Ştiri

Tinerii din PNL şi PD-L – aruncaţi în lupta electorală cu capul înainte

Reprezentanţii organizaţiilor de tineret ale partidelor politice par să fie favorizaţi de noul sistem electoral, care le permite, în premieră, să candideze din poziţii fruntaşe pentru obţinerea unor locuri în Parlament. Ceea ce, la prima vedere, pare o şansă nesperată, este, de fapt, o eschivă a „seniorilor” din faţa unor eşecuri previzibile. Anunţurile făcute la şcolile de vară ale partidelor politice, privind promovarea tinerilor politicieni, ascund incapacitatea organizaţiilor de partid de a propune candidaţi cu şanse reale la câştigarea alegerilor, în anumite colegii electorale. Momeala aruncată astfel tinerilor politicieni mai are şi rolul de a-i mobiliza pe aceştia, într-o cursă electorală în care, cel mai probabil, ei vor duce greul campaniei.

 

Un articol de Răzvan PETRE

 

Intrate deja în tradiţie, şcolile de vară constituie o ocazie de instruire a tineretului din diferite partide în tehnicile de luptă politică, un prilej pentru punerea în practică a tehnicilor moderne de team-building, dar şi o excelentă justificare pentru o vacanţă la mare. Faptul că aceste şcoli de vară se desfăşoară într-un sezon mort, din punct de vedere politic, dar şi apropierea alegerilor parlamentare, au făcut ca, anul acesta ele să iasă din tiparul simpozioanelor plictisitoare de altă dată.

Liberalii şi democrat-liberalii, faţă în faţă

Şcolile de vară are PNL şi PD-L au avut loc, săptămâna trecută, la Costineşti. Pe lângă faptul că au fost organizate în aceeaşi perioadă şi în aceeaşi localitate, cele două tabere de instruire a activiştilor de partid au avut loc la o azvârlitură de băţ una de alta. Liberalii au descins la Hotelul Forum, iar democrat-liberalii, conform tradiţiei, au stat în complexul Vox Maris (Amiral). Ambele şcoli de vară au fost organizate pe perioada week-end-ului trecut, între 28 şi 31 august.

PD-L: Vrem mai mulţi tineri pe liste!

Tineretul democrat-liberal participat la Şcoala de Vară de la Costineşti, sub deviza: „Acum. E timpul nostru!”. Manifestarea, dedicată Organizaţiei de Tineret a PDL, a adus la malul mării şi nume din conducerea centrală a partidului, ca prim-vicepreşedintele Adriean Videanu, dar şi invitaţi internaţionali, precum vicepreşedintele Organizaţiei de Tineret a Partidului Popular European. „Generaţia tânără trebuie să fie mult mai prezentă în politica românească. Este ea pregătită să preia, în 2014, o Românie eliberată de comunism?!”, şi-a început discursul vicepreşedintele PD-L, Cezar Preda. În continuare, el a încercat un răspuns la întrebare, opinând că tinerii democrat-liberali sunt cam lăudăroşi şi încearcă din răsputeri să iasă în faţă. Afirmaţiile lui Preda au primit o replică pe măsură din partea Elenei Băsescu, care a spus că este normal ca tinerii să îşi facă singuri cunoscute realizările, de vreme ce altcineva nu o va face pentru ei. Ulterior, Preda i-a dat, indirect, dreptate Elenei Băsescu, recunoscând că Organizaţia de Tineret duce greul şi menţionând că democrat-liberalii se bazează, în lupta pentru alegerile parlamentare din acest an, în special pe tinerii din PD-L. Această realitate fiind asumată, conducerea PD-L şi-a dat silinţa să îşi mobilizeze cadrele din organizaţia de tineri hamali electorali. Monica Iacob-Ridzi, preşedintele naţional al tineretului PD-L, a afirmat că „tinerii nu trebuie să uite că în campania ce urmează este nevoie de entuziasmul, forţa şi optimismul lor”, după care, adresându-li-se direct, ca un comandant de oaste, ea le-a spus: „Am convingerea că noi suntem aceia care pot duce partidul nostru la guvernare!”.

Tineretul liberal, trimis la sacrificiu

Având una din cele mai proaste performanţe la nivel naţional, PNL Constanţa nu priveşte cu speranţă alegerile ce bat la uşă. După ce au avut o campanie locală penibilă şi au pierdut cam tot ce era de pierdut în materie de aleşi locali, şefii liberali nu se înghesuie pe listele pentru parlamentare. Întrucât seniorii nu vor să se compromită în scrutinul din noiembrie, PNL Constanta a inclus pe lista candidaţilor pentru parlamentare trei tineri: directorul în cadrul APMC, Adrian Bratu, managerul Sanatoriului balnear Techirghiol, Septimiu Bourceanu, şi directorul OCPI, Ionel Spătaru. La capitolul notorietate, tinerii politicieni recunosc că stau mult prost. Motivul, recunoscut şi de ei, este că seniorii nu le-au permis sa promoveze. Acum, nevoia de a acoperi necesarul de candidaţi pe colegii i-a făcut pe şefii filialei locale să devină, brusc, foarte îngăduitori. Cu toate că şansele tinerilor de a ajunge în Parlament sunt nule, ei vor fi şcoliţi de specialişti autohtoni şi străini, în speranţă că vor reuşi, astfel, să evite să se facă de râs.

În lipsa lui Adomniţei, olandezul-minune preia frâiele

Deşi deschiderea trebuia să fie oficiată de către ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, acesta nu şi-a făcut apariţia. Explicaţia a fost oferită de vicepreşedintele Tineretului Naţional Liberal, Magor Csibi, care a precizat că anumite probleme de sănătate l-au reţinut pe ministru în Bucureşti. Conducerea centrală a fost, totuşi, reprezentată de ministrul liberal Adrian Iorgulescu şi de vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu. Potrivit secretarului general al TNL, Răzvan Pop, aproximativ 160 de participanţi din toate cele 47 de filiale PNL, precum şi invitaţi din Bulgaria, Republica Moldova şi Germania s-au adunat în vederea unei serii de seminarii şi training-uri pentru viitoarea campanie electorală. Demarată la Costineşti, seria va continua în prima jumătate a lunii septembrie cu un training la nivel naţional, în a doua jumătate a lunii urmând a se face training-ul regional în Moldova (Bacău), Transilvania (Braşov), şi pentru zona de sud (Râmnicu-Vâlcea).

Omul desemnat să conducă aceste traing-uri este consultantul olandez Pam Evenhuis, care a obţinut acest rol prin sprijinul acordat lui Magor Csibi la candidatura acestuia pentru Parlamentul European, un alt reprezentant al PNL care îl admiră pe Evenhuis fiind Tudor Chiuariu. Olandezul este specializat în oferirea de soluţii de trening politic „la cheie” fiind un membru de bază al European Training Center – o organizaţie care, pe lângă manuale de trening, îşi propune şi să pună bazele unui dialog (teoretic) mutual avantajos între diferite organizaţii guvernamentale şi nonguvernamentale. În scopul acesta, European Training Center, în frunte cu Pam Evenhuis, a creat fundaţia „Cafeneaua Politică”, specializată în dezbateri relaxate şi înclinate către monolog.

Consultantul olandez şi-a început discursul de la Costineşti cu nişte truisme elegante, dând impresia că încercă să transmită analfabetul unei gloate de analfabeţi: „Ca să câştigaţi alegerile trebuie să ştiţi ce faceţi, de ce votează oamenii cu voi, trebuie să le daţi un motiv…” Evehuis a dezamăgit pe toată lumea, anunţând că nu există o reţetă scrisă care să asigure succesul unei campanii electorale. O altă noutate comunicată audienţei a fost aceea că mesajele de genul „vă rog, votaţi pentru mine” nu mai ţin! În schimb, Pam Evenhuis le-a sugerat tinerilor să se organizeze foarte bine şi să le ofere oamenilor motive, argumente pentru a-i determina să voteze…

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top