COMUNICATE

Bate vântu în buzunarele Bursei

În primele zile ale anului de gratie 2007, în Constanta, la poarta filialei locale a institutiei numita Depozitarul Central, oameni aterizati din toata regiunea de sud-est a tarii asteptau înfrigurati la coada, în virtutea unor mai vechi obiceiuri… „Ce se da?” este întrebarea de pe buzele trecatorilor, dar sansele de a primi un raspuns elocvent sunt nule, caci calea spre înauntru este barata, iar cei de-afara sunt prea nervosi ca sa raspunda. Tabloul este o ramasita târzie a vremurilor apuse, pe când lumea se înghesuia la coada la lapte, se batea pentru viza de Italia în fata ambasadei ori se îmbrâncea pentru a recupera ce se mai putea din banii depusi la FNI.

Un articol de Adrian Nicărel
                      Andreea Pavel

Depozitarul Central este o societate pe actiuni care s-a nascut dupa reorganizarea fostei institutii de registru al actiunilor Regisco si este mandatata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa se ocupe, printre altele, de registrele emitentilor la Bursa de Valori Bucuresti si la Bursa electronica RASDAQ. În fapt, dupa spusele presedintelui Consiliului de Administratie al societatii, Sergiu Ovidiu Pop, baza de date a Depozitarului este, ca importanta, al doilea tezaur dupa cel al BNR, fiind vorba de „averea în actiuni a tuturor românilor”. Societatea este detinuta majoritar de Bursa de Valori Bucuresti si controlata de un club de interese comune constituit de principalii brokeri de pe piata, dar acest lucru nu este o noutate si nici macar o ciudatenie pentru o economie de piata speciala precum cea româneasca.
Dormi linistit! Tot ei vegheaza pentru tine!

În strada, la coada formata în toiul noptii, oamenii sfideaza frigul si oboseala; ei sunt atenti ca nu cumva sa nu intre vreun descurcaret în fata celor care din vreme s-au trecut pe lista de asteptare. Unii au venit de la 150 km departare caci au auzit ca le da statul niste bani pentru titlurile de proprietate dobândite la cuponiada din primii ani de democratie. Dincolo, la împartirea tortului de la nasterea tezaurului, vechile cunostinte ale „jucatorilor” români, societatile Gelsor si SOV Invest, controlate, evident, de campionul Sorin Ovidiu Vântu, si-au adjudecat partea leului. Cele doua societati se regasesc în structura actionariatului Depozitarului Central. Asta în conditiile în care, prin 2006, pentru a ramâne în pozitie de control la Regisco, omul trebuia sa recurga la fineturi cu plimbarea actiunilor prin paradisuri fiscale (pentru pasionati: vezi plimbarea pachetelor de actiuni de control catre GM Invest via Comac Ltd Cipru). Brokerii s-au plâns dintotdeauna ca nu au libertate de miscare pe piata bursiera, ca CNVM impune reguli prea stricte etc. Acum relaxarea a venit, iar rezultatul e firesc: oameni interesanti si firme suspecte au poposit pe ici pe colo, prin punctele esentiale ale Depozitarului – actionariat, CA…
Fost ministru al Autoritatii Nationale pentru Control pe vremea PSD, Ionel Blanculescu avertiza, într-un articol intitulat „Atentie la BVB si CNVM!”, aparut în august 2006 în revista „Saptamâna financiara”, asupra eforturilor concertate ale manipulatorilor de pe bursa, cu referire directa la unii brokeri si spatele lor politic. Vorbea acolo domnul Blanculescu despre operatiuni ilegale, presiuni politice asupra bursei, manipulare a sistemului de catre grupurile de interese… un discurs astazi foarte actual prin prisma razboiului declarat de presedintele Basescu „petroliberalilor”. Faptul ca actualul sef al finantelor publice, Varujan Vosganian, s-a aflat din start în afara „optiunilor” presedintelui tarii, dupa cum s-a exprimat chiar Traian Basescu, poate fi citit în cheia jocurilor de-a bursa practicate în ultimii ani, de autoritati si oameni de afaceri dornici de control asupra unor domenii de interes strategic. Istoria pare a nu se mai schimba în România postrevolutionara, de vreme ce potentatii guvernanti si sustinatorii lor interesati folosesc petrolul si actiunile ca mingi câstigatoare în plasa eternului spectator platitor – cetateanul.

Totul e bine când se termina…

CNVM, la brat cu BNR, monitorizeaza atent activitatile de depozitare, de registru, de compensare-decontare a tranzactiilor din curtea Depozitarului Central. La poarta, rabdatori, oamenii îsi tin unul altuia rândul pentru a-si recupera din drepturile pe care statul le-a retinut abuziv. La ghiseu, cetateanul are de platit câteva taxe mici de „eliberare extras de cont”, „informare actionar”, „efectuare transfer cauza de moarte”… La urma urmei, suntem toti datori cu un pic de ordine si cu un sac de rabdare. Punctul de lucru de la nr. 1 al strazii 1 Mai, orasul Constanta, este prevazut cu un kit informational adresat batrânei venite decuseara din satul Colelia, comuna Cogealac: actionarii…portofoliu…emitenti…eliberare sumar pozitii în cont! La telefon, nu se pot da relatii, este nevoie de prezenta fizica pentru a putea primi informatia personalizata. În necunostinta de cauza si de procedura, mânati în vâltoarea multimii doar de un zvon, la poarta depozitarului se aduna inclusiv pretendenti fara motiv. Timp pierdut si nervi irositi de ambele parti ale ghiseului… Iata-ne deja în 2007, suntem în Europa, la intrare! Pesemne ca am asteptat în zadar la alta coada.

Extras din raspunsul Depozitarului Central S.A. la sesizarile „Dezvaluiri”

„Pentru a veni în întâmpinarea solicitarilor detinatorilor de valori mobiliare, Depozitarul Central S.A. va autoriza înca 2 operatori pentru agentia Depozitarului Central S.A. din Constanta, fapt care va contribui la fluidizarea activitatii si reducerea timpului de asteptare al solicitantilor. În prezent, S.C. Depozitarul Central S.A. deruleaza actiunea de extindere a retelei sale teritoriale atât prin înfiintarea de noi agentii teritoriale cât si prin dezvoltarea unei proceduri de eliberare a extraselor de cont prin intermediul participantilor la sistemul de compensare-decontare si registru (societati de servicii de investitii financiare si agenti custode), pe baza de semnatura electronica.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top