Comisia Europeană

Oficiali ai Ministerului Culturii și-au aprobat singuri un contract la Mormântul Hypogeu, pe banii CJ Constanța?

Consiliul Județean Constanța a plătit o firmă din București pentru elaborarea documentației tehnico-economice (faza DALI/ SF) și a documentațiilor pentru obținerea avizelor solicitate prin Certificatul de Urbanism, legată de „Salvarea şi punerea în valoare a Mormântului Pictat Hypogeu – zona Zorile, municipiul Constanţa“ – proiect cu finanțare europeană. Contractul a fost atribuit SC Opus Atelier de Arhitectură SRL prin încredințare directă pe 07.10.2016, iar ulterior Consiliul Județean a făcut și o plată, în sumă de 125.422.03 lei, plus TVA.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU, Doru COPOȚ

Demersul face parte dintr-un plan mai amplu al CJ Constanța, care și-a anunțat intenția de a reabilita mai multe monumente istorice din județ (Mormântul pictat Hypogeu, Edificiul Roman cu Mozaic, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Cetatea Carsium – Hârșova și Cetatea Histria), prin intermediul unor proiecte europene.

Sc Opus a încasat de la RMGC, apoi s-a întors împotriva exploatării la Roșia Montană

Mai mulți specialiști din arheologie ne-au semnalat faptul că asociații acestui SRL dețin funcții în Comisiile care aprobă proiectele de restaurare ale monumentelor istorice și deci s-ar afla în situație de conflict de interese.
De la Registrul Comerțului am aflat că SC Opus – Atelier de Arhitectură îi are ca asociați și administratori pe Apostol Virgil și Bâlici Ștefan (foto sus).
Numele SC Opus apare în mai multe proiecte legate de reabilitarea obiectivelor istorice din întreaga țară.
Între anii 2001 si 2016 Opus s-a remarcat prin activitatea legată de Roșia Montană, mai întâi într-un parteneriat cu RMGC (de la care a încasat aproximativ 200.000 de dolari pentru studii istorice – conform unui cotidian central), apoi s-a întors în împotriva proiectului, acuzând compania minieră că le-ar fi falsificat studiul înainte să îl depună la Ministerul Mediului, pentru a obține Acordul de mediu.

Bâlici și Apostol, numiți de tehnocrați în funcții cheie

Ștefan Bâlici a fost numit, din ianuarie 2016, director general al Institutului Național al Patrimoniului și deci este cel care gestionează banii guvernului pentru toate lucrările de la monumente istorice (prin Programul Național de Restaurare). Același Bâlici a mai fost numit și în Comisia Națională a Monumentelor Istorice, la secțiunea de Arhitectură și inginerie.
Virgil Apostol a fost numit președinte al Comisiei zonale de monumente istorice și deci este cel care aprobă toate proiectele și toate lucrările care se fac la monumentele istorice din județele Constanța și Tulcea. Același Virgil Apostol a fost numit și președinte al secțiunii de Evidență a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice. Toate aceste numiri s-au facut prin ordinul Ministrului culturii nr. 2408/24.05.2016 (vezi aici documentul).
Sursele noastre consideră că aceste poziții le oferă celor doi asociați ai Opus posibilitatea de a lua parte la (și de a influența) distribuția fondurilor locale, guvernamentale și chiar europene (prin puterea de decizie pe care o au) și propun și un scenariu în acest sens:
Dacă stăm să analizăm circuitul avizărilor vizavi de tot ceea ce înseamnă proiecte de lucrări pentru monumentele istorice observăm că în conformitate cu prevederile legii 422/2001 lucrurile decurg astfel:

  • Dacă proiectul are ca obiect un monument istoric din grupa valorică B (importanță locală sau județeană) atunci Comisia Zonală nr. 4 decide dacă își dă sau nu avizul (aprobarea) – Virgil Apostol 
  • Dacă proiectul are ca obiect un monument istoric din grupa valorică A (importanță națională sau internațională) atunci Comisia Națională a Monumentelor Istorice (CNMI) decide dacă își dă sau nu avizul (aprobarea). La CNMI proiectele parcurg o cale mai lungă – trec mai întâi prin Secțiunea de evidență (adică tot pe la Virgil Apostol), apoi prin Secțiunea de Arhitectură și inginerie (adică pe la Ștefan Bâlici) și aprobarea finală este dată de plenul Comisiei Naționale (în care se află tot Virgil Apostol).

Ce spune legea despre incompatibilitățile în domeniu

Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice din 28.03.2013 specifică următoarele:

  • Pentru evitarea conflictelor de interese, pe perioada exercitării mandatului, membrii Comisiei, membrii secţiunilor de specialitate ale acesteia sau cei ai comisiilor zonale nu pot desfăşura activităţi profesionale de pregătire şi/sau elaborare a documentaţiilor supuse avizării Comisiei, secţiunilor de specialitate ale acesteia şi comisiilor zonale din care aceştia fac parte.
  • În scopul cunoaşterii şi asumării angajamentelor prevăzute la alin. (2), (4) şi (5), membrii Comisiei, membrii secţiunilor de specialitate ale acesteia şi cei ai comisiilor zonale semnează, în termen de maximum 7 zile lucrătoare de la numire, dar nu mai târziu de prima şedinţă, declaraţia privind confidenţialitatea şi imparţialitatea.

Același Regulament prevede că această Comisie:

  • Propune avizul pentru documentaţiile privind intervenţiile asupra monumentelor istorice sau inscripţionarea monumentelor istorice, având la bază texte avizate de organisme ori instituţii ştiinţifice de specialitate; 
  • În baza criteriilor şi condiţiilor prevăzute de normele metodologice specifice şi ţinând seama de referatele de oportunitate privind finanţarea sau cofinanţarea lucrărilor de protejare ori de intervenţie asupra monumentelor istorice, întocmite de direcţiile pentru cultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, selecţionează cererile pentru care se acordă contribuţie financiară din partea Ministerului, în vederea realizării lucrărilor de protejare şi de intervenţie asupra monumentelor istorice.

Mormântul Hypogeu, un monument unic, extrem de valoros

Mormântul pictat – hypogeu este un monument istoric unic, care se află la Constanța, pe peomontoriul ce domină Marea Neagră în zona Plajei Modern. Descoperit în 1988, în timpul unor lucrări de construcție este contituit dintr-un cavou decorat în întregime cu o pictură deosebit de frumoasă ce reprezintă banchetul funerar, cu motive florale, arbori, animale și păsări. „După aceste desene, putem spune că ne aflăm la cumpăna dintre două perioade diferite: romană și romano-bizantină, dar și la hotarul dintre apusul păgânismului și zorii religiei monoteiste”, a declarat doctorul în istorie Virgil Lungu, unul dintre primii arheologi care au cercetat acest monument.
În prezent, Mormântul Hypogeu se află „în conservare” (a se citi mai degrabă „în degradare”), în condiții improprii.


Proiectul de reabilitare își propune: restaurarea picturii și a cavoului, dotarea cu instalaţie de climatizare. De asemenea, se va realiza o construcţie care să asigure protecţia, o parcare, grupuri sanitare. Vizitatorii nu vor avea acces în monument, dar îl vor putea privi din afară și îl vor vizita virtual, prin intermediul unor proiecţii 3D şi 4D.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top