COMUNICATE

Enclavă anarhică la Constanța

De aproximativ sapte ani de zile, cartierul constantean Anadalchioi este scena unor evenimente, care, observate în ansamblu urmeaza aproape pas cu pas algoritmul tragediilor petrecute cu ani buni în urma în comuna mureseana Hadareni. Dupa cum bine stim, acolo, tensiunile interetnice au degenerat într-o serie de violente grave ce s-au soldat cu victime omenesti. Ca de obicei, si într-un caz, dar si în celalalalt, vinovatii principali sunt autoritatile care din lipsa de interes si exces de incompetenta au lasat lucururile la îndemâna pornirilor instinctuale ale locuitorilor.

Un articol de Doru COPOT

În mijlocul orasului Constanta, în cartierul Anadalchioi, mai precis în zona strazilor Semanatorului si Câmpului, un numar de aproximativ 400 de tigani terorizeaza de o lunga perioada de timp cele câteva familii de români aflate în minoritate în mijlocul acelei adevarate enclave. Din acesti 400 de tigani, doar 9 au forme legale de domiciliu. În zona amintita imaginea strazilor aduce undeva cu secolul XVIII, zeci de cai cu carute, sute   de câni maidanezi, pisici, sobolani, mizerie si mai ales un miros insuportabil. Strazile sunt aglomerate de prezenta familiilor de tigani, cu copiii lor de toate vârstele. Atentatele la siguranta sanatatii publice sunt la ordinea zilei. Tiganii îsi fac nevoile fizilogice în galeti, pe care apoi le golesc în gurile de canal aflate, paradoxal, în fata portilor unde locuiesc familiile de români.
Românii ies din curti doar pentru câteva secunde, în graba maxima, de teama sa nu fie agresati, jefuiti sau efectiv omorâti. Scena pare desprinsa dintr-un roman grotesc, dar este cât se poate de reala. Zecile de agresiuni fizice, furturile din curtile si casele românilor comise de tigani au determinat luari de pozitie. Au fost facute sute de reclamatii la Politie, la Primarie, la Garda de Mediu, dar toate acestea fara nici un fel de rezultat. De peste tot au fost primite ca raspunsuri, doar explicatii teoretice si nu s-a întreprins absolut nimic pentru a stabiliza într-un fel situatia. Cartierul Anadalchioi intra în jurisdictia Sectiei II de Politie Constanta. Aceasta sectie exista, dupa câte observam, doar simbolic, reclamatiile depuse aici fiind îngropate de „militienii” obisnuiti sa doarma linistiti în timpul serviciului. Mai grav este ca de fiecare data când se semnaleaza câte un abuz asupra vreunui locuitor român, „militienii” vin sa lamureasca „victima” sugerându-I ca „nu-I bine ce face, ca ei nu pot face nimic, ca ….asta-i viata!”.

Terorism la volan

În cursul anului 2006,  membra  unei familii de români în vârsta de 40 de ani ( identitatea acesteia o vom tine sub anonimat din cauze obiective)  de pe strada Semanatorului a fost victima unui atac în plina zi si în plina strada. Femeia fusese amenintata cu moartea în urma cu ceva vreme de una din familiile de tigani din zona din cauza faptului ca îsi permisese sa-i atraga atentia unui copil care împrastia gunoi pe strada. De fapt conflictul dintre familia de tigani si respectiva femeie era mult mai vechi si se datora unei scene de tentativa de furt desfasurata într-unul din magazinele alimentare din zona. În ziua de 26 iulie 2006, femeia matura mizeria aruncata în fata curtii sale. La un moment dat, un anume Taifun Ferit, aflat la volanul unei Dacii de culoare galbena si înmatriculata cu numarul CT 79 PET a intrat pe contrasensul strazii pe partea unde femeia matura. Cu el se mai aflau în autoturism si alti doi indivizi de acceasi factura. Timp de aproximativ un minut, a condus masina cu viteza mica pâna a avut certitudinea ca nu va rata atacul. Dupa ce a ajuns la o distanta de aproximativ trei metri de femeie, tiganul de la volan a apasat puternic pe acceleratie si a lovit-o pe femeie din plin. Imediat dupa atac, Taifun a disparut în tromba. Victima a suferit o accidentare grava la unul din picioare. Familia victimei a anuntat Politia Rutiera. La fata locului au venit în schimb doi „militieni” ai Sectiei II care au sfatuit-o pe femeie cât si pe membrii familiei sa nu declare ca a fost victima unui accident deoarece „ decât sa-l dati în judecata, mai bine va tratati singura, ca oricum nu va va da nici un ban”. Speriata de „sugestia prietenoasa”, femeia a declarat medicilor de la urgenta, ca a cazut de pe o masa în timp ce încerca sa zugraveasca un tavan din casa.
Atacurile si jafurile asupra românilor s-au întetit în ultimele sase luni. O batrâna a fost deposedata prin violenta pe aceeasi strada, de cerceii din urechi. Tiganii i-au smuls bijuteriile efectiv din urechi ranind femeia. Din motive necunoscute, cetateanca Ana Marin în vârsta de 45 de ani a fost batuta în plina strada de un tigan pe nume Marem, zis  si „Bulibasa”. Si exemple mai sunt cu zecile. Locuitorii din zona sustin ca una din victimele acestor tigani ar fi fost chiar fiul actualului primar, care copil fiind a fost urmarit de la scoala iar în drum spre casa a fost atacat, lovit si deposedat de o bicicleta. Primarul în loc sa ia masuri drastice a preferat în schimb sa-si angajeze body-guarzi care sa-i protezeje fiul. În toate aceste cazuri Politia se face ca ploua iar oamenii terorizati si-au pierdut definitiv încrederea în autoritatea statului. De aceea în prezent, în zona, mocneste o revolta. Putinii locuitori terorizati de tiganime au ajuns la capatul puterilor si a rabdarii fiind decisi sa-si faca dreptate singuri.

Hoti si mâncatori de cai

Din cei 400 de tigani aciuati de-a lungul celor doua strazi Semanatorului si Câmpului din cartoerul Anadalchioi, doar câtiva lucreaza cu ziua. Restul se ocupa cu furtul de fier vechi, cu spargeri de locuinte, unii îsi fac de lucru pe la gropile de gunoi ale orasului, iar altii fura ce apuca. Particular este cazul a trei familii de tigani care au ca principala ocupatie furtul de cai. Membrii acestor familii se deplaseaza prin localitatile din jurul Constantei si fura animalele de prin gospodariile oamenilor. Se întorc cu caii furati direct peste câmpuri, si odata adusi la „cartierul general” caii sunt în mare parte ucisi si mâncati, restul sunt vânduti vii în alte localitati. Locuitorii din zona au fost martorii a câtorva zeci de sacrificii a cailor proveniti din furt, si nu de rare ori  puteau fi zariti pe strada tiganii plimbându-se tantosi cu imense ciolane proaspat transate, purtate pe umeri. Probabil gestul lor se cerea a fi o chestie de mândrie în fata invidiei altor tigani vecini, care de altfel nu se puteau bucura de un „festin” de cal proaspat taiat. De acest lucru a fost informata si Directia Sanitar Veterinara dar, asa cum ne-am învatat deja, nici de acolo nu a sosit vreun raspuns ferm.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top