Litoralul românesc

Un munte de fiare ameninţă sănătatea locuitorilor din Lumina

În timp ce vina e aruncată pe edilul din 1991

De vreo două luni, în comuna Lumina localnicii trăiesc cu spaima că muntele de fiare care creşte pe zi ce trece, în zona industrială, ar putea să le afecteze sănătatea. Firma care se ocupă cu colectarea şi depozitarea fierului, SC Primera Holding SRL dă vina pe fostul edil, Ioan Roman, care a împărţit loturile de case lângă zona industrială. La rândul lui, Roman aruncă vina pe fostul edil din1991, Ion Crăciun şi disculpările pot continua.

Un articol de Andreea PAVEL

Vântul care plimbă rugina de colo-colo, ploaia care poate permite ruginei să ajungă atât în sol, cât şi în pânza freatică, sunt doar câteva dintre temerile acestora. De asemenea, zgomotul infernal din toiul nopţii, atunci când fierul este descărcat, nu le permite multora dintre ei să se odihnească.

Localnicii, dezgustaţi de ”şmecherii cu spate”

Reporterii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu mai multe familii care au avut nenorocul să îşi construiască locuinţele în împrejurimile monstrului de fier. Furioşi, dar în acelaşi timp resemnaţi aceştia nu s-au sfiit să ne vorbească de pilele, egoismul şi nepăsarea unora care fac bani cu orice preţ. Chiar şi cu cel al sănătăţii celorlalţi.

Cel care ne-a semnalat cazul, M. Pârjol, ne-a povestit cum a fost la Dănuţ Culeţu, care s-a dovedit a fi foarte mirat de existenţa depozitului de fiare în Lumina (Deşi Vasile Petro, comisar şef la Garda de Mediu, ne-a spus că Prefectura e prima care ar afla de o asemenea acţiune): „A spus că o să înceapă o anchetă, m-a trimis apoi la Piscanu, secretara lui Palas cred, subprefectul. Apoi m-a sunat o doamnă de la Prefectură şi mi-a spus să-i dau detalii, iar eu i-am spus să se autosesizeze şi… n-au mai făcut nimic. Cât despre afacerea cu fiarele se spune că ar fi implicat nepotul lui Bârlădeanu, fostul FSN-ist. Şi dacă e să ne gândim la poluare, ce-i de la Mediu chiar ar trebui să-şi pună întrebări: Încotro bate vântul, dacă plouă ce se va întâmpla… trei grame de rugină infilitrate în pânza freatică sunt deajuns. Pentru că rugina nu o mai scoţi din apă! Dumitru Chiru, actualul primar, a primit un tabel semnat de 200 de oameni care vor să fie închis depozitul de fiare şi a şi depus plângere la Mediu. Acum, dacă ăia de la Mediu şi-or fi luat şpaga, cine să mai vină?”

Fam. Constantin: „Am înţeles că e o firmă din Bucureşti. Noi stăm departe, am scăpat, dar cei care stau aici, vai de ei! A fost o staţie de mecanizare mai demult, acum are să fie ceva mai mare, că se întinde pe suprafaţă mare de tot. O să fie mult fier aici… îl aduce din toată ţara!”

Fam. Roşuţ: „Noi suntem fericiţi că nu locuim aici, ci avem doar grădina. Dar uneori se mai întâmplă să rămânem şi e infernal. Ţi-ajung nervii la limită! Sunt zile şi zile în care depozitează. Dar e frumos aşa ceva?! Autorizaţie le-a dat Roman, şi pentru incinerator la fel, tot el. Se spune că băgaţi în afacerea asta sunt fraţii Soare. Nu contează că e duminică, că e 12 noaptea, ei aruncă fiare… Vecinul Aurel Bădescu s-a ocupat personal de asta, a pornit o plângere, apoi noi am mers din poartă-n poartă, am strâns cam 200 semnături, am mers la Primărie, dar ei ne-au trimis la Garda de Mediu. Şi de-aici nu mai ştim. Ne-am învăţat să trăim în mizerie… E frumos aşa ceva? Pe-aici trece Şoseaua Naţională, mai trec delegaţiile. Ce-o să spună ei dacă văd mizeria aia?”

Fam. Chivăran: „Noaptea i-apucă lucrul! Când vii acasă nu poţi să dormi. Dacă au bani şi spate îşi permit orice, chiar şi să-şi bată joc de noi şi de sănătatea noastră! Sunt şmecheri, au obţinut autorizaţie de la fostul primar, care încă învârte prin primărie. În ziare scria că e unul tare care are neamuri prin Germania şi-şi permite orice. Am făcut plângere la Primărie şi au promis că vor trimite plângerea la Mediu. Şi ce-or să facă şi ăia? Or să asculte de zece familii? Probabil ăla care are fierul le râde-n nas ălora care vin cu controlul. Ăla se distrează pe sănătatea noastră în ţări la care noi nici nu putem visa. Ăsta e prea puternic ca să fie oprit de primar sau Mediu”.

Garda de Mediu nu poate face nimic

La Garda de Mediu toată lumea a ridicat din umeri, spunând că dacă cei de la Primera au aviz de Mediu, iar zona în care este amplasat e industrială, totul e ok. Vinovat de nemulţumirile localnicilor? Fostul primar care a împărţit loturi de casă într-o zonă nepotrivită. Comisarul Valerian Gherasim a declarat pentru ziarul DEZVĂLUIRI că aceeaşi problemă a apărut şi atunci când s-au pus bazele firmei Avicola: „A dat loturi de casă şi lângă cimitirul musulman, şi lângă Avicola şi tot aşa. Eu înţeleg că Primăria are nevoie de bani, dar după aia ne cheamă oamenii tot pe noi să venim să dăm amenzi! Dar dacă are toate actele în ordine, ce să-i fac?”

Deşi localnicii şi primarul susţin că au făcut sesizare la Garda de Mediu, Vasile Petro, comisar şef, susţine că nu ştie despre sosirea nici unei plângeri pe această temă. Petro a răspuns foarte degajat că nu există motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte temerile locuitorilor comunei: „N-aş lua în serios astfel de remarci. Omul când vrea să-şi atingă un scop, caută o filosofie. În atmosferă, chiar dacă s-ar întâmpla ce spun ei, ar fi undeva la „fundul grămezii”. Încearcă şi ei să-şi argumenteze cumva scopul…”.

Organizaţia de Investigaţii Jurnalistice a trimis către Agenţia pentru Protecţia Mediului o solicitare în temeiul Legii 544-2001, privind liberul acces la informaţii de interes public, prin care am vrut să aflăm reglementările legale pe baza cărora au fost eliberate acordul şi autorizaţia de mediu pentru firma SC Primera Holding SRL, în comuna Lumina. În continuare aşteptăm răspunsul directorului executiv, Adrian Manole.

Primera SRL ameninţă cu o staţie de betoane

Localnicii susţin ba că afacerea ar aparţine fraţilor Soare, ba a unui român din Germania, iar surse neoficiale din Primăria Lumina susţin că afacerea ar fi, de fapt, a fraţilor Vasea. Reporterii DEZVĂLUIRI au stat de vorbă cu Liviu Băluţă, director operaţional port şi unul dintre şefii firmei SC Primera Holding SRL, cea care colectează şi depozitează fierul vechi. Foarte degajat, pe un ton sfidător,  acesta ne-a rugat să le transmitem locuitorilor din Lumina că sunt principalii vinovaţi pentru că şi-au construit casele lângă zona industrială. De asemenea, Băluţă l-a acuzat şi pe fostul primar de faptul că a dat oamenilor loturile de casă „după cum a vrut el”. Directorul firmei a mai adăugat că pentru locuitorii comunei, acesta e doar începutul: „Cum poţi să-ţi faci casă lângă linia ferată?! SNC-ul e mai încolo, Avicola e dincolo! Deci nu mi-a dat mie terenul că sunt Primera SRL. E zonă industrială… Şi spuneţi-le din partea mea, în premieră, că ăsta e doar începutul! Urmează o staţie de betoane, mult mai mare decât asta. Chestia asta e temporară, pentru că nu mai avem locuri în Port. Mai durează o lună jumate-două. Ştiu câte tone sunt, dar nu vă pot spune dumneavoastră!”

Fostul primar se scuză: ”Nu eu, cel din 1991!”

Deşi toate drumurile duceau la el, Ioan Roman, fostul edil din Lumina a aruncat şi el vina pe cine-a putut: „Eu când am ajuns primar, loturile erau deja date. Din 1991 sunt date, de când era Ion Crăciun primar”. Roman n-a ezitat desigur să-şi facă griji pentru localnici susţinând că la mijloc este vorba despre o problemă spinoasă, care trebuie discutată serios, o problemă care trebuie analizată pentru a găsi o soluţie. „Totuşi, dacă firma respectă programul din autorizaţie ar trebui să fie bine… Chestia e că cetăţenii sunt destul de deranjaţi şi au dreptate. Şi ei au dreptate pe partea lor, şi noi pe partea noastră”, oscilează Roman. Până la urmă, Roman s-a scuzat că, în fapt, în calitate de viceprimar el nu mai poate răspunde unor astfel de probleme.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top