COMUNICATE

Ucrainenii ne fură Insula Șerpilor

Din punctul de vedere al apartenentei istorice, Insula Serpilor a urmat, de regula, soarta gurilor Dunarii. De aceea, orice analiza a problemei trebuie sa tina seama de strânsa interdependenta a statutului acesteia de cel al gurilor Dunarii si al suportului platoului continental al Dobrogei, din care a facut parte la un moment dat. În prezent, Insula Serpilor constituie un exemplu cert de încalcare a dreptului international de catre cei care au stapânit sau stapânesc pe nedrept acest teritoriu românesc.

Un articol de DORU COPOT
                     ADRIAN CÂRLESCU

Din punct de vedere juridic, Insula Serpilor s-a aflat între granitele României si a functionat sub forta dreptului juridic românesc chiar si atunci când ea s-a aflat sub turci.
Insula Serpilor este situata la est de gurile Dunarii, în Marea Neagra, în dreptul orasului-port Sulina, la o distanta de 44,814 km de uscat. Localizarea sa: 30 grade, 14 minute, 41 secunde longitudine estica si 45 grade, 15 minute, 53 secunde latitudine nordica. Insula are o suprafata de 17 hectare si o circumferinta de 1973 m, cu o forma neregulata. Lungimea insulei, de la nord la sud, este de 440m, iar pe directia sud-vest, de 662 m. Adâncimea marii, în jur, este cuprinsa între 4 si 25 m. Din punct de vedere economic, Insula Serpilor nu a avut în trecut o importanta deosebita. Ea constituia un masiv calcaros stâncos, fara o vegetatie bogata fiind o buna baza pentru vasele de pescuit. Importanta sa economica a explodat odata cu descoperirea unor importante rezerve de petrol si gaze naturale în subsolul platoului continental din jurul insulei.
Importanta strategico-militara a insulei a crescut intens în perioada Razboiului Rece. Dupa ocuparea ei de catre sovietici, în anul 1948, aici s-a înfiintat o puternica baza radio si radar militara, pentru controlul maritim si aerian ce functioneaza si acum dar pentru statul Ucrainean. Spionarea spatiului maritim si aerian are o acoperire uriasa ce cuprinde Marea Neagra si Marea Mediterana, pâna la coastele Libiei. Aici se analizeaza si se arhiveaza informatiile legate de sistemul ofensiv nuclear intercontinental de pe teritoriul ucrainean. Aici sunt amplasate statii de bruiaj radio si de  ascultare a convorbirilor radio în toate gamele de frecventa civile si militare. Apararea insulei militarizate este asigurata de o fregata si doua submarine. Înca de acum patru ani de când România a început sa faca „valuri” în legatura cu statutul juridic al insulei,  Ucraina a intensificat activitatile sale militare si mai ales cele economice din zona. Pentru a masca intentiile expansioniste, Ucraina a început popularea insulei cu civili deportati. De fatada, a ridicat un centru comercial, o banca, si a dispus ca numele oficial al asezarii sa fie „Satul Alb”. În legendele mitologice, Insula Serpilor este mentionata sub denumirea de Leuce (în greaca veche, Alba).

Rusii de la OMV foreaza în disputa româno- ucraineana

 
Miza nedeclarata a încercarii de populare a Insulei Serpilor de catre statul ucrainean o constituie planul de acaparare a imenselor rezerve de petrol si gaze naturale din subsolul Marii Negre. Potrivit estimarilor specialistilor, în zona insulei ar putea exista rezerve de peste 10 milioane de tone de petrol si un miliard de metri cubi de gaze naturale. Exploatarea lor exclusiva ar putea reveni Ucrainei, daca se demonstreaza ca Insula Serpilor are functiuni economice de sine statatoare. În acest caz, Kievul si-ar putea extinde apele teritoriale de la 12 la 200 de mile marine, potrivit unei Conventii ONU din anul 1980, adoptate dupa descoperirea rezervelor. În caz contrar, zonele de exploatare ar urma sa fie delimitate în functie de teritoriul continental al celor doua state vecine dar nu tocmai prietene. Pâna când diferendul va fi solutionat de instantele internationale, guvernul de la Kiev a facut un prim pas spre concesionarea rezervelor petroliere din Marea Neagra, semnând în acest sens acorduri de prospectiuni cu firmele British Petroleum si Shell. OMV Austria, actionarul majoritar al companiei românesti Petrom SA, a semnat la rândul ei un contract de asociere cu compania ucraineana de stat care detine monopolul exploatarilor de petrol si gaze din tara vecina, Naftogas, si cu subsidiara acesteia Chornomornaftogaz. Potrivit întelegerii, cele trei parti semnatare ale contractului ar urma sa participe în consortiu la licitatia guvernamentala pentru concesionarea rezervelor minerale aferente Blocului Skifska, care se întinde între Peninsula Crimeea si apele teritoriale ale României. În ciuda litigiului existent între România si Ucraina, o parte din rezervele petroliere ale Marii Negre ar putea sa intre în circuitul comercial din tara noastra, prin intermediul austriecilor, însa statul român chiar nu ar avea nimic de câstigat din aceasta afacere. Mai mult, asa cum s-a acreditat deja în mediile publice, OMV Austria este deja o proprietate a grupurilor de afaceri din Rusia, care astfel îsi vad mai aproape visul de a controla petrolul si gazele Marii Negre.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top