Opinii

Unirea Principatelor, sărbătorită în comuna Topalu

Unirea Principatelor Române (Mica Unire) din 24 ianuarie 1859 a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit unirea Moldovei cu Țara Românească, la foarte scurt timp după alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al celor două principate. Se numește Mica Unire, Marea Unire fiind cea de la 1 decembrie 1918. Începând cu anul 2016, Parlamentul României a decis ca această zi să fie declarată zi nelucrătoare.

În semn de cinstire a ceea ce înaintașii noștri au înfăptuit la această dată, administrația publică locală a comunei constănțene Topalu a decis să sărbătorească alături de întreaga comunitate ziua de 24 ianuarie. ”Este un moment deosebit din istoria neamului nostru. A fost primul pas spre înfăptuirea Marii Uniri, a fost semnul unității românilor. Nu putem să trecem așa de ușor peste aceste evenimente care au marcat cursul istoric al țării. Vrem să facem o tradiție aici, în Topalu, din a cinsti marile sărbători ale României”, ne-a declarat primarul Valentin Stanciu.
Astfel, cu mic, cu mare, locuitorii comunei s-au reunit în piațeta din fața primăriei, locul unde se află un monument dedicat eroilor neamului. Programul propriu-zis a debutat cu un spectacol susținut de elevii Școlii Generale din Topalu, copiii evocând prin cântec și poezie importanța unirii celor două principate române. A urmat o slujbă de pomenire a eroilor săvârșită de către preotul paroh din localitate. Imediat după ceremonialul religios a urmat un alt moment solemn – depunerea de coroane de flori la monumentul din fața primăriei. Astfel, și-au adus omagiul reprezentanții administrației locale ( Consiliului Local și Primăriei Topalu), dar și reprezentanți ai altor instituții din comună.
Potrivit tradiției, pe data de 24 ianuarie românii se prind în Hora Unirii, lucru pe care l-au făcut și cei prezenți la sărbătoarea din Topalu. Hora Unirii este o poezie scrisă de Vasile Alecsandri și pusă pe versuri de Alexandru Flechtenmacher, este un îndemn la unitate adresat românilor.
La sărbătoarea Unirii Principatelor din comuna Topalu au fost invitați de către administrația locală foști primari sau viceprimari, alte oficialități, precum și toți locuitorii comunei de pe malul drept al Dunării.
Sărbătoarea s-a încheiat cu tradiționalele porții de fasole cu ciolan oferite tuturor celor prezenți la Căminul Cultural din Topalu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top