Litoralul românesc

Universităţile din Constanţa nu vor să schimbe sistemul de admitere

Concursul de dosare, încurajează un sistem de învățământ superior defect și distruge adevăratele valori

Iulie este o lună de mari emoţii pentru zecile de mii de tineri care au absolvit învăţământul liceal. Până pe 12 iulie se susţine examenul de bacalaureat după care, cei admişi vor lua drumul universităţilor din întreaga ţară, pentru a deveni studenţi. Anul acesta, mai multe instituţii de învăţământ superior de marcă, precum Universitatea Babeş Bolyai din Cluj au decis să susţină examene de admitere la absolut toate facultăţile. În acest fel, se elimină concursul de dosare care presupune factorul subiectiv al notei de la Bacalaureat şi există siguranţa că cei care sunt admişi în urma examenelor, merită cu adevărat să urmeze cursurile facultăţilor respective. Din păcate, la Constanţa, această măsură benefică pentru învăţământul superior, nu a fost luată, universităţile de la malul mării mergând ca şi în anul trecut, pe varianta concursului de dosare, doar în foarte puţine cazuri (la facultăţi cu profil specific) existând şi examene propriu-zise sau probe practice. Pe scurt, calea „banului” azvârlit de studentul leneș și incompetent în prag de sesiune, este calea aleasă și preferată de universitarii constănțeni. Și asta doar pentru a „promova” nu calitatea învățământului ci zerourile din conturile personale ale profesorilor, rectorilor, asistenților universitari, etc. Cât despre calitatea învățământului…. nici nu mai încape vorbă de așa ceva. Moda admiterii prin concurs de dosare este din păcate perpetuată în toate universitățile constănțene, adică la Universitatea Ovidius,  Universitatea Maritimă din Constanţa (UMC) şi la Academia Navală “Mircea cel Bătrân”(ANMB).

Un articol de Mihai CORNEA

 

Cei de la UMC „au încredere” în rigorile Bac-ului

 

Am încercat să aflăm care sunt motivele pentru care, la UMC, se merge în continuare, la mai multe programe de studii, pe varianta concursului de dosare. Răspunsul instituţiei conduse de rectorul Violeta Ciucur ne-a surprins, în sensul că UMC nu consideră că selecţia pe baza notelor de la Bac ar dăuna în vreun fel calităţii. “Existenţa concursului de dosare nu afectează negativ nivelul de performanţă al viitorilor studenţi, deoarece prin creşterea exigenţelor de la examenele de bacalaureat din ultimii ani, se asigură o mai bună selecţie a celor care doresc să urmeze studii universitare” se arată în răspunsul primit de la Universitatea Maritimă.  În fapt, situaţia se prezintă astfel: la cele două facultăţi ale Universităţii, Navigaţie şi Transport Naval, respectiv Electromecanică Navală (fiecare dintre cele două având mai multe programe de studiu) se merge pe ideea probelor de verificare a cunoştinţelor la învăţământul la zi şi pe varianta concursului de dosare, la frecvenţă redusă. Astfel, poţi ajunge student graţie dosarului, fie la Navigaţie şi Transport Maritim (la f.r sau la clasa în limba engleză), fie la Electromecanică Navală (la f.r sau la clasa în limba engleză). Concursul de dosare este decisiv la programul de studii Electrotehnică (frecvenţă redusă), program care este de asemenea afiliat Facultăţii de Electromecanică Navală. UMC consideră că actuala situaţie este normală şi nu se impune o modificare a modalităţii de admitere. “Forma de învăţământ cu frecvenţă redusă se adresează unei anumite categorii de candidati, şi anume personalului navigant nebrevetat. Pentru această categorie de candidaţi s-au introdus criterii de selecţie specifice. Dosarul de admitere este evaluat pe baza documentelor care atestă competenţa prin funcţia exercitată la bordul navei. De exemplu, dacă candidatul doreşte să fie admis la specializarea Navigaţie, el va trebui să dovedească experienţa în domeniul de „marinar”. Aceste competenţe preliminarii sunt mai importante decât un examen la o disciplină cu caracter teoretic” se mai arată în răspunsul UMC. Potrivit reprezentanţilor insituţiei,  nivelul de pregătire al absolvenţilor nu poate fi mai scăzut decât standardele cerute prin Convenţii de genul STCW, cea care reglementează transportul maritim internaţional. “Absolvenţii sau cadeţii UMC sunt angajaţi pe nave cu echipaje multinaţionale, de aceea standardele de pregatire nu pot fi mai scăzute, decât ale celor cu care intră în competiţie” mai consideră cei de la UMC.

Șpaga la examenele de sesiune este un subiect foarte delicat

Jenant este faptul că așa ziși  candidați care abia au trecut Bac-ul cu note foarte mici, s-au trezit peste noapte mari studenți. La UMC există cazuri concrete de indivizi, sau individe care la vârste de peste 30 ani și chiar mult mai mult, au luat (ei știu cum…) Bac-ul la 10 sau 20 de ani de la absolvirea Liceului, și culmea au intrat din prima la UMC. Acești indivizi trec prin școală ca „gâsca prin apă”, grație sistemului bine organizat de șpagă la examene.  Filiera șpăgii este bine organizată și pasată de la o generație la alta de studenți. Aceste lucruri pot fi verificate în arhivele instituției, consultând doar dosarele de admitere… și veți vedea cum X sau Y a luat Bac-ul la 40 de ani, iar în același an cu absolvirea acelui examen a devenit student la UMC. Iar mai scandalos este faptul că acest gen de indivizi trec cu note mari examenele de sesiune cum ar fi cele de matematici speciale, analiză, rezistență etc. Cum? Cu șpagă bineânteles, că doar nimeni nu crede că s-au deșteptat după 30 de ani. Aceste lucruri sunt privite cu tristețe și invidie de cei care, în perioada de glorie a învățământului românesc treceau prin furcile caudine ale examenelor de admitere sau de sesiune, aceste examene având rolul clar de a departaja pe cei pregătiți și capabili de cei care din lene sau din prostie nu aveau ce sa caute în rândul studențimii. La UMC, oficial și declarativ totul pare în regulă, însă feed-back-ul pentru nivelul de pregătire şi performantă, venit de la angajatori, nu a fost întotdeauna unul pozitiv.

La Academie, examen la Militară, concurs de dosare la Civilă

Nici cei de la Academia Navală Mircea cel Bătrân nu consideră că trebuie schimbat sistemul concursului de dosare. Ca şi în cazul UMC-ului, şi aici se merge pe varianta “gri”, în sensul că există programe de studii cu examen de specialitate, dar şi unele în care se intră cu media generală de la Bac. “La Facultatea de Marină Militară admiterea se face pe baza examenului eliminatoriu la limba engleză şi a examenului scris la matematică. La Facultatea de Marină Civilă admiterea pentru locurile cu bursă se face pe baza examenului scris la matematică, iar pentru locurile cu taxă, pe baza mediei obţinute la Bacalaureat şi a opţiunilor făcute la înscriere” declară reprezentanţii Academiei. Am verificat personal criteriile de admitere de la Civilă (domeniile Inginerie Marină şi Navigaţie, Inginerie Marină şi Navigaţie şi Inginerie şi Management). Aici se merge clar pe concursul de dosare, excepţie făcând testul la matematică, care se dă pentru obţinerea unei burse de studii, dar locurile de acest gen sunt limitate la fiecare facultate (de la 6 la maxim 10 locuri cu bursă la fiecare program de studii, dintr-un total de peste 200 de locuri).

La “Ovidius”, tot dosarul contează

Condiţiile admiterii la Universitatea Ovidius sunt de asemenea neschimbate. Astfel, admiterea la cele 16 facultăţi se va realiza în funcţie de specializare,  în special pe baza mediei examenului de Bacalaureat şi doar în unele situaţii, pe baza probelor scrise, orale, vocaţionale sau de aptitudini.“Admiterea se va da în aceleaşi condiţii ca şi în 2012. Politicile noastre manageriale sunt îndreptate spre încurajarea celor buni, oferindu-le logistica necesară şi sprijinul pentru performanţă. Repartizarea locurilor fără taxă se va face pe criterii de transparenţă, dar şi în funcţie de performanţe” declară rectorul Dănuţ Tiberius Epure. La cele mai multe dintre facultăţi se merge pe varianta dosarelor, media de la BAC contând în proporţie de 100%. Este posibil acest lucru la Facultatea de Ştiinţe Economice, la Medicină, la Fizică, Chimie şi Tehnologia Petrolului şi la Istorie şi Ştiinţe Politice, pentru a enumera doar câteva dintre facultăţile importante. Excepţii fac Medicina Dentară unde se dă un test grilă, dar şi Tehnica Dentară, unde proba de aptitudini (modelaj în ghips) contează 80%, iar media de la Bac doar 20% . La Litere se susţine o probă orală de competenţă lingvistică, iar media de la Bac contează aici în proporţie de 50%. De asemenea, probe specifice se dau la Educaţie Fizică şi Sport, rezultatele obţinute fiind combinate cu media de la Bacalaureat. Examenul de bacalaureat contează  şi la Teologie, dar în acest caz este vorba despre notele obţinute la disciplinele “Învăţătură de credinţă” şi Limba Română. Acolo unde admiterea se face pe bază de concurs de dosare, înscrierile sunt programate în intervalul 15-26 iulie. În perioada 20-28 iulie vor avea loc concursurile la domeniile unde se susţin examene scris şi oral sau probele practice.

“Las-o măi, că merge aşa”

Universităţile constănţene sunt, se pare, mulţumite de sistem, pentru că nu vor iată, să schimbe nimic. Cât de valoroşi sunt însă tinerii care devin studenţi în această vară, aceasta este o întrebare la care doar timpul ne va putea oferi un răspuns. Sistemul actual mai are însă o hibă: Absolvenţii de liceu din anii 90 (când un 8,50 la Bac era considerată o notă foarte bună) nu mai au nicio şansă să meargă acum la Facultate, pentru că ar trebui să se lupte “în dosare” cu membrii unei generaţii obişnuită să primească peste 9 la Bacalaureat. Nimeni nu mai poartă însă grija liceenilor din anii 90, care nu au apucat să facă, din diverse motive, o facultate. Acum, universităţile sunt interesate să primească, cât mai repede şi fără prea multă bătaie de cap, studenţi care au câteva mii de lei de cheltuit, în fiecare an. Că mulţi dintre aceştia nu ar trece niciodată de un examen riguros, asta se pare că nu mai contează prea mult… Din păcate, pentru România!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top