern nu a venit în emisiune.

 

Marian Sârbu: „Nu ştiam că nu a fost nimeni la emisiune! Acum aflu prima oară… Eu am vorbit cu inspectorul de sector, Sorin Cernăianu, i-am spus să se ducă şi pentru mai multe informaţii am dat CTV-ului numărul inspectorului, ca să-i explice direct despre ce este vorba. Dar nu ştiam că nu s-a dus nimeni. Şi în legătură cu juristul… mă gândeam că acolo este vorba şi de un proces, sau poate era nevoie de el ca să dea explicaţii în domeniu. Oricum, când mă voi întoarce o să mă interesez şi o să văd ce s-a întâmplat. Poate a fost meciul şi au vrut să vadă meciul. Sper doar că au avut un motiv întemeiat, pentru că ei trebuiau să meargă. Referitor la situaţia de la şcoala din Tortoman, nu poţi lăsa elevii repetenţi în clasa întâi. Faci în aşa fel încât să promoveze toţi. Nu-i laşi repetenţi!

 

Petre Prisecaru: „S-au simţit cu musca pe căciulă. Corupţia din Tortoman se îmbină cu cea din inspectorat,  pentru că directoarea de aici a fost pusă de inspectorat. Ar fi trebuit să motiveze că nu am de ce să fac reclamaţii, însă eu am reclamat fapte penale care se pot proba cu documente, iar ei n-au făcut nimic pentru că era vorba de oameni de-ai lor. Problema procesului dintre mine şi inspectorat face parte dintr-o problemă mai amplă, n-aveau nici o legătură cu elevii. Dar pe ei nu-i interesează situaţia copiilor, ci să-şi protejeze „clientela” din şcolile din judeţ. Am avut o discuţie foarte dură ieri (29 august, n.red.) la inspectorat, pentru că aşteptam nişte răspunsuri la nişte reclamaţii şi m-au refuzat din nou”.  

 

Şi tăcerea ISJ poate fi un răspuns la întrebările jurnaliştilor

 

Dacă ar fi onorat cu prezenţa, inspectorii în învăţământ ar fi fost nevoiţi să dezbată mai multe probleme, alături de Adrian Sasu, moderatorul emisiunii „2h cu Sasu”, jurnalistul DEZVĂLUIRI şi Petre Prisecaru, profesorul care a semnalat cazul de la Tortoman. De asemenea, aceştia trebuiau să răspundă mai multor întrebări, atât ale celor prezenţi în emisiune, cât şi ale telespectatorilor. Iată în rândurile ce urmează câteva probleme şi întrebări rămase fără explicaţii şi răspunsuri:

 

  • – Inspectoratul a demarat vreo anchetă la şcoala din Tortoman? Dacă da, ce măsuri s-au luat? Dacă nu, de ce nimeni nu a fost interesat de soarta respectivilor elevi?
  •  
  • – Cine se face responsabil de viitorul ruinat al foştilor elevi?
  •  
  • – Este posibil ca, în clasa întâi, să fie lăsaţi repetenţi treisprezece elevi?
  •  
  • – Cum comentează inspectoratul, dorinţa învăţătoarei Grădinaru de a avea două clase cu minimul de elevi (15), în locul uneia de 28, sau 30?
  •  
  • – Cum comentează comportamentul şi vocabularul folosit de Nicolae Cosor, profesor şi fost director, faţă de foştii elevi?
  •  
  • – Cine este vinovat de faptul că aceşti copii nu au mai mers la şcoală? Dascălii, părinţii, sau elevii?

 

Povestea copiilor cu viitorul ruinat

 

În comuna Tortoman, unui grup de aproximativ 30 de copii i s-a furat, fără vreo explicaţie, dreptul la educaţie. Treisprezece elevi au fost lăsaţi repetenţi în clasa întâi. Pare de neconceput cum nişte copii de şapte ani nu au fost în stare să promoveze anul în care învăţau să deseneze, să scrie bastonaşe, literele alfabetului şi să deprindă o exprimare coerentă. Explicaţia învăţătoarei Elena Grădinaru, actuală directoare, care uită menirea unui dascăl, se clatină între penibil şi absurd: „Nu ştiau nici măcar să spună câţi ani au. Cum să-i promovez, atunci?”. Copiii cu care reporterii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă au scos la iveală şi alte cauze ale refuzului acestora de a mai participa, în cele din urmă, la ore: „Cosor (Nicolae Cosor, profesor şi fost director) îmi spunea că am sânii mari, că mi-au apărut coşuri şi că mă ocup de băieţi, nu de şcoală şi că de ce să mai vin la ore”, este declaraţia revoltătoare ale unei foste eleve, în vârstă de nici 17 ani. Acum, adolescenta, în loc să fie absolventa celor zece clase obligatorii, este măritată şi aşteaptă un copil.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top