Ştiri

Ungureanu îi urmeaza lui Bodu pe banca demisilor

Începutul de an ne-a adus un premier Tariceanu nou, mai dispus ca oricând sa stea ferm pe pozitie, si sa faca curat în jurul sau.
 
Ultima sa mutare a fost cererea demisiei ministrului de externe, Mihai Razvan Ungureanu, considerat de cei mai multi ca fiind un pion plasat strategic în Guvern de Traian Basescu.

Este deznodamântul unor frictiuni aparute tot pe fundal irakian, ministrul Ungureanu atragându-si multe antipatii în propriul partid, datorita pozitiei pe care a avut-o cu prilejul scandalului retragerii trupelor din Irak. Demisia asteptata a ministrului de externe a stârnit reactii din cele mai diverse.

Un articol de RÃZVAN PETRE

În încercarea probabila de a-l atrage înspre grupul platformistilor, presedintele PLD, , Theodor Stolojan a declarat: "Este vorba de o decizie incalificabila a premierului Calin Popescu Tariceanu, iar acesta demonstreaza, înca o data, ca este incapabil sa mentina, în Cabinetul sau, cei mai eficienti ministri pe care i-a avut, Gheorghe Flutur si Mihai Razvan Ungureanu.”
Desi mai putin dura, pozitia PNL a fost inflexibila. Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat public ca " si ministrul Razvan Ungureanu are partea lui de raspundere în acest caz, chiar daca l-a informat pe Traian Basescu. În absenta unei actiuni concrete a presedintelui, Ungureanu ar fi trebuit sa ia masuri diplomatice pentru eliberarea celor doi (muncitori – n.r.)".
În plina campanie de suspendare a presedintelui, dar cochetând si cu ideea alegerilor parlamentare anticipate, PSD a profitat de moment, pentru a critica atât pe cel pe care îl considera omul lui Basescu, dar si pe Tariceanu, care, în opinia lor, si-a rezolvat o disputa personala cu Ungureanu. Presedintele PSD, Mircea Geoana a declarat: "În mod firesc, premierul Calin Popescu Tariceanu, în mod justificat din punct de vedere procedural, a solicitat demisia ministrului Ungureanu si a folosit lipsa de informatii în cazul celor doi muncitori, dar a fost pentru el si o ocazie buna de a-l crucifica abil pe Ungureanu si de a elimina de pe tabla de sah un ministru care era un pion al adversarului, lucru care a fost evident înca de la momentul în care s-a discutat despre retragerea militarilor români din Irak. Se continua eliminarea pionilor adversarilor de pe tabla de sah, lucru evident în ultimele miscari, cum a fost si demiterea lui Sebastian Bodu."

Nominalizarea succesorului poate transa soarta referendumului

Aflat în concediu peste granita, Ministerul de Externe si-a asumat responsabilitatea pentru criza generata, într-un comunicat în care recunoaste ca premierul nu a fost informat despre situatia celor doi români arestati în Irak. El a acceptat sa demisioneze, promitând sa dea mai multe declaratii dupa cu întoarcerea sa în tara. Imediat ce demisia lui Ungureanu a devenit certitudine, au si început sa apara speculatii pe seama presupusului sau succesor. A fost vehiculat numele senatorului Mihai Lupoi, ales pe listele PRM si trecut la PNL în 2005, membru în comisiile parlamentare pentru privatizare si drepturile omului. Un alt nume a fost cel al ministrului delegat pentru Controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii aquis-ului comunitar, Cristian David, al carui post ar putea fi desfiintat în curând. Cu toate acestea, cei mai bine plasati pentru a prelua mandatul de ministru de externe par a fi Adrian Cioroianu si Teodor Melescanu. Recent învins de Cioroianu în cursa pentru functia de vicepresedinte PNL, Ungureanu nu a pierdut ocazia sa-l întepe pe cel ce ar putea sa-i sufle si postul din Guvern, avertizându-l pe senatorul-istoric ca relatiile bune cu Parlamentul European nu pot suplini lipsa experientei diplomatice.
Cel mai bine cotat dintre candidatii pentru functia de Ministru de Externe ramâne, însa, Teodor Melescanu. Recunoscut ca un PNList moderat, Melescanu are în spate o impresionanta cariera diplomatica, el activând în cadrul MAE, începând cu 1966. Dupa 1990, el a detinut pozitia de Secretar de stat, apoi Ministru de Externe, în Guvernul Vacaroiu. Venit în PNL pe filiera ApR, Melescanu a detinut functia de prim-vicepresedinte, fiind, în continuare, vicepresedinte PNL, la directia Relatii Internationale. Desi Melescanu are un dosar impecabil, pozitia sa fruntasa în cadrul partidului îi poate crea probleme, în cazul nominalizarii. El nu ar putea prelua functia de Ministru de Externe fara acordul presedintelui, si este foarte posibil ca Basescu sa nu agreeze ideea ca un membru marcant al PNL sa ocupe functia lasata libera de Ungureanu. Mai mult, Melescanu are toate premisele sa se achite bine de îndatoririle ce-i vor reveni, într-un Guvern în care reprezentantii PD au fost cei care au dat dovada de constanta si eficacitate. Iar acest lucru ar salva din imaginea PNL, erodat serios la guvernare.
Un eventual refuz al lui Basescu de a-si da acceptul pentru numirea lui Melescanu ca ministru de Externe ar putea duce la o criza mai profunda, moderatii PNL, al caror exponent acesta este, putând da curs dorintei PSD, dar si a radicalilor din propriul partid, care solicita alaturarea PNL la demersul de initiere a procedurii de suspendare a presedintelui. Liderii liberali stiu foarte bine acest lucru, si vor ca el sa fie stiut de toata lumea, în încercarea de a forta mâna lui Basescu. Jocul de sah pare sa fie, din ce în ce mai mult, înlocuit cu un joc de poker, în care adversarii se privesc în ochi, asteptând greseala adversarului.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top